Skocz do zawartości

Wybór słuchawek przenośnych do Fiio e17k ( cena 600 zł )

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez ReznoR,

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się zapytać o jakąś propozycję słuchawek przenośnych do 600 zł napędzane przez fiio e17k.

Słucham głównie elektroniki i muzyki bassowej , czasami również rock'a.

Nigdy nie nosiłem dokanałowych i raczej są dla mnie nie wygodne , więc bardziej prosiłbym o nauszne :)

Słuchawki w stylu v-gen akceptuję :P

Trochę ważą ( 308g ).( szukam takich bym mógł wyjść z nimi na dwór i głównie do lapka przez tego fiio :P ) Trzymają się dobrze głowy? Nie spadają te akg k550? Czytałem trochę recenzję o nich i trochę się boję że może być za mało bassu w nich. Te AKG dałyby radę z hardcore ? Mam na myśli kontrolę bassu by się nie zlewał w hardcorze i hardstyle :) Aktualnie posiadam AT a900x z sc808 ( 3x muses 02 ) i szukam coś podobnie brzmiącego ;p

Edytowane przez Yowise

Powiem tak jak siadasz albo kladziesz sie i zakladasz akg 550 to muzyka jest poezja to sa sluchawki nautral w klasyce bedzie perfect grane instrumenty a w bassowych utworach bedzie bass ja slucham muzyki z all gatunkow i sa bardzo dobre. Moze dlatego ze mam sansa clip + on jest cieply potem leci to przez e18 i do akg . Scena jest ogromna a jak nie to bayerdynamik dt 150 . Do przemieszczania sie kup sobie jakies doki do 130 zl i tego clipa bo w terenie odsluchow niewiadomo jakich to nie bedzie a w domu polecam ci te sluchawki nie pozalujesz.

Doki? Przepraszam ale jestem zielony i nie ogarniam co znaczy :D 

Tzn. Ja chcę używać tych słuchawek tak jak powiedziałem do lapka i telefonu ( który także myślę jaki kupić i jak narazie wpadł mi na pomysł Lenovo K3 Note [ ze względu na lepszy dźwięk oraz 2 gb ram ] ) ,więc nie potrzebuję clipa czy jak to tam się zwie  ;p 

DT150 ,o których mówisz mają 250 ohm ,gdy tymczasem od Fiio E17k instrukcja pisze ,że obsługuje w granicach 32-150 ohmów. + ważą 385g ! 

Na Ohmy nie patrz, bo DT150 grają już z telefonu, wystarczy tylko podgłośnić bardziej niż na innych słuchawkach.

Doki = dokanałowe.

Kiedyś w cenie 550 zł miałeś świetne Audio Technica ATH-M50x, w sumie to jedyne jakie bym ci polecił.

DT150 to jedne z najlepszych słuchawek ever, ale nie są składane tak jak M50x.

Na wagę nie patrz, bo dane producenta wogóle się nie zgadzają z rzeczywistością. Sam ważyłem.
AKG K712 Pro podawana przez producenta waga = 235 g
AKG K712 Pro waga rzeczywista = 304 g
DT150 waga podawana = 250 g
DT150 waga rzeczywista = 315 g
Takstar HD6000 waga podawana = 315 g
Takstar HD6000 waga rzeczywista = 298 g
A wszystkie te pary należą do jednych z najlżejszych jakie miałem, bardzo wygodne.

Ciężkie to są GEJmerskie headsety z milionem przetworników, albo bezprzewodowe headsety.

Pozatym waga nie ma za dużego znaczenia, tylko bardziej dopasowanie do głowy. Gwarantuję ci, że przestaniesz zwracać uwagę na wagę, jeśli słuchawki ważace 200 g będą cię cisnęły w małżowiny.

Edytowane przez ReznoR

Podobno w M50X bass potrafi się gubić i zlewać przy złym źródle... A to raczej najgorsze dla właśnie hardcore'u dla mnie... Wtedy to brzmi jak zwykła piła łańcuchowa nie muzyka :D - według recenzji z zakupek [ nie wiem czy można dawać tutaj linki do recenzji czy to nie kłóci się z polityką forum ;p ]

"gejmerskie " ciężkie? Miałem PC360 [ nie wygodne ,że jasny zbój ] oraz Syberię v2 czy jakoś tak i nie wydawały mi się właśnie ciężkie ani trochu ;p 

Więc póki co to zastanawiam się nad : 

AKG K550 - jak wspomniał 1 kolega [ boje się o zbyt mały bass , są neutralne - boje się ,że będą nudne jak K701 ]

Audio Technica ATH M50x  [ boję się o zbyt małą kontrolę bass;u "zlewający się, gubiący " ]

Edytowane przez Yowise

No to już mogę Ci powiedzieć, że będziesz mieć problem. Ilość basu wpływa na jego "szybkość", dlatego takie K612Pro były świetnie szybkie w metalu i innych gęstych gatunkach, grały każdą nutkę, bo zwyczajnie brakowało basu. Znów bardziej basowe chociażby DT990Pro potrafiły się już nieco pogubić.

Edytowane przez FeX

Dla porównania mogę powiedzieć ,że moje AT a900x oraz shure srh750dj brzmiały super pod względem bass'u [ dla mnie ] i coś w tym rodzaju szukam... ;p

Po prostu nie chcę by hardstyle  , hardcore się zamienił w jakąś papkę ala wrzuć coś ostrego do miksera i potem ucho do miksera ;p [ że bolą uszy po 2 kawałkach ;p albo jest po prostu nudny ,bo bass'u wgl nie ma [ wspomniane k701 ,które dawno kupiłem i odrazu odsprzedałem ;/ ]

Nie słucham jakiejś rzeźi w stylu : Angerfist - loser ..  

Bardziej w stylu : Viper - comming home , Crypsis'a , Roughsketch'a , Radical Redemption - więc nie jest to także jakieś super ultra szybkość powiedzmy sobie szczerze ;p W porównaniu do Angerfist'a.

Edytowane przez Yowise

Jak słuchasz z kiepskiego źródła i z youtube albo spotify itp, to wszystko się potrafi zamienić w papkę, obojętnie jaki to sprzęt.

Ciężkie to są GEJmerskie headsety z milionem przetworników, albo bezprzewodowe headsety.
Edytowane przez ReznoR

Nie martw się o to. Doskonale sobie z tego zdaję sprawę i ściągam FLAC-i ,a jak gotówkę mam to i nawet album zakupię.. ;p

Serio? Tyle z pomocy? Oczekiwałem trochę bardziej profesjonalnego podejścia do tematu niż wymądrywanie się czy się słucha FLAC czy youtube czy inne. 

Póki co to tak naprawdę nowi 2'aj użytkownicy więcej pomogli i chociaż coś zasugerowali coś mimo braku doświadczenia... ale jednak coś zrobili! 

Z moich poszukiwań na zagranicznych stronach ludzie zasugerowali DT770 , M50X oraz Ultrasone HFI580

z czego DT770 ma więcej średniej niż m50X... 

• Popieram 1

Co to ma znaczyć? :o

M50X poleciłem ci jako jedyne do twoich wymagań już w moim pierwszym poście.

To ze ty coś tam wymyślasz po drodze, to już nie moja wina, stąd moja lekka irytacja, powiązana zresztą z prawdą, bo źródło też ma znaczenie.

W dodatku jeszcze jak się źle rozumie to co napisałem, to potem takie kwiatki wychodzą.

A DT770 są składane lub małe?

A HFI580 mają dobrej jakości, wygodne pady, i są opłacalne?

Nie każdemu "doświadczonemu" chce się w każdym temacie pisać jakieś eseje i wywody, bo już to wcześniej napisał tysiąc razy wcześniej. Użytkownik dostał polecony model i sam powinien zrobić rozeznanie na jego temat, a nie mieć pretensje do innych, że mu nie pomogli.

Jeśli pomoc wg ciebie polega na polecaniu kupy modeli, które niekoniecznie nadają się do zastosowań i wymagań wymienionych w pierwszym i następnym poście, lub są mało opłacalne czy mają jakieś inne minusy, to ja podziękuję.

Te "wymyślanie " to po prostu opisanie dokładnie co i jak byście mogli lepiej się rozeznać niż bym napisał zwykłe. " szukam słuchawek , 600 zł . " koniec. 

Chyba najważniejsze w znalezieniu rozwiązania jest dokładnie opisanie problemu prawda? By poprawnie pomóc.... 

Doceniam radę M50X i dlatego wziąłem ją pod uwagę. 

Właśnie ,dlatego pytam tak dokładnie ,bo źródło ma także znaczenie. A ja niestety nie mam pojęcia jak WSZYSTKIE z wymienionych modeli zagrają przy moim źródle ,a nigdzie nie jest to niestety napisane... 

DT770 może nie są super małe i składane ale podobno o wiele wygodniejsze i więcej średni mają bez utraty reszty, - niektórzy biorą je na dwór..

M50X - słyszałem ,że mają złą , słabą izolację.. przecieka dźwięk.. 

HFI580 nie mam pojęcia... Dlatego się wypowiadam o nich tutaj?.... 

Nie znalazłem podobnego tematu ,a uwierz mi szukałem całe 5-7 dni. 

Wszyscy jak szukają słuchawek to do klasyków lub poważnej muzyki. Zresztą jak dokładnie sami wiecie takie słuchawki zagrają słabo w klubowych jak wspomniane k701 ,gdzie jeden wychwala "bas" ,bo on słucha po prostu muzyki klasycznej ,a nie klubowej.... 

Edytowane przez Yowise
  • Rozwiązanie

Jest taka jedna najważniejsza zasada przy kupnie słuchawek:

nigdy nie wiesz czy ci się spodobają, póki nie posłuchasz tego jednego konkretnego modelu, i żadne opisy basu, średnicy czy wysokich a nawet wygody ci nie pomogą.

