dooku655 8 Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Witam Posiadam płytę Asus P5G41T-m LX. Wiem, że chipset G41 i 4 fazowa sekcja nie wróży dobrze przy OC ale, że dostałem za darmo to dokupiłem Xeona E5450, 8GB ramu DDR3 i szykuję się do wodowania CPU (jak za jakiś czas zdecyduję się na wymianę mb + CPU to WC zostanie). I tutaj mam pytanie: Czy warto wodować 3 z 4 sekcji zasilania a jedną tylko pasywnie radiatorem aluminiowym obudować czy szkoda tych 100zł za blok na mosfety i założyć aluminium i oszczędzone pieniądze w wentylatory żeby buda (Aquarius X90W) miała dobry przewiew? Pytanie j/w tylko o NB. Zaznaczam, że mam radiatory 3cm wysokości na mosfety i ZM-NB47J na NB. Dlaczego tylko 3 z 4 sekcji wodowane? Bo ta płyta nie daje mi możliwości zamontowania bloku wodnego na 4. sekcję położoną lekko dalej. Problem z wodowaniem mosfetów jest taki, że blok będzie przyklejony i potem ani go nie zdemontuje ani nie zwiększy on wartości płyty więc może lepiej dokleić radiatory na wszystkie sekcje i pozostawić pasywnymi i szukać okazji na jakąś porządną płytę LGA 775 przy okazji odkładając na porządne 1151 pod wodowanie pełną gębą? Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 11 Marca 2016 Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) Pytanie czy jest sens w obecnych czasach wodować cokolwiek pod 775.... Ja bym przeznaczył całą kasę na nową platformę, a odkładać na WC - nie odwrotnie. Zwłaszcza, że i tak rozważasz zmianę. Szkoda, że już poniosłeś koszta związane z CPU, kupić cały zestaw WC (z czego z prockiem będziesz stratny), do tego pchać w "nowe" bardziej obiecujące MOBO - to są straty / zbędne koszta, które moim zdaniem warto przeznaczyć na nową platformę, nawet jakby miała chodzić na stocku i powietrzu. Obawiam się, że nawet taki Xeon jajec nie urwie... Sam zastanawiałem się nad wymianą swojego Q6600 który ma bardzo nisko FSB wall - ale stwierdziłem, że to strata kasy - a już mam WC i wydawałoby się, że to tylko koszt procesora. Edytowane 11 Marca 2016 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
dooku655 8 Napisano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Czyli zakładam jakieś stare rariatorki na mosfety i jakiś duży na NB i tyle. A w międzyczasie odkładam na solidne mobo + cpu. Dlaczego wgl pakuje się w to? Ano płyta za darmo, ram za pół darmo, Xeon E5450 E0 hurtem z Chin do wszystkich tych maszyn był zamawiany i wyszło około 100zł za sztukę. Zapłaciłem 200zł średniej jakości zestaw więc było warto nawet, żeby się pobawić A dlaczego woduję zamiast założyć Grandisa za cenę samem pompy? Bo chciałem mieć zawsze solidne chłodzenie wodne i ten komputer będzie robiony raczej jak ogromne modele samolotów. Składa się taki przez 2 lata, potem polata godzinkę, potem poprawia przez pół roku, potem polata chwilę i tak głównie będzie wyglądać i cieszyć wieczorami podczas dłubania bo na gry to ja czasu nie mam Dzięki za odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts