Skocz do zawartości

Asus strix R9 380 4GB problem

Recommended Posts

Witam. Mam problem z podkreceniem karty Asusa Strix R9 380. Ustawiam tylko +10 MHz na rdzeniu i gra potrafi mi się wysypać. Power limit daję na full(+20). Testy Valley benchmark przechodzi pomyślnie nawet przy +40 MHz na rdzeniu a Wiedźmina potrafi wywalić. Jakieś pomysły?

Zasilacz Corsair Cx550m 80+ bronze.

Dodam, że procka (i5 6600k) podkrecilem bez problemu na 4.6 GHz.

Używasz do tego programu? Polecam kręcić tweakiem od asusa o ile taki jest do tej karty, ewentualnie w samym panelu sterownika.

Jeżeli nie ruszałeś pamięci i samo lekkie podbicie rdzenia powoduje crash to strasznie dziwne.

Używasz do tego programu? Polecam kręcić tweakiem od asusa o ile taki jest do tej karty, ewentualnie w samym panelu sterownika.

Jeżeli nie ruszałeś pamięci i samo lekkie podbicie rdzenia powoduje crash to strasznie dziwne.

MSI Afterburner.

• 3 tygodnie później...

Monitoruj temperatury czy czasem VRM się nie przegrzewa i rdzeń. Generalnie wybrałeś najgorszą wersję 380tki. 

Najgorsza to chyba trochę przesada. sam mam ta kartę i u mnie śmiga na rdzeń 1100 Mhz pamieci 1600Mhz (standardowo 990/1425) wiec to chyba nie najgorszy wynik, temperatura w stresie max 72 stopnie. Myślę ze po prostu jakaś wadliwa sztuka , moja stara karta grafy MSI R7 265 OC tez wywalