Skocz do zawartości

Zmiana platformy z Sandy Bridge na Skylake

Recommended Posts

Witam sprawa wygląda tak moja obecny komp to :
-i5 2500 k 4,4 GHZ
-Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge)

-Asrock P67 Pro3 (B3)
-Asus R9 380 OC STRIX 4 GB (mial byc gtx 960 ale jakos tak wyszlo ze jest AMD :) )

Czy zmiana platformy na Skylake przyniesie mi duży skok wydajności ??
Czy karta grafy nie będzie wtedy słabym ogniwem i ograniczać procek ??

Czy stare chłodzenie be quiet! Shadow Rock Slim będzie kompatybilne z socketem 1151 ??

Prawie było trzy razy tak ;c 

Also 1.Tak (zależnie od wybranego CPU to tak ~20-60% wydajności) 2.Nie 3.Tak ale nie jestem pewien (nie miałem jeszcze w rękach i nie wiem czy rozstaw śrub jest taki sam).

W grach prawie w ogóle tego nie odczujesz  twój obecny procesor spokojnie ogarnia  tego radka r9 380 

Głównie chodzi o gry wiec pod tym kontem rozważam nowy zakup. A jeszcze takie pytanko odnosnie mojego kompa , chcialem dokupic ram http://www.x-kom.pl/p/207563-pamiec-ddr3-kingston-8gb-1600mhz-hyperx-savage-cl9-2x4096.html czy nie beda sie one "gryzły" z moimi ramami ??

Moje maja napiecie 1,65 V a te co chce kupic 1,5 , czy to cos zmienia ??

Taka wymiana nie ma sensu. Procesor jest nadal na wysokim poziomie szczególnie po takim oc.

Ktoś wyżej pisał o obniżeniu cen po wejściu nowych procesorów - nie nastawiałbym sie na to, szczególnie patrząc ile teraz kosztuje Np. 4670k i 4690k.

Gdybyś składał nowym zestaw to warto iść w skylale a przy 2500k lepiej teraz zostać. Jedynym ograniczeniem w grach może tutaj być tylko grafika.

• Popieram 1