Realistico 281 Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, na wstępie zdaje sobie sprawę jak chaotycznie wygląda nazwa tematu. Otóż poszukuje "czystego" kompilatora-pisze kod w notepadzie i uruchamiam go w kompilatorze. Czy takie kompilator istnieje? Chodzi o to że CODE::BLOCKS, DEV C++ nie odpowiada mi, wole napisać program w N++ i go uruchomić gdzieś indziej. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Realistico Cytuj Link to post Share on other sites
marvetick 11 Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 A może jakaś informacja co do języka? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 841 Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak żeby uściślić - kompilator kompiluje kod źródłowy do kodu maszynowego. Skompilowany program uruchamiany jest przez system operacyjny. A Code::Blocks to środowisko programistyczne zwane IDE (Integrated Development Environment) ułatwiające życie i często zawierające wbudowany kompilator. Możesz ręcznie kompilować z linii komend przy użyciu g++ (albo gcc dla czystego C). W Windowsie można sobie sprawić poprzez MinGW albo Cygwin. Wracając do IDE, znajdź sobie coś normalnego. Visual Studio ma darmową wersję. Notepad++ to najgorsze, co możesz zrobić. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Wracając do IDE, znajdź sobie coś normalnego. Visual Studio ma darmową wersję. Notepad++ to najgorsze, co możesz zrobić. I waży kilka GB jak dobrze pamiętam. Ogólnie jeżeli w .cpp to jak dla mnie można pisać w npp i potem tylko wklejać to co zrobiłeś do dev++. Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 841 Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) I waży kilka GB jak dobrze pamiętam. Waży bo oferuje właśnie te funkcje, których będzie szukał Kowalski, Nowak i Iksiński pisząc swój projekt. A kilka GB to nie brzmi jak problem dla dzisiejszych dysków. Ogólnie jeżeli w .cpp to jak dla mnie można pisać w npp i potem tylko wklejać to co zrobiłeś do dev++. Można też program napisać na kartce papieru, zeskanować, odpalić OCR, wkleić do Worda, poprawić literówki, wkleić do dev++ i skompilować z linii poleceń. Tylko po co? Narzędzia wybiera się tak, by usprawniały pracę, a nie wymuszały kolejne kroki i użycie pomocniczych programów. NPP może i jest fajnym edytorem ale nie służy do pisania w językach kompilowanych i się do tego po prostu nie nadaje. Nie oferuje autouzupełniania, podpowiadania składni, hierarchii wywołań, nawigacji po plikach, statycznej kontroli kodu ani podpowiedzi do błędów. Praca z projektem składającym się z trzech plików będzie już niewygodna. A gdy nadejdzie ten moment, gdy pierwszy raz przyjdzie potrzeba debugowania - umarł w butach. Lepiej się od razu uczyć porządnie zamiast używać substytutów. Prosty przykład: zapomnisz średnika i dobre IDE wysmaruje w tej linii czerwony wykrzyknik i się zapyta czy go dodać. A w NPP nawet nie zwrócisz na to uwagi. Potem kompilator odpalony z konsoli sypnie błędami i będzie niepotrzebne dochodzenie, co się stało. Kolejna rzecz to ctrl+spacja. Bez tego się po prostu nie da. Po to są IDE, żeby nie marnować na to czasu. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Praca z projektem składającym się z trzech plików będzie już niewygodna.Powiedz to programistom piszącym w jak się nie mylę geedit-cie pod linuxem i kompilującym z terminala. Jakoś do tej pory nie spotkałem się ze zdaniem owych osób że jest to niewygodne.Sam swego czasu tak pisałem pod Linuxem.Na windowsie trochę korzystałem z VS2013 i jak dla mnie to bez poradnika jak co ustawić żeby działał poprawnie nie dało się zacząć. Dev++ według mnie do pisania i kompilacji jest jak najbardziej ok, tym bardziej jeżeli nie robi się tego na nie wiadomo jak duża skalę. W sumie to dopiero na studiach zacząłem bardziej do niego przykładać uwagę gdy w C# trza było pisać. Also to jest i tak zależne od preferencji osobistych i tutaj nie ma czegoś