030366 1145 Napisano 29 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Za parę miesięcy planuję definitywnie rozstać się z Neostradą (dostaję od nich nędzne DO 10 mega, co w praktyce oznacza 3-5 mega w porywach i raczej brak perspektyw na jakąkolwiek poprawę) i przerzucić się na jedyną w mojej okolicy alternatywę, czyli LTE, najprawdopodobniej z Plusa. Teraz chciałbym się wstępnie rozejrzeć za ustrojstwem, które mi w domu taki internet doprowadzi do dwóch stacjonarek, laptopa, tabletu, smartfonów itp. Wymagam co następuje: Slot na kartę SIM (wiadomo, obsługa internetu mobilnego, z naciskiem na LTE) WIFI Komplet portów LAN Możliwość podpięcia zewnętrznej (czyt. instalowanej na zewnątrz budynku) anteny Mile widziana wbudowana bramka SIP (pewnie w przyszłości w pełni przerzucę się na telefonię VOIP) Szczerze? Nie mam pojęcia, ile mnie taki luksus może kosztować, ani czy w ogóle istnieje takie coś (mam spore wymagania), a internet LTE ciągle kojarzy mi się z donglami wpinanymi pod USB... Jakby ktoś znał urządzenie z podanymi przeze mnie przymiotami, to z góry dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
zielony2-2 3 Napisano 29 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 takie urządzenie ma w ofercie tp-link i d-link o ile się nie mylę możesz sobie zobaczyć na stronie producenta,a koszty dość wysokie bo chyba 500 zł z kawałkiem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Znalazłem sobie TP-Link Archer MR200 i jeszcze Huawei B315, niestety zdaje się, że nie mają one VOIP, ale to nic - stwierdziłem, że samą bramkę mógłbym dokupić ewentualnie później - nie jest to priorytet. koszty dość wysokie bo chyba 500 zł Właśnie tyle mniej-więcej jestem w stanie na takie cudo wydać na początek + ewentualnie antena z kablem jakieś 200 PLN, ale anteny może wcale nie będę brał...Anyway, Dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
angelus01 69 Napisano 29 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. sam osobiście jestem w podobnej sytuacji i jeszcze tylko planuję na papierze ale... ja planuję zrobić to w następujący sposób: plus przy braniu ich lte stacjonarnego daje cały zestaw tj. antene i jakiś ich router. ja się zastanawiam czy nie wziąć od nich takiego zestawu a do tego ich routera podłączyć swój kupiony za 150-200 ale bez obsługi sim. na plusowym routerze wyłączyć wszystko co jest tylko możliwe i z niego zrobić bramę a całą sieć oprzeć na swoim. koszty dużo mniejsze w tym momencie będą. Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 O ile dobrze pamiętam, to u nich w tzw. stacjonarnym LTE limity są nieco niższe... No i abo pewnie wzrośnie ze względu na wzięcie sprzętu od Plusa... Ja mam zamiar wziąć abo "Tylko SIM", a sprzęt zakupić w normalnym sklepie... Myślę, że taka właśnie opcja suma summarum wyjdzie korzystniej... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts