Skocz do zawartości

Stacjonarny router do internetu mobilnego (LTE)

Recommended Posts

Za parę miesięcy planuję definitywnie rozstać się z Neostradą (dostaję od nich nędzne DO 10 mega, co w praktyce oznacza 3-5 mega w porywach i raczej brak perspektyw na jakąkolwiek poprawę) i przerzucić się na jedyną w mojej okolicy alternatywę, czyli LTE, najprawdopodobniej z Plusa. Teraz chciałbym się wstępnie rozejrzeć za ustrojstwem, które mi w domu taki internet doprowadzi do dwóch stacjonarek, laptopa, tabletu, smartfonów itp. Wymagam co następuje:

:right: Slot na kartę SIM (wiadomo, obsługa internetu mobilnego, z naciskiem na LTE)

:right: WIFI

:right: Komplet portów LAN

:right: Możliwość podpięcia zewnętrznej (czyt. instalowanej na zewnątrz budynku) anteny

:right: Mile widziana wbudowana bramka SIP (pewnie w przyszłości w pełni przerzucę się na telefonię VOIP)

Szczerze? Nie mam pojęcia, ile mnie taki luksus może kosztować, ani czy w ogóle istnieje takie coś (mam spore wymagania), a internet LTE ciągle kojarzy mi się z donglami wpinanymi pod USB... Jakby ktoś znał urządzenie z podanymi przeze mnie przymiotami, to z góry dzięki.

Znalazłem sobie TP-Link Archer MR200 i jeszcze Huawei B315, niestety zdaje się, że nie mają one VOIP, ale to nic - stwierdziłem, że samą bramkę mógłbym dokupić ewentualnie później - nie jest to priorytet.

koszty dość wysokie bo chyba 500 zł
Właśnie tyle mniej-więcej jestem w stanie na takie cudo wydać na początek + ewentualnie antena z kablem jakieś 200 PLN, ale anteny może wcale nie będę brał...

Anyway,

Dzięki.

niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

sam osobiście jestem w podobnej sytuacji i jeszcze tylko planuję na papierze ale...

ja planuję zrobić to w następujący sposób: plus przy braniu ich lte stacjonarnego daje cały zestaw tj. antene i jakiś ich router. ja się zastanawiam czy nie wziąć od nich takiego zestawu a do tego ich routera podłączyć swój kupiony za 150-200 ale bez obsługi sim. na plusowym routerze wyłączyć wszystko co jest tylko możliwe i z niego zrobić bramę a całą sieć oprzeć na swoim. koszty dużo mniejsze w tym momencie będą.

O ile dobrze pamiętam, to u nich w tzw. stacjonarnym LTE limity są nieco niższe... No i abo pewnie wzrośnie ze względu na wzięcie sprzętu od Plusa... Ja mam zamiar wziąć abo "Tylko SIM", a sprzęt zakupić w normalnym sklepie... Myślę, że taka właśnie opcja suma summarum wyjdzie korzystniej...