Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Witam Was.

Zamierzam zmodernizować mój stary, dość długo nieużywany komputer. Postanowiłem przywrócić go do sprawności i przygotować do pracy.

• Zastosowanie komputera : gry (nowsze tytuły), grafika (PS, AI, ID, 3DS Max, Blender), internet.

• Których części potrzebuję : płyta główna, procesor, dysk, karta graficzna, etc.

Czy będę podkręcać sprzęt? : być może

Ze starego komputera będę przerabiał obudowę. Mianowicie mam zamiar dodać okno z plexi, dodać jakieś ledy, porobić siatki na wentylację. Do tego oczywiście malowanie. Chcę ją po prostu unowocześnić. Do tego jeszcze zapewne przerobię trochę front.

Natomiast mam do Was pytanie o podzespoły, Mam zamiar nie kupować wszystkiego od razy, bo nie mam tyle kasy. Ale będę co jakiś czas po trochę skupywał.

I na początek pomyślałem o kupnie płyty głównej. Jaką byście mogli mi zaproponować w raczej niskiej cenie? Widziałem np takie za 300 zł. Fajnie, jakby obsługiwała do 32GB Ram, ale może być do 16 GB

Myślałem, żeby do tego kompa włożyć i5 Intela, ale jest dosyć drogi. Czy możecie mi polecić jakąś tańszą alternatywę tego procka?

Ja w swoim kompie mam zasilacz 450W PowerTech. Powiedzcie, czy taki wystarczy czy muszę jakiś nowszy kupić?

Jeśli chodzi o grafikę to myślę o wsadzeniu jakiejś karty GeForce GTX albo np Radeon R7 albo R9.

Oczywiście do tego muszę jeszcze dołożyć Ram, ponieważ teraz mam tylko 1GB.

Co możecie mi polecić do tego zestawu, żeby wszystko ładnie działało? Czekam na propozycje.

Pozdro!

Może na początek wymień specyfikację obecnie posiadanego kompa oraz podaj budżet. 

Już podaję:

- Procesor: AMD Athlon 64, model AMD Sempron processor 2600+

- Płyta główna: Gigabyte nVidia nForce

- RAM: 1GB DDR

- Grafika: RADEON 9550

Jeśli chodzi o budżet to myślę tak za całość wydać maksymalnie 2000-2500 zł. Ale oczywiście z zamysłem, żeby to był w miarę oszczędny zestaw. Chyba że trzeba będzie trochę dołożyć.

Co możesz mi polecić?

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja mam zamiar wymienić prawie wszystkie podzespoły. Płyta główna, procesor, grafika, ram, dysk + dorzucę ssd, no i nie wiem czy zasilacz też. Jedynie zostanie mi karta sieciowa i napęd. A obudowę przerobię sam i dodam do j niej parę wiatraków do wentylacji. No i oczywiście pomaluje ją.

up.

Ty nie zrozumiałeś. Nic co obecnie masz w PC nie jest kompatybilne z obecnymi na rynku częściami. Także nie ma sensu zbierać jedna po drugiej bo strata wartości tutaj jest bezlitosna.Co chwilę wychodzą nowe sockety i stare procki na nie wchodzą. Jest sens zbierać pieniądze. Jak uzbierasz około 3 tys. to z używek złożysz człowieczy zestaw do grafiki.

No ok, ale powiedz mi konkretnie co jest niekompatybilne z czym. Płyta z obudowa? Jak juz mówiłem chcę wymienić praktycznie wszystkie podzespoły, wiec co będzie niekompatybilne?

A kiedyś czytaniem ze jakoś facet raz kupował po trochę podzespoły przez ponad pół roku, żeby zaoszczędzić i jakoś może na tym pracować. Nie przejmuje się aż tak bardzo stratą wartości. Jak kupie od razu wszystkie to za jakiś czas i tak straci na wartości.

Zależy jaką masz obudowę bo jak masz mATX to nie wejdzie ci płyta główna ATX. Ogólnie rzecz biorąc wolałbym kupić nową obudowę np SilentumPC Gladius M20 kosztuje 120zł i wejdzie ci tam płyta główna w mATX jak i ATX i dodatkowo dostajesz 2x120mm wentylatory 

Nad zakupem obudowy się jeszcze zastanawiam, bo chciałbym taką z niezłym designem. W swojej myślałem zrobić: okno z boku, oczywiście malowanie, na górze i z przodu siatka, w środku ledy no i przy siatkach wentylatory z ledami. A nie wiem czy taką kupie w miarę niskiej cenie.

A jeśli chodzi o moja obudowę to jest to chyba ATX, bo to jest stara obudowa. Ale jeszcze to sprawdzę.

No ok, ale powiedz mi konkretnie co jest niekompatybilne z czym. Płyta z obudowa? 

