phx1990 151 Napisano 10 Marca 2016 Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 W programie GPU-Z https://www.techpowerup.com/gpuz/ w zakładce Sensory VRM1 i VRM2 (temp. w granicach 80 stopni sa ok) Najlepiej testować temp przy uzyciu : https://unigine.com/products/benchmarks/valley/ na Extreme Presecie, niech animacja z 10 min przeleci zeby dobrze karte rozgrzac i wtedy w GPUZ sprawdz sobie temp. I sprawdz sobie temp przy otwartej obudowie, moze bedzie lepiej Cytuj Link to post Share on other sites
marcin34424 29 Napisano 10 Marca 2016 Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 VRM1 i VRM2 to nie są temperatury pamięci! To są temperatury sekcji zasilających. 80C w r9 290 to norma więc, wymiana pasty raczej niewiele pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
Colin2000 56 Napisano 10 Marca 2016 Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Zamiast Gelida extreme proponuje Thermal Grizzly Krynout.Testowalem obie, podobne są .1oC na korzyść grizzly. Cytuj Link to post Share on other sites
albiosz 4 Napisano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Z otwartą budą temperatury również oscylują w okolicach 80,81C. Wiatraki kręcą się wtedy na 72 % czyli 2200 obrotów na minutę. Próbowałem przed chwilą dobrać się do karty graficznej, ale niestety posiada jedną plombę ( naklejkę na śrubce) którą niestety trzeba odkręcić żeby odzielić radiator od laminatu Więc chyba na razie sobie daruje, ponieważ mam jeszcze rok gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
simondd 82 Napisano 10 Marca 2016 Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Dzisiaj tak się akurat złożyło, że kumpel podczas czyszczenia i wymiany pasty uszkodził sobie kartę graficzną hehe 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 10 Marca 2016 Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Karcherem ją czyscil? 4 Cytuj Link to post Share on other sites
bbartek93 3 Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Ja w moim leciwym gtx 460 se zmieniłem pastę po 3 latach na mx 2 i temperatury spadły o jakieś 5-6 stopni. Pewnie niedł;ugo znowu wymienie, choć czeka mnie zmiana samej grafiki niedługo. Cytuj Link to post Share on other sites
wasyl1976 85 Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 bbartek93 przed chwilą wymieniałem pastę w takiej GTX 460 SE od Asusa,ile temp. spadła tego nie wiem,bo i kartę kupiłem dzisiaj, chyba okazyjnie (130zł) na przetrwanie do "nowych" GPU. Jeśli chodzi o samą pastę,to używam MX-2. Tak to wygląda po zmianie pasty na samym wł. necie,a w grach około 50st. było w Mad Maxie,tak na szybko sprawdzałem czy w ogóle działa to "coś" http://hosting-zdjec.pl/images/821393FORUM.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
damian2142 0 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Wymień pastę jeśli: +Chcesz podkręcić kartę, lecz temp. na to nie pozwalają +Obecna pasta nie była wymieniana przez >2lata +Masz za wysokie temp. (dla r9-290/290x , temp pokroju ~80 stopni to norma) +Chcesz zmienić pastę na lepszą (polecam GC Extreme) +Chcesz wyciszyć kartę (obniżenie temp.=wolniej pracujące wentylatory) +Nie masz co robić Uważaj na: - Jeżeli karta jest na gwarancji, zerwanie plomby na śrubce = utrata gwarancji - Przy demontażu chłodzenia należy delikatnie odciągać radiator od laminatu, w przeciwnym wypadku porwiesz termopady, uszkodzisz kartę Pro tip: - Nie nakładaj zbyt dużo świeżej pasty, bo Ci się porozlewa po laminacie po dociśnięciu chłodzenia, wystarczy 0,5-1mm warstwa rozprowadzona kawałkiem plastiku po całej powierzchni Moja przygoda z moją 290x i wymianą pasty: http://forum.benchmark.pl/topic/195738-rog-matrix-r9290x-4gd5-throttling/ Ja wymieniłem pastę term. w MSI R9 280X gdy miałem jeszcze 1.5 roku gwarancji, po około pół roku od wymiany karta mi padła ale jako typowy polak wydrukowałem plombę z logo MSI na drukarce używając do tego papieru samoprzylepnego z koperty po rachunkach i w serwisie nie mieli żadnych zastrzeżeń Cytuj Link to post Share on other sites
marcin34424 29 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Jestem ciekaw, czy też tak się cieszył jak by serwis odrzucił reklamację. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts