Skocz do zawartości

Czy rozsądne będzie zainstalowanie Win 7 na takim sprzęcie

Recommended Posts

Mam chęć zainstalowania systemu Windows 7 zamiast obecnie używanego Windows XP Pro. Laptop jest dość stary i słaby, ale w sprzedaży był dostępny wraz z systemem Windows Vista, więc nie jest aż tak słaby. Chciałbym się upewnić czy instalacja Windows 7 w najmniej wymagającej wersji (proszę o ewentualne podanie jaka to wersja) jest na tym sprzęcie sensowna:

- AMD Turion 2200MHz

- GeForce Go 6100 256MB

- 768MB RAM

- Toshiba 120GB

Laptop byłby używany tylko i wyłącznie do przeglądania Internetu (strony internetowe, aukcje, dokumenty tekstowe, zdjęcia, niekiedy filmy na YT).

Do samego swobodnego przegladania internetu przydalby sie conajmniej dwurdzeniowy procesor i 2 GB RAM.

Windows 7 ma o wiele wieksze wymagania w stosunku do XP - moim zdaniem nie ma sensu przesiadac sie na nowszy system przy takiej konfiguracji laptopa.Tak na marginesie to nie mam pojecia jakby owy laptop mial funkcjonowac z Vistą :)

Używałem Windows 7 na laptopie Acer Aspire 7003WSMi w specyfikacji:

• AMD Turion MK38 2.2GHz (zmieniony z Sempron 3400+ 1.8GHz)

• GeForce Go 6100 256MB

• 4GB Ram DDR2

• Hitachi Travelstar 120GB

I muszę przyznać że system chodził płynnie, wszystko było stabilne, ale do niczego poza programami do diagnostyki samochodu i emulowanych gier NES się nie nadawał. Przeglądanie YouTube - tragedia, nawet gry online szarpały jak wściekłe - kiedy synek próbował na nim pograć :/

Mam chęć zainstalowania systemu Windows 7 zamiast obecnie używanego Windows XP Pro. Laptop jest dość stary i słaby, ale w sprzedaży był dostępny wraz z systemem Windows Vista, więc nie jest aż tak słaby. Chciałbym się upewnić czy instalacja Windows 7 w najmniej wymagającej wersji (proszę o ewentualne podanie jaka to wersja) jest na tym sprzęcie sensowna:

- AMD Turion 2200MHz

- GeForce Go 6100 256MB

- 768MB RAM

- Toshiba 120GB

Laptop byłby używany tylko i wyłącznie do przeglądania Internetu (strony internetowe, aukcje, dokumenty tekstowe, zdjęcia, niekiedy filmy na YT).

Zapomnij przy takim sprzęcie, win 7 32bit potrzebuje minimum 1gb ramu, chyba że chcesz aby ci wszystko lagowało. Pomyśl nad Windows Vista albo zostań przy XP

Od siebie też polecę Linuxa ale nie Ubuntu. Unity (GNOME) troszkę potrzebuje. Jeśli Linux to np. Xubuntu albo Lubuntu. Do internetu w sam raz, ja na Linuxie nawet gram w gierki :D Także się da.

I jakby co, to instalacja powyższych dystrybucji jest łatwiejsza niż XP. Użytkowanie oczywiście też mniej problematyczne.

Jeśli chipset wspiera architekturę 64-bit a procesor nie jest w sockecie typu BGA to pobawiłbym się w upgrade CPU i RAMu bo laptop mógłby zyskać drugie życie... a tak to zostaje Win XP i Linuxy.

Ten Turion jest 64-bitowy i to jest najwyższy jednordzeniowy model na podstawkę - Socket S1 (S1g1). Turion "TL" x2 co prawda jest na podstawkę Socket S1 (S1g1), ale trzeba być pewnym że jest obsługiwany przez bios. Turion "RM" x2 to już nowszy Socket S1 (S1g2).

Moim zdaniem szkoda zachodu - chociaż na eBay (zwłaszcza z Chin) można czasem wyhaczyć Turiony "TL" dosłownie za grosze - to brak nowszych instrukcji już go na dzień dzisiejszy dyskwalifikuje...

Ten Turion jest 64-bitowy i to jest najwyższy jednordzeniowy model na podstawkę - Socket S1 (S1g1). Turion "TL" x2 co prawda jest na podstawkę Socket S1 (S1g1), ale trzeba być pewnym że jest obsługiwany przez bios. Turion "RM" x2 to już nowszy Socket S1 (S1g2).

Moim zdaniem szkoda zachodu - chociaż na eBay (zwłaszcza z Chin) można czasem wyhaczyć Turiony "TL" dosłownie za grosze - to brak nowszych instrukcji już go na dzień dzisiejszy dyskwalifikuje...

Wszystko jest kwestia czy wlasciciel chce inwestowac forse w tego lapka. Obecny konfig + Win XP od biedy bedzie spelnial oczekiwania, nawet YT powinien dzialac w 480p bez szarpania  ;)

Wszystko jest kwestia czy wlasciciel chce inwestowac forse w tego lapka. Obecny konfig + Win XP od biedy bedzie spelnial oczekiwania, nawet YT powinien dzialac w 480p bez szarpania  ;)

Laptop jest dość leciwy i są z nim problemy - słabo odbiera WiFi, niekiedy pojawiają się niebieskie ekrany, zacina się przy oglądaniu filmów na YouTube w większej jakości obrazu. Właściwie jest on użytkowany ze względu na duży rozmiar ekranu. Wymiana czy też dołożenie podzespołów to jakieś koszty, nie wspominając o tym, że z dużą pewnością sam tego nie wykonam (przy okazji nie niszcząc innych części).

Z ciekawości zapytam co można w tym laptopie zmienić (dokupić), aby możliwa była instalacja Win 7. Czy Win 7 nadaje się do laptopa ze zintegrowaną kartą graficzną?

Laptop jest dość leciwy i są z nim problemy - słabo odbiera WiFi, niekiedy pojawiają się niebieskie ekrany, zacina się przy oglądaniu filmów na YouTube w większej jakości obrazu. Właściwie jest on użytkowany ze względu na duży rozmiar ekranu. Wymiana czy też dołożenie podzespołów to jakieś koszty, nie wspominając o tym, że z dużą pewnością sam tego nie wykonam (przy okazji nie niszcząc innych części).

Jeli nie masz zaciecia majsterklepki lub chociaż ciekawości co tam znajduje sie w srodku to moze faktycznie nie bierz sie za to tylko odkladaj na nowego lapka. Rozebranie na czesci jest generalnie proste jak zabawa klockami Lego, trzeba miec tylko cierpliwosc i wyczucie. Bardzo prawdopodobne, ze na YT znajdziesz nawet filmik jak krok po kroku rozebrac na czesci ten wlasnie model.

Z ciekawości zapytam co można w tym laptopie zmienić (dokupić), aby możliwa była instalacja Win 7. Czy Win 7 nadaje się do laptopa ze zintegrowaną kartą graficzną?

Aby byl sens instalacji Win 7 to chociaz 2GB RAM by sie przydaly - moze pozycz od kogos?

Win 7 nadaje sie jak najbardziej do lapka ze zintegrowana karta graficzna.

A co mozna zmienic to... procesor, RAM, dysk twardy i kupic karte WiFi (standard n) z antenka na USB.

Jeli nie masz zaciecia majsterklepki lub chociaż ciekawości co tam znajduje sie w srodku to moze faktycznie nie bierz sie za to tylko odkladaj na nowego lapka. Rozebranie na czesci jest generalnie proste jak zabawa klockami Lego, trzeba miec tylko cierpliwosc i wyczucie. Bardzo prawdopodobne, ze na YT znajdziesz nawet filmik jak krok po kroku rozebrac na czesci ten wlasnie model.

Zacięcie może i mam, ale nie mam doświadczenia. Tylko raz przy nim grzebałem, co skończyło się zniszczeniem matrycy i dużym kosztem wymiany.

Rzeczywiście jest filmik na YT przedstawiający krok po kroku jak dokonać demontażu laptopa. We fragmencie 0:32 - 0:52 jest pokazany demontaż pamięci RAM. Wydaje się on bardzo prosty.

Według poniższej strony internetowej (str 10) możliwości obsługiwania RAM w tym modelu opisano następująco:

"Up to 2GB of DDR2 533/667MHz memory, upgradeable to 4GB using two soDIMM modules (dual-channel support)".

Proszę mnie teraz poprawić, jeśli źle rozumuję. W chwili obecnej mam 768MB. Według zaleceń, możliwa jest rozbudowa do 4GB, pod warunkiem pamięci dual-channel (łączna pamięć jednej kości to 2GB). Wynika z tego, że muszą być dwie kości dual-channel. Czy są one montowane jedna pod drugą? Tego na filmie nie widać. Czy taka rozbudowa pamięci (do 4GB) wystarczałaby już do zainstalowania Win 7 w najmniej wymagającej wersji?

http://tim.id.au/laptops/acer/aspire%209300%207000%20travelmate%207510.pdf

Wymiana RAMu bedzie najlatwiejsza i najszybsza. Upgrade procesora bedzie najbardziej czasochlonny bo wymaga wymontowania plyty glownej.

Upgrade jednego (RAMu) bez drugiego (CPU) nie ma sensu tak uwazam. 

Link tu mozna zobaczyc i porownac jaki typ RAMu bedzie dzialal na Turion vs. Turion X2, to jest DDR-400 single-channel vs. DDR2-667 dual-channel up to 4GB.

CPU kosztuje parenascie-paredziesiat zloty a RAM tez jest tanii, mozesz posprawdzac ceny i podjac decyzje, czy chcesz sie w to bawic.

Dosc fajny lapek szkoda tylko ze AMD/NVidia... zadziwiajace, ze jeszcze grafika nie padla z powodu zimnych lutow  :D

Jako przedsmak upgradu i aby poczuc dreszczyk emocji mozesz zaktualizowac BIOS jesli jeszcze tego nie zrobiles  ;)

Edytowane przez jarkko
  • 2 miesiące temu...

Po wielu tygodniach wreszcie przyszedł czas działania. Laptop został wyczyszczony sprężonym powietrzem. Wymieniłem procesor na dwurdzeniowy TL-60, czego efektem są nieco niższe temperatury rdzeni no i będzie lepsza wydajność. Dodatkowo zwiększę ilość pamięci RAM do 2GB. Jednakże w dalszym ciągu problemem są wysokie temperatury karty graficznej (model podany w pierwszym poście). Dzięki uprzejmości i pomocy kolegi jarkko udało mi się przetestować do tej pory następujące sposoby chłodzenia GPU:

- termopad o grubości 1mm

- termopad o grubości 0,5mm

Zarówno w jednym jak i drugim przypadku temperatury już po kilku minutach od włączenia laptopa osiagają 70 stopni. Przy oglądaniu filmu temperatura osiąga 85 stopni. Po około 15 minutach laptop się zrestartował.

Oczekuję od Was doradzenia innych sposobów chłodzenia. Rozważam zastąpienie termopada pastą, ale czytałem, że może to spowodować uszkodzenia. Czytałem także, że idealnie sprawdzają się miedziane blaszki. Czy w tym wypadku można byłoby je zastosować? A może macie jakieś inne pomysły?