M50X to najbezpieczniejszy i najbardziej optymalny wybór w oparciu o twoje wymagania, a ich jedynym minusem jest to, że podrożały o ok 100 zł w nowym roku. Mimo to nadal to jeden z najbardziej poważanych modeli na świecie.

FeX miał HFI580, to ci może powiedzieć dokładniej co z nimi nie tak. Polecałbym je, jakbyś je dostał np. w cenie ok 300 zł, lub nawet mniej, bo do 300 zł masz HyperX Cloud I i Takstar HD6000, a obie te pary zagrają znacznie bardziej naturalnie.

DT770 to owszem świetny wybór, ale tylko jako stacjonarne. Podobnie DT150. Aczkolwiek jak się już uprzesz, bo np. tak bardzo ci się spodobał ich dźwięk, to zawsze znajdziesz jakieś miejsce, tyle że niewiem jak długo tak wytrzymasz. Po jakimś czasie wszyscy kapitulują ;)

Nie wszyscy tylko poważnej muzyki słuchają.

Jeśli chcesz wiedzieć, co ja wybrałem dla siebie, to są to DT150 właśnie. Aktualnie nie wyobrażam sobie życia bez nich, a próba słuchania każdego pozostałego modelu jakie mam na stanie, czyli HD6000, HD669, K712 Pro, SRH940, mimo że wszystkie z nich są niezłe, zawsze kończy się szybkim powrotem do DT150.

A na początku chciałem właśnie zamiast DT150 kupić M50X, ale potem zmieniłem zdanie.

Z tym, że ja to ja, a ty to ty. Jak już sam zauważyłeś, niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez AKG, a ja się dziwie, jak oni mogą żyć z AKG. ;)

• Popieram 1
HFI580 nie mam pojęcia... Dlatego się wypowiadam o nich tutaj?....

bardzo dobrze izolują. Te serie również dobrze się nadają na zew. Trzymają się mocno głowy ale z komfortem ,to już różnie bywa ,coś za coś.Nie bez powodu je czasami polecają.

Sam bym je polecał nawet, bo do dzisiaj pamiętam niesamowite brzmienie wysokich tonów w moich modowanych HFI-550, a także ich niezłą jakość wykonania, gdyby nie to, że sprzedałem je jedynie z tego względu, że pady były takie ala Creative Aurvana Live - ni to nauszne, ni to wokółuszne, jakby ktoś nie mógł się zdecydować, do tego szybko się zużywały. I z tego co FeX pisał, w HFI-580 jest podobnie, a zmiana padów na te od HM5 sprawiła że już nie miały tej magii co na stockowych.

I z tego co FeX pisał, w HFI-580 jest podobnie

posiadałem je dwa lata , kolega już ponad 3. Widać przebieg ale żeby się zużywały, w obu, to nie. Nie wiem ,może w innych coś takiego występuje.Oczywiście duże ma znacznie odpowiednie dbanie o słuchawki.

http://i.imgur.com/VmxmdKq.jpg?1

zdjęcie z dzisiaj (HFi780)

Znaczy, one generalnie dość szybko twardnieją i pękają. Coś ala Superluxy. Przez to wydają się bardziej budżetowe patrząc na cenę samych słuchawek, która nie jest aż tak niska, i dla mnie to nie za bardzo już opłacalne wtedy.

Autorze, dopóki nie spróbujesz danych słuchawek na danym źródle to się nie dowiesz czy to gra tak jak chcesz żeby to grało... ale powinno być okej.

Jak dla mnie to autorowi bardziej od dt770 powinny spasować hfi 780. Ją je zapamiętałem że mają szybszy dół niż dt770. Dt 150 oczarowaly mnie dopiero na lepszym sprzęcie. Pady w seri hfi od ultradone nie należą do najwygodniejszych, ale ich wymiana jest bardzo prosta i same pady łatwo dostępne chodzby od brainwavz.

• 3 tygodnie później...

Zakupiłem M50'tki bez X na ebay'u za 480 zł upolowałem z przesyłką.

To jest dźwięk jakiego oczekiwałem! 

Dzięki za rady!

Jest troszeczkę mniej szczegółowości od a900x ale za to grają bardziej pod Fun!

Trochę uciążliwe są pady ,bo są baardzo małe ale po odpowiednim nałożeniu na głowę da się przyzwyczaić ,a jednocześnie mocno trzymają się na głowie!

Dzięki wielkie!

• Popieram 1

Częstą praktyką w M50X jest użycie padów z Brainwavz HM5 - standardowych, kątowych czy super soft. Rzekomo znacząco poprawia to wygodę użytkowania Audio Technic.

Mam teraz pady standardowe (obecnie na CAL!) oraz miałem do czynienia z kątowymi. Jakość wykonania bardzo dobra. Wygoda - trochę zależy od słuchawek, ale zwykle też na plus.