Skocz do zawartości

Uniwerek cz polibuda[ŁÓDŹ] co lepsze??

Recommended Posts

Witam, która z powyższych uczelni jest lepsza pod Infe???? Zależy mi na programowaniu jak najwięcej(Najlepiej w Java, HTML,JS,C++,PHP i SQL) oraz na dobrych wykładowcach.

Co powiecie o nich???

PS. Na UŁ pewnie bym wybrał wydział Mat-Inf a na PŁ Automatyki i Informatyki.

Pozdrwaiam

"Uniwerek cz polibuda"

Masz zamiar aplikować na uczelnie, a już nie umiesz wyrażać się o nich z szacunkiem.

Zależy mi na programowaniu

Najpierw to musisz czuć, z programowaniem jest trochę (a może nawet nie trochę) jak z talentem do muzyki, malarstwa, czy np rzeźby. Jeśli czujesz, nasz już podstawy wybierz Politechnikę i wydział Automatyki i Informatyki.

Ja kiedyś (już sporo lat temu) wybrałem podobnie (wydział robotyki) choć na zupełnie innej uczelni (wyżej w rankingu i to sporo) i po tych wszystkich latach nie żałuję. Gdybym mógł cofnąć czas, to wybrałbym tak samo.

/* pozdrawiam */

Edytowane przez marek.murarz

Zależy mi na programowaniu jak najwięcej

Musisz zastanowić się i zdecydować kim chciałbyś być w tej branży za kilka lat. Jeśli chcesz głównie programować, a cała otoczka pozostałej informatyki niespecjalnie Cię interesuje, to wybierz uczelnię, gdzie będziesz miał "lżej", aby samemu się rozwijać. Na studiach informatycznych nie kształcą programistów, tylko ludzi z aparatem teoretycznym do zrozumienia jak dokładnie działa procesor, kompilator, sieć. Podkreślam - dokładnie, więc z czasem może się to stać nudne, lub wydać niepotrzebne. Na uczelni technicznej będzie zawsze trochę zabawy z prądem, ale i rzeczywistym zastosowaniem tego co umiesz (zwłaszcza w kwestii budowy komputera), także politechnika wydaje się być nieco bardziej perspektywiczna. Jednak nie każdy to lubi, a uniwersytet opiera edukację informatyki bardziej na abstrakcjach (co jest dobre dla przyszłego kodera).
Być może wszystko to już wiesz, ale pozwól, że zakończę jeszcze większym banałem - na studiach i tak masz niewiele przygotowania do praktycznej pracy w zawodzie, więc tak czy siak będziesz się musiał uczyć sam, ale dobre studia dadzą CI podstawy do zrozumienia wszystkiego co robisz na tej maszynce zwanej komputerem, to dość komfortowe uczucie  :) 
PS No i błagam, nie sugeruj się sztywno rankingami.

Musisz zastanowić się i zdecydować kim chciałbyś być w tej branży za kilka lat. Jeśli chcesz głównie programować, a cała otoczka pozostałej informatyki niespecjalnie Cię interesuje, to wybierz uczelnię, gdzie będziesz miał "lżej", aby samemu się rozwijać. Na studiach informatycznych nie kształcą programistów, tylko ludzi z aparatem teoretycznym do zrozumienia jak dokładnie działa procesor, kompilator, sieć. Podkreślam - dokładnie, więc z czasem może się to stać nudne, lub wydać niepotrzebne. Na uczelni technicznej będzie zawsze trochę zabawy z prądem, ale i rzeczywistym zastosowaniem tego co umiesz (zwłaszcza w kwestii budowy komputera), także politechnika wydaje się być nieco bardziej perspektywiczna. Jednak nie każdy to lubi, a uniwersytet opiera edukację informatyki bardziej na abstrakcjach (co jest dobre dla przyszłego kodera).

Być może wszystko to już wiesz, ale pozwól, że zakończę jeszcze większym banałem - na studiach i tak masz niewiele przygotowania do praktycznej pracy w zawodzie, więc tak czy siak będziesz się musiał uczyć sam, ale dobre studia dadzą CI podstawy do zrozumienia wszystkiego co robisz na tej maszynce zwanej komputerem, to dość komfortowe uczucie  :) 

PS No i błagam, nie sugeruj się sztywno rankingami.

