Skocz do zawartości

Zakup TV do 2.3 tyś

Recommended Posts

Witajcie

Jak w temacie, szukamy telewizora max do 2.3 tyś zł. jednakże jesteśmy laikami w temacie i chcemy poprosić Was o opinię.

Must have:

40-49 cali

Smart TV

Dobre głośniki

Szybkie i płynne działanie, czyli żeby w miarę nie przycinał jak na tę cenę bo wiemy że jest to niezbyt wiele

Realistyczne kolory

Niepotrzebne bajery:

3D

Co wybrać:

4k czy FHD ? Czy w tej cenie istnieje coś takiego jak 4k?

Odległość od użytkownika - 3 do 5 metrów w zależności od wymiarów TV

Sypialnia

Ustawiony na szafce pod TV, rozmiary szafki wybierzemy po wybraniu TV, zdecydowanie nie będzie zamieszczony na ścianie.

Głównie użytkowany do oglądania filmów seriali w necie stąd potrzeba bardzo dobrego wifi i Smart TV

Chwilę temu wróciliśmy ze sklepu tak przeglądając modele na wystawach no i zakochaliśmy się w zakrzywionym Samsungu :

SAMSUNG UE40J6300 - ten model prezentował się najlepiej, ładne kolory brak "artefaktów" i jaskrawych kolorów bijących po oczach jak w niektórych modelach konkurencji. Jednakże jak słyszeliśmy w tych modelach za samo zakrzywienie ekranu płaci się kilka stówek, czy to prawda ?

Z ciekawych, ładnie prezentowały się również:

Panasonic TX-40CX300E

Philips 40PUH6400

Sony KDL-40W705C  

Jednakże są to tylko oceny wizualne wyciągnięte na podstawie kilkuminutowych oględzin, proszę Was o ocenę powyższych lub zaprezentowanie swoich typów, przeglądałem kilka wątków i mam też swoje typy jednakże u nas zachodzą inne warunki użytkowania oraz potrzeby :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje!

Edytowane przez areq90

Witam! Jezeli chodzi o odleglosc z ktorej bedziemy ogladac radze odstawic tv o rozmiarach 40'-43'. 48" apsolutne minimum
Na dzien dzisiejszy polece 3 modele:

1: philips 48pfh5500 (http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-48pfh5500-88.bhtml#opis)  Osobiscie uwazam ze do 2.3k zl najlepszy wybor. Mamy bardzo dobrze dzialajacy smart (android 5.0) co ciekawe ten smart dziala szybciej jak w tv marki sony w ktorym mamy ten sam system (dziala w nizszej rozdzielczosci) 

2: panasonic tx-48c320e (http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-48c320e.bhtml#opis) Smart gorszy jak w philipsie ale za to bardzo plynnie pracuje. dobra jakosc obrazu, dobry smart. niestety jest minusem jakosc wykonania tv jest najprawdopodobnie robiony w turcji, takze jest to PANASONIC ale nie dokonca :)

3: LG 50LF5800 (http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-50lf5800.bhtml#opis) dobry sprzet ale nie polecam bo moim zdaniem telewizory tej marki sa zamulone wolno pracuja nawet przy wyborze opcji w menu, co do smarta slyszalem ze lepszy jak rok temu, nic wiecej nie moge powiedziec.

tak jak mowilem na poczatku 40' tv do ogloadania z odleglosci max 2.5m. 48cali mozemy ogladac z odleglosci minimalnej rownej 2,4m.  
pozdrawiam

• Popieram 1

Ok super, ciekawy ten Philips i na pewno go obejrzymy. 

Jakie tv poleciłbyś gdybyśmy zorganizowali miejsce do max 2,5m to już tak z ciekawości bo przede wszystkim zależy nam na jakości obrazu/dzwięku i jeśli mielibyśmy wybrać mniejszy model ale oferujący lepszą jakość to może dalibyśmy radę zrobić małe przemeblowanie :)

Btw. czy przy 48 calach i FHD nie będzie jakiegoś rodzaju pikselozy nawet z większej odległości ?

Im dalej się siedzi tym mniej pikselozy.

Radzę wybrać większy telewizor nawet jak będziecie oglądać z odległości 2,5m, bo przy takiej odległości prawidłowa przekątna, żeby zobaczyć wszystkie detale FullHD wynosi 60".

Jak spodobał się wam Samsung J6300 to możecie zostać przy nim, ale w przekątnej 48" lub modelem bez zakrzywienia. Alternatywnym wyborem jest też 50" LG.

Nie należy ukrywać, że wciąż to będą za małe telewizory do odległości z jakiej będziecie oglądać materiał Full HD.

Edytowane przez simondd
  • Popieram 1

Ok super, bardzo Ci dziękuje za poradę i przykładowe modele, Samsungi najbardziej mnie przekonują, jeszcze popatrzę po sklepach czy wybrać zakrzywiony czy zwykły ekran :)

Za jakiś czas zapewne będziemy szukać TV do drugiego pokoju, tam odległość będzie wynosiła 1-1.5m, celować w podobne modele Samsunga tylko z mniejszą przekątną czy może jakiś inny producent będzie lepszy ? Cenowo to max 2 tyś. może nawet mniej

• 4 tygodnie później...

Przez delikatną komplikacje przy dobrych wiatrach telewizor zamówię w tym miesiącu lub w przyszłym, wybór jak wcześniej polecał Simondd Samsung UE48H6400 za co bardzo dziękuję bo telewizor jest genialny, miałem okazję się nim "pobawić" potestować i jest rewelacyjny chociaż w sklepach zachęcali mnie do dołożenia i kupienia jakiegoś 4k za ok 3000+ zł ale wolę FHD.

Jednakże po małej debacie stwierdziliśmy, że fajnie byłoby mieć jakieś kanały TV wykraczające poza telewizje naziemną. Jakie polecilibyście telewizje internetowe, patrzyliśmy na ipla.tv ale pakiety mają raczej słabe bo oferują duże ilości filmów/seriali zaś samych programów jest niewiele w jednym pakiecie.

Interesujące jest też goldvod.tv i jak na razie to faworyt.

Telewizja typu nc+ , cyfrowy polsat etc. odpada, ponieważ nie ma możliwości zamontowania anteny.

Co Wy możecie zaproponować i pytanie czy warto w to się pakować, czy takie telewizje są awaryjne? I opłacalne przy internecie 10MB?  

Edytowane przez areq90

Nie bierz 4K, w tej kwocie jest bardzo trudno dokonać trafnego zakupu. Ja popieram kolegę grzesyo, Philips wykonał sporo pracy na swoim systemem i możesz znaleźć negatywne opinie na temat Androida na Philipsach, niemniej te problemy w absolutnej większości poszły w zapomnienie. System pracuje tak dobrze jak na telefonach.

Właśnie rozpakowałem i potestowałem swój telewizor.

Skusiłem się na wersję 50 calowa "  Samsung UE50H6400, obraz obłędny, dzwięk czysty, smart tv działa szybko i przyjemnie jednakże sterowanie pilotem bywa irytujące.

Po użyciu tych ustawień : https://reviews.lcdtvbuyingguide.com/samsung-lcd-tv/samsung-h6400-picture-settings.html

Obraz okazał się jeszcze lepszy niż w standardzie.

Gorąco polecam!

ps. do testów niebawem idzie 3D ;)

Pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze za pomoc!