Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Podkreślę, że nie jestem audiofilem, nie mam absolutnego słuchu i nie potrzebuję zestawu za kilka tysięcy złotych.

Mój aktualny odtwarzacz (jakieś lenco, napis jest starty) powoli przestaje działać. Często używam go, żeby nie marnować baterii w telefonie lub gdy po prostu nie mam potrzeby mieć go przy sobie.

Szukam odtwarzacza, przede wszystkim ma być poręczny, trzymać na baterii conajmniej kilka godzin i oferować przyzwoitą jakość dźwięku, nie musi, a nawet wolałbym, żeby był bez ekranu, ale nie skreślam z tego powodu propozycji. Używam słuchawek z iPhone, chyba nie są takie złe.

Jeśli chodzi o cenę to nie mam pojęcia jaka kwota byłaby odpowiednia. Na pewno nie chcę wydawać kupy kasy na mp3. Czy opłaca się wydać kilka stów na iPoda? Jeśli chodzi firmę jestem w 100% neutralny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Naleśnik

Zgadza się + za rozszyfrowanie

Dość dobre gratki jeszcze jak się trafi mało używanego z mało zajechana bateria.

Ale na moje rady patrz przez palce na temat grajkow wiem tyle co mi się przeczytało kontem oka na forach

Cowon e2 - nowych nie ma już ale jak znajdziesz na rynku wtórnym to nawet się nie zastanawiaj

iPod shuffle 4gen - używkę w idealnym stanie kupisz, bardzo dobra jakość dwięku, na poziomie iPoda shuffle 1gen i cowona e2

Z nowych za rozsądną kasę i z przyzwoitą baterią tylko sansa clip, gra bardzo dobrze, ale ciut gorzej niż obydwa ww.

• Popieram 1

Zależy na jakim dźwięku Ci zależy, czy te earpodsy Ci pasują, czy oczekujesz jednak więcej basu/średnicy, czy większej sceny. Ciężko tak bez żadnych informacji doradzić :). Mi jednak stare applowe słuchawki (z pierwszej albo 2 generacji) średnio pasowały.

Szczerze mówiąc albo jestem głuchy albo brakuje mi doświadczenia i nie jestem w stanie określić sceny itp słuchawek. Wiem, kiedy dźwięk mi się podoba i kiedy nie. Earpodsy są ok, przydałoby się coś mocniej wygłuszającego, w metrze czy przy ulicy muszę je mocno podłaśniać, a wtedy nie czuję się komfortowo bo od razu myślę o swoim słuchu. Słuchawki mogłyby charakteryzować się większą dynamiką (o ile dobrze przetłumaczyłem dźwięk na słowa).

Słuchać mam zamiar albo metal/rock i czasem spokojne, gitarowe kawałki.

W takim razie mogę Ci polecić dokanałówki jeżeli chcesz większej izolacji. Obecnie testuję KZ ED2 za 6$ z aliexpress, i mogę je pochwalić - fajne dynamiczne, ciemne granie. Basu jest dużo, ale jest on bardzo dobrej jakości, ogarnięty, punktowy, szybki i zwarty. Fear Factory, Manowar czy KAT brzmiał na nich naprawdę fajnie. Za taką cenę to nic tylko brać. I mówię tu o testach na OnePlus One, więc urządzenie mobilne. Nie sprawdzałem ile więcej pokazują na AIM 808, bo nie miałem jeszcze na to czasu, ale skoro tu mowa o urządzeniu przenośnym to myślę że odwołanie do OPO jest zasadne.

Mam jeszcze a-Jaysy One+ do których mogę je porównać (130 zł około), i kwestia tutaj jest różnicy grania, bo One+ grają dużo równiej, brzmienie jest zrównoważone. Mają trochę szerszą scenę aczkolwiek różnica nie jest jakaś ogromna. Mają też lepszą separację w średnich tonach, ale znowu w basie ED2 je zjadają, zarówno ilością jak i jakością, właśnie separacją w tych rejonach. One+ też mają troszkę mało góry w porównaniu do KZ. Za to a-Jaysy mają nieplączący się kabel i są wręcz niezniszczalne, bo mam je ponad rok i były deptane, ciągnięte i nic im się nie stało, zobaczymy jak będzie z KZ w tym aspekcie.

Z takich ogólnie dostępnych słuchawek ciężko znaleźć im rywala, może JBL e10 - też okolice 130 zł, wydaje mi się, że grały dość podobnie. Ale wszystkie praktycznie Sony nie mają startu, a słuchałem modelu za okolice 100zł. Były jeszcze jedne Sennheisery które grały fajnie, ale też były bliższe zrównoważonemu dźwięku, lekko ciepłe jedynie.

Pewnie jeszcze ktoś Ci coś tutaj poleci, może brainwavzy delta czy coś z tych. Ja polecam to, co znam, co słyszałem. Wybacz za rozpisanie się :).

Ja juz wszystko o kz ed2 napisałem, właściwie teraz ciężko będzie Ci znaleźć kogoś kto miał wszystkie tu wymienione. A ve Monk to douszne a nie dokanalowe :). I grają fajnie, ale znowu, zrównoważone w miarę, także jeżeli lubisz bas to w nich go nie uswiadczysz za wiele. Plus ich trwałość jest średnia, trzeba dość na nie uważać (albo to ja miałem pecha ale jednak dość szybko mi się popsuly)

A więc podsumuję:

Szukam słuchawek dokanałowych do ~100PLN, główne zastosowanie - rock/metal/spokojne gitarowe brzdąkanie i delikatny wokal (przykład z głowy crosses - jose gonzalez). Domyśle zródło to prawdopobnie zakupiony niedługo iPod shuffle, tu tez możecie wrzucić swoje 3 grosze.

Moje propozycje:

1. KZ ed2/special edition

2. VJJB k4

3. Takstar HI1200

4. Brainwavz delta

5. Snab Overtone ep-101m

6. Nuforce ne-600x

Które z nich byście wybrali, dlaczego?

Macie inne propozycje?

Z doków mogę polecić Xiaomi Piston Hybrid - grają wg mnie lepiej od 2x droższych modeli jak Nuforce Ne-700X. Fajna scena, dużo pokazują na Lumii 930, iP6 i SGS5. Szeroka scena, przyjazny bass, genialnie na nich słychać gitary. Na pewno są warte uwagi :)