Dzięki za tak szeroką odpowiedź :) Na ogół właśnie osobiście się nie sugerowałem, a tylko odpowiedziałem na jeden z postów wyżej, że PŁ nie jest najgorsze w rankingach tylko dobrze by było wiedzieć również jacy są tam wykładowcy(charakter i jak dobrze potrafią uczyć), a na ogół wolałbym iść tam i sam zobaczyć ale póki co jestem w Irlandii i nie mam jak :(

Pozdro :)

dobrze by było wiedzieć również jacy są tam wykładowcy(charakter i jak dobrze potrafią uczyć)

No i to jest własnie zdrowe podejście do tematu.
Przeczytałem sobie mój wpis jeszcze raz i mam wrażenie, że wynika z niego, że na studiach prawie się nie programuje, przez co trochę mogłem Cię zniechęcić. Oczywiście programowania jest dużo i moim zdaniem zdecydowanie na studia warto iść, szkopuł polega na tym, że trzeba również sporo przebrnąć przez ciężkie przedmioty nie mające nic wspólnego z programowaniem, często nawet z komputerem. Z czasem jednak się kończą i można już studiować to, co się naprawdę lubi, przy odrobinie szczęścia mając pod ręką pomoc naprawdę doświadczonych fachowców.
Życzę Ci właśnie takich nauczycieli i motywacji do pracy.
Pozdrawiam. 

Dzięki i wszystkiego Najlepszego ;) Również chciałbym abychociaż połowa nauczycieli była taka jak mój nauczyciel WFu w LO, który magicznie pomimo tylko 2-óch moich wizyt na jego zajęciach dał mi 3 3 4 3 i jeszcze lepiej dał mi z tego 4 XD

PS. co lepiej się opłaca Inż oprogramowania I analiza danych czy Systemy Komputerowe I Bazy Danych???

Edytowane przez Amity94

nauczyciel WFu w LO, który magicznie pomimo tylko 2-óch moich wizyt na jego zajęciach dał mi 3 3 4 3 i jeszcze lepiej dał mi z tego 4 XD

To kwas i to taki, że aż szkoda się przyznawać. Nauczyciel natomiast zupełnie nie ma się czym chwalić, przepuścił lesera - praca cud, robisz, nie robisz, puścisz, nie puścisz - pensja leci.

Mam, idź na nauczyciela, najlepiej WF-u.

co lepiej się opłaca Inż oprogramowania I analiza danych czy Systemy Komputerowe I Bazy Danych

W czym się lepiej czujesz? Bo nie uwierzę, że wybierasz się na studia informatyczne o takich kierunkach nie mając już jakiejś wiedzy na ten temat. Podpowiem Ci,  że jeden i drugi kierunek to przede wszystkim programowanie, z tymże na tym pierwszym więcej, a na drugim bardziej administracja.

Programowanie bardzo przyszlosciowy zawod, ale do tego koniecznie opanuj angielski i to nie tylko techniczny, ale tez dobry w mowie i swiat stoi przed Toba otworem. 

idź na nauczyciela, najlepiej WF-u.

to zawod zdominowany przez kobiety, wszyscy faceci nauczyciele jakich poznalem to byli tacy lalusie, a im mlodsze klasy uczyli tym bardziej, jedynie wykladowcow na studiach bym do tego nie zaliczyl ;)

Inż programowania , bo systemu komputerowe i bazy danych to ja miałem na studiach ekonomicznych ;-) z bazami miałem ciężko ale pamiętam z tych nauk wiele, czasami siadam w domu i sam przypominam sobie dla siebie co i jak

wysłane z G-e 2

W Polsce nie ma studiów dziennych na uniwerku/polibudzie, które dogłębnie uczą programowania. Studia informatyczne uczą wielu ogólnych zagadnień z infy, gdzie programowanie jest tylko jednym z nich. Nie ma kierunku programowanie. Przynajmniej nie na uczelniach państwowych. Istnieją szkoły prywatne. Programowanie na studiach to podstawowe instrukcje typu IF, FOR, programowanie obiektowe, trochę o innych paradygmatach, strukturach danych, algorytmach i w sumie tyle.

Ja kończyłem politechnikę wrocławską i poziom był absolutnie mierny jeśli chodzi o programowanie. Absolutnie nic o nowoczesnych technologiach, dobrych praktykach i efektywnym zarządzaniu kodem. A największa farsa to była specjalizacja inżynieria oprogramowania. Czas się zatrzymał dekadę temu, bo wszyscy, co umieją programować, programują w zagranicznych firmach, a nie na uczelniach.

Jeśli bardzo chcesz na uczelni, to politechnika łódzka ma studia podyplomowe z JavyEE i podobno poziom jest "w miarę". Ale podyplomówka chyba jest płatna. A w sieci znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz i jeszcze trochę.

Na koniec, nie ma sensu uczyć się C++, Javy, PHP i miliona innych języków. Nigdy nie będziesz tego jednocześnie używał, wyspecjalizujesz się w swojej dziedzinie, a resztę będziesz znal ciut lub w ogóle. Wybierz, co chcesz pisać i ucz się tych technologii, które są akurat do tego potrzebne. Jeśli będą to gry, będziesz potrzebował pewnie C++ i dużej wiedzy z matematyki i geometrii, A jeśli webówka - HTML, CSS, JS, AJAX i jakiś język to aplikacji serwerowej, np C#/JAVA/PHP/RUBY. Do tego przyda się wiedza, jak działa sieć, przeglądarka i ataki internetowe. A do aplikacji mobilnych nada się jeszcze co innego, itd, itd. Do wszystkiego za to przydadzą się bazy danych, SQL i integracja systemów.

Edytowane przez Karister

W Polsce nie ma studiów dziennych na uniwerku/polibudzie, które dogłębnie uczą programowania. Studia informatyczne uczą wielu ogólnych zagadnień z infy, gdzie programowanie jest tylko jednym z nich. Nie ma kierunku programowanie. Przynajmniej nie na uczelniach państwowych. Istnieją szkoły prywatne. Programowanie na studiach to podstawowe instrukcje typu IF, FOR, programowanie obiektowe, trochę o innych paradygmatach, strukturach danych, algorytmach i w sumie tyle.

Ja kończyłem politechnikę wrocławską i poziom był absolutnie mierny jeśli chodzi o programowanie. Absolutnie nic o nowoczesnych technologiach, dobrych praktykach i efektywnym zarządzaniu kodem. A największa farsa to była specjalizacja inżynieria oprogramowania. Czas się zatrzymał dekadę temu, bo wszyscy, co umieją programować, programują w zagranicznych firmach, a nie na uczelniach.

Jeśli bardzo chcesz na uczelni, to politechnika łódzka ma studia podyplomowe z JavyEE i podobno poziom jest "w miarę". Ale podyplomówka chyba jest płatna. A w sieci znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz i jeszcze trochę.

Na koniec, nie ma sensu uczyć się C++, Javy, PHP i miliona innych języków. Nigdy nie będziesz tego jednocześnie używał, wyspecjalizujesz się w swojej dziedzinie, a resztę będziesz znal ciut lub w ogóle. Wybierz, co chcesz pisać i ucz się tych technologii, które są akurat do tego potrzebne. Jeśli będą to gry, będziesz potrzebował pewnie C++ i dużej wiedzy z matematyki i geometrii, A jeśli webówka - HTML, CSS, JS, AJAX i jakiś język to aplikacji serwerowej, np C#/JAVA/PHP/RUBY. Do tego przyda się wiedza, jak działa sieć, przeglądarka i ataki internetowe. A do aplikacji mobilnych nada się jeszcze co innego, itd, itd. Do wszystkiego za to przydadzą się bazy danych, SQL i integracja systemów.

A właśnie które bardziej się opłaca z tych serwerowych PHP/JAVA/RUBY/PYTHON czy coś jeszcze innego??

Z angielskim brak problemu mieszkam aktualnie w Irlandii więc nie ma raczej z tym problemu.

PS. Póki co mam książkę: Learning PHP, MySQL,Javascript, CSS and HTML5 (3rd edition) wydawnictwa O'Reilly i wydaje się dobra jak na razie :)

Edytowane przez Amity94

A właśnie które bardziej się opłaca z tych serwerowych PHP/JAVA/RUBY/PYTHON czy coś jeszcze innego??

Jeśli chodzi o Polskę, to najwięcej ofert pracy jest na Javę, a na drugim miejscu jest .NET. Jeśli chodzi o zarobki, obie technologie prezentują podobny poziom. Może ze względu na liczbę ofert, nieco łatwiej znaleźć coś dobrego w Javie, ale i tu, i tu można przebierać. Wadą Javy jest to, że potrzeba znać pierdyliard dodatkowych bibliotek i frameworków. .NET ma to jakoś bardziej upakowane w standard.

Co do opłacalności - w Warszawie, Krakowie i Wrocku przy umowie o pracę 10tys brutto jest dość łatwo osiągalne - 2-3 lata doświadczenia potrzeba w dobrych projektach. O 10tys na rękę trzeba już się postarać i mieć 7+ lat doświadczenia. Pojedyncze oferty dochodzą do 20tys brutto, ale to naprawdę rzadkość, zwłaszcza poza Warszawą. Jeśli ktoś się zdecyduje na kontrakt - 30% więcej. W PHP zarobki są gdzieś 40% niższe. Miasta typu Rzeszów także oferują niskie stawki. Bywają oferty za 2tys brutto. Nie wiem jak to jest z Ruby, Python, itp. Nigdy tego nie zanalizowałem.

Nie za bardzo też śledziłem zagraniczny rynek pracy. W Anglii dla doświadczonych programistów przy umowie o pracę jest to jakieś 50-60tys funtów rocznie brutto. Dobre oferty to 80tys+. Wyjazd za granicę dla doświadczonych osób bardzo się opłaca z punktu widzenia półrocznych kontraktów. Stawki dochodzą do 400-600funtów netto za dniówkę.

Edytowane przez Karister