takiego jak "będzie niewygodne" powinno być "jest to niewygodne dla mnie". OP wskazał że chce pisać kod w npp i kompilować poprzez cmd, sam nie znam do tego softu pod windowsem ale nie oznacza to że nie będę szanować jego preferencji. Cytuj Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Język to oczywiście C++ Zobaczę Visual Studio Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 841 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Powiedz to programistom piszącym w jak się nie mylę geedit-cie pod linuxem i kompilującym z terminala.Pokaż mi projekt enterprise napisany w czymś takim. Skrypty bashowe można sobie tak pisać. Nikt nie bedzie tworzył całego projektu bez IDE, bo się nie da. Also to jest i tak zależne od preferencji osobistych i tutaj nie ma czegoś takiego jak "będzie niewygodne" powinno być "jest to niewygodne dla mnie". OP wskazał że chce pisać kod w npp i kompilować poprzez cmd, sam nie znam do tego softu pod windowsem ale nie oznacza to że nie będę szanować jego preferencji.Preferować można jedno IDE od Drugiego. Choćby wspomniane Code::Blocks od MS VS w jakimś ekstremalnym przypadku, bo projekt jest mały i nie używa żadnych pobocznych technologii. Ale ciężko preferować notatnik, który po prostu do tego się nie nadaje. Nie da się w tym napisać niczego zaawansowanego i nikt go do tego profesjonalnie nie używa. Może szkoła do nauki pisania programu mnożącego trzy liczby, bo nauczyciel nie pofatygował się, aby poznać stosowne narzędzia. To mniej więcej tak, jak próba wbicia gwoździa śrubokrętem, bo młotek jest niewygodny. Cytuj Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Czyli lepiej przystosować się do Visual Studio bo i tak w przyszłości będę "musiał" go używać? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 841 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Niekoniecznie. Nie dyskredytuję innych IDE, choć VS ma wyraźną przewagę w profesjonalnym użyciu. Ale nie notatnik, bo to jest patologia i brak zrozumienia, co jest potrzebne do efektywnej pracy. Lepiej poświecić kilka dni na zrozumienie narzędzia i dać sobie pomóc w sprawnej pracy zamiast ręcznie dziergać i tracić czas pięć razy na godzinę na to, co dobre IDE robi samo. Przykład - potrzebuję zrobić profesjonalny plakat. Wybieram Paint i robię piksel po pikselu. Trochę pewnie zejdzie, ale może i się uda. A może i nie, bo zmęczy mnie poprawka trzydziesty raz tych samych 50 pikseli. Potem dowiaduję się, że jest coś takiego, jak Photoshop z filtrami, maskami i milionem narzędzi. Ale to takie duże narzędzie... Można robić 5 razy wolniej i gorzej, bo się nie chciało poświęcić dwóch dni na naukę odpowiedniego narzędzia. Tak samo z programowaniem. - można. Tylko, czy to ruch w dobrą stronę? W końcu jakiś bardziej skomplikowany kawałek kodu nie zadziała i zonk. Jak namierzyć błąd... skoro debuga brak. Wtedy się zainstaluje IDE, odkryje jego masę dobrodziejstw i zacznie zastanawiać, jak można to było robić w notatniku. Jeśli chodzi o profesjonalne programowanie - może się zdarzyć, że żadnego wyboru nie będzie. Zespół będzie miał swój zestaw narzędzi i będzie go trzeba używać. Jeśli będzie to projekt oparty o rozwiązania Microsoft - będzie IDE od MS, baza danych od MS, system wersjonowania kodu od MS i system zarządzania projektem od MS. Bo rozwiązania od jednego dostawcy będą miały masę wspólnych funkcji i łatwo się integrowały. A jeśli projekt nie będzie przywiązany tak bardzo do konkretnego rozwiązania - będzie można sobie wybrać IDE i ktoś weźmie NetBeansa zamiast VS. Ale na pewno nikt nie wybierze notatnika i żadna firma też się nie zgodzi, by ktoś tak "pracował". Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Czemu Visual a nie np CLion? https://www.jetbrains.com/clion/?fromMenu? Jak tylko słyszę zainstaluj sobie visual to śmiać mi się chce. Tego nie da się odinstalować. Potrzebny format Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts