Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia Pascal (GP1xx).

Recommended Posts

Kupuje po wakacjach 1070, i tak mysle, ze to moze byc ostatnia moja tak droga karta. Ceny coraz wyzsze a przepasci miedzy pc a konsolami nie ma, a tu sama karta jest duzo drozsza od calej konsoli. W nastepnej generacji 1150 gtx od 2 tys bedzie sie zaczynal. Programisci olewaja cieplym moczem pc i taka jest prawda, taki 660 gtx ma lepsza wydajnosc niz grafa z konsoli, ale gry na pc nie sa pisane pod jedna grafe i mamy marnotractwo zasobow.

Co się dziwisz zawsze tak było gra na PC musi działać przez pare windowsów ( 7,8,10 ) + różne kart AMD, NV do tego z różnych okresów. To samo jest z iphonem 1 telefon 1 system na androida masz Snapdragon, MTK i inne i to musi wszystko działać.

Choć obecne konsole nie nazwałbym konsolami prawdziwe konsole były kiedyś ostatnią z nich można zaliczyć PS3 ( wszystkie konsole miały zaprojektowane pod siebie procesor), gdzie moc byłą uwalniana, wykorzystywana latami teraz obecne konsole to nic innego jak miniPC. Już widać że PS4 kończy żywot gdzie poprzednie generacje wytrzymywały prawie 10lat a obecne PS4 wyszła pod koniec 2013 a już mamy zapowiedź kolejnej generacji czyli po 4 latach RIP..... to jest konsola ? PS2 miała premiere w 2000r a wytrzymała dłuuugie lata.... także jak ktoś mi mówi konsola to go poprawiam miniPC :)

Edytowane przez davidoff
  • Popieram 2

Kupuje po wakacjach 1070, i tak mysle, ze to moze byc ostatnia moja tak droga karta. Ceny coraz wyzsze a przepasci miedzy pc a konsolami nie ma, a tu sama karta jest duzo drozsza od calej konsoli. W nastepnej generacji 1150 gtx od 2 tys bedzie sie zaczynal. Programisci olewaja cieplym moczem pc i taka jest prawda, taki 660 gtx ma lepsza wydajnosc niz grafa z konsoli, ale gry na pc nie sa pisane pod jedna grafe i mamy marnotractwo zasobow.

ja tak samo robię, gdyby była możliwość to zrobiłby, szkoda że nie da sie zagrać na klawiaturze i myszce w gry na ps4 (wszystkie) tak to wiadomo co bym wybrał

w wakacje nie ma co liczyć że ceny 1070 spadną  , trzeba czekać :) a 200-300zl nie chodzi piechotą

Ja nie wytrzymałem z zakupem bo też miałem zamiar kupić po wakacjach. Dlatego jestem szczęśliwym posiadaczem GTX 1070 od Gigabyte i jestem mega zadowolony :) Czy warta jest swojej ceny ?? Nie mi to jest oceniać niech każdy oceni według siebie. Ja bynajmniej nie żałuje wydanych pieniędzy. Pozdrawiam teraźniejszych i przyszłych użytkowników GTX 1070!

gdzie kupywałes i ile dałes? 

też się przymierzalem do zakupu na mindfactory de ale zwlekałem i teraz się średnio opłaca , 2 tyg temu kosztowała 470euro przy kursie 4.36 ;p wychodziło chyba 2000zl

Czy wy jesteście ślepi czy niepełnosprawni?

Kilka/naście razy proszę o niecytowanie całych postów i to jeszcze przed własnym!

Zdaję sobie sprawę, że są wakacje i spędzacie całe dnie przed komputerem, ale wystarczy już. //gtr

jakies info na temat sprzedazy autorskich 1060 w dniu premiery czy najpierw referencyjne karty i czekanie 2-4+ tygodni az pojawia sie autorskie karty :?: i czy wersja founders edition za 300$ bedzie dostepna do kupna tylko za posrednictwem strony nvidi i czy faktyczna cenna to 250$ w sklepach

bo jak maja zostac sprzedawane za 300$ to w polskich realiach bedzie to 1600-1800pln znajac zycie

Edytowane przez maniuox

@up
Referenty podobno mają być dostępne w dniu premiery na zamówienie tylko poprzez stronę nvidii.
Autorskie podobno mają być już 19stego (w dniu premiery) w sklepach.

Edytowane przez joggy

Edit: ten wykres dowodzi że nvidia też się boryka ze sporym narzutem sterownika na cpu.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/radeon_rx_480_vs_geforce_gtx_970_test_na_kilku_procesorach?page=0,2

Nie do końca. Crysis 3 poprostu żre CPU jak szalony. A narzut sterownika w DX11 będzie zawsze, kwestia tylko w jakim stopniu (High-level). Dopiero DX12 (Low-level) to minimalizuje.

No proszę, jednak będzie GTX 1060 3GB:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/zotac_geforce_gtx_1060_jedna_z_wersji_bedzie_miala_3gb_gddr5

GTX 1060 FE jest 25% droższy niż cena rx 480 i ma 25% więcej fps, trudno więc mówić o nokaucie w kategorii cena/wydajność.

founders edition  300$ beda dostepne tylko za posrednictwem oficjalnej strony nvidia tak wiec w sprzedazy dostepne beda tylko wersje wycenione na 250$ czyli w praktyce cenny na 99% nie beda wieksze niz 1500pln

juz mozesz zaczac plakac cenny detaliczne GTX1060 wraz z VAT dla polski to ~~1280pln(sugerowane) co daje 279euro 1060 jest drozsza uwaga o 10euro od RX480 269ojro

http://videocardz.com/62049/nvidia-confirms-suggested-prices-for-geforce-gtx-1060

czy 10 euro wiecej za produkt ktory miazdzy gwalci masakruje srednio o 10-15fps  wydajnosciowo RX480 trudno nazwac nokautem w kategori cena/wydajnosci ? to nie jest nokaut to juz zabicie trumny wszystkim gwozdzmi z RX480 w srodku

Edytowane przez maniuox

up

Sama nvida twierdzi, że ich karta jest o 15% bardziej wydajna (oczywiście będą pewnie gry z ponad 25% różnica) Za to różnica w cenie sugerowanej 1280 vs 1170 to 10%. Więc przy uwzględnieniu cen sugerowanych i zapowiedzi nvidii gtx 1060 szykuje się jako karta o 5% lepsza we wskaźniku cena/wydajność. Zważywszy na to, że karty nvidii wraz z wiekiem słabną, a radeony zyskują te o 5% to żadna różnica(pomijam już więcej vramu i możliwość łączenia kart jako przewagę radeonów). Tak, więc zaczekałbym jeszcze ze składaniem do grobu rx 480.