Kupisz nową płytę główną - nie wsadzisz na nią obecnego RAMu, procesora i karty graficznej. Kupisz procesor, RAM lub kartę - nie wsadzisz na obecną płytę główną.

Zasilacz jeśli nie był wymiany to jest za stary i pewnie nie ma pełnej ilości złącz.

Dysk twardy jaki masz strzelam , że ma małą pojemność a jeśli jest w wieku pozostałych części na pewno jest wolny.

Kupowanie po częściach całego kompa też nie ma sensu. Dopóki nie złożysz wszystkiego do kupy to i tak nie odpalisz. A jak kupisz pamięci DDR3 i płytę pod nie (do 2014) a nagle okaże się , że bardziej opłacalne będzie kupno procesora z 2015 lub tego , który premierę będzie miał za 3 miesiące? Będziesz zastanawiał się czy je sprzedać czy kupić starszy procesor. Mam nadzieję , że rozumiesz do czego zmierzam. Tego typu oszczędności mogą przerodzić się w straty alternatywne, nie rzędu 10-15zł tylko być może stówki,dwóch, trzech.

Co do obudowy. Jak jest kiepskiej jakości to nawet modding jej nie pomoże. To nie tylko o to chodzi , żeby weszły do niej podzespoły. Podzespoły to sobie możesz również wsadzić do pudełka po butach. Ważny jest jeszcze przewiew, żeby podzespoły się nie przegrzały i kultura pracy.

Kupisz nową płytę główną - nie wsadzisz na nią obecnego RAMu, procesora i karty graficznej. Kupisz procesor, RAM lub kartę - nie wsadzisz na obecną płytę główną.

Zasilacz jeśli nie był wymiany to jest za stary i pewnie nie ma pełnej ilości złącz.

Dysk twardy jaki masz strzelam , że ma małą pojemność a jeśli jest w wieku pozostałych części na pewno jest wolny.

Co do obudowy. Jak jest kiepskiej jakości to nawet modding jej nie pomoże. To nie tylko o to chodzi , żeby weszły do niej podzespoły. Podzespoły to sobie możesz również wsadzić do pudełka po butach. Ważny jest jeszcze przewiew, żeby podzespoły się nie przegrzały i kultura pracy.

To ja jak kupię np. teraz plytę główną, to nie będę jej od razu montował. Zmontuje dopiero całość, jak już wszystko będę miał. Dysk oczywiście też będę wymieniał. I doszedłem do wniosku że zasilacz też dam nowy.

Co do obudowy, to właśnie dlatego w kilku miejscach chcę dać siatki i tam zamontować dodatkowe wentylatory żeby był lepszy przewiew.

Ale jeszcze nad obudową się zastanowię. Jak znajdę jakąś fajną, pasującą do moich założeń i w miarę w cenie, to prawdopodobnie zakupię nową,

Jak wyżej. Zrobisz jak uważasz ale to :

To ja jak kupię np. teraz plytę główną, to nie będę jej od razu montował. Zmontuje dopiero całość, jak już wszystko będę miał.

Jest KOMPLETNIE BEZ SENSU.

No chyba , że masz już całą kwotę i będziesz polował na używki a cała operacja zajmie Ci mniej niż miesiąc.

Planuję zebrać wszystko w około pół roku. Tak mam zamiar to zrobić i już. Rozumiem że za jakiś czas będą lepsze części w tej samej cenie, ale i tak wolę tak kompletować części.

Jeśli mogę prosić, to podajcie może jakieś propozycje tych podzespołów. I może znacie jakąś obudowę, która by mi podpasowała.

Moim zdaniem świadomie ładujesz się w bagno.

No ale oczekujesz teraz , że ktoś wypisze Ci wszystkie godne uwagi procki , płyty pamięci, dyski, karty graficzne, zasilacze i obudowy oraz ich plusy i minusy bo to trzeba wiedzieć? Trochę tego jest, to  nie kilka części a kilkadziesiąt. Zapraszam do wyszukiwania tematów "zestaw dla grafika" z przedziału ostatnich 2 lat :)

Moim zdaniem świadomie ładujesz się w bagno.

No ale oczekujesz teraz , że ktoś wypisze Ci wszystkie godne uwagi procki , płyty pamięci, dyski, karty graficzne, zasilacze i obudowy oraz ich plusy i minusy bo to trzeba wiedzieć? Trochę tego jest, to  nie kilka części a kilkadziesiąt. Zapraszam do wyszukiwania tematów "zestaw dla grafika" z przedziału ostatnich 2 lat :)

Nie, nie oczekuję aż tyle. Oczekiwałem propozycji modeli każdego z podzespołów do moich potrzeb. Dyski już mam upatrzone. O plusach i minusach nikt nie musiałby pisać.

Temat można już zamknąć, bo i tak nic z tego nie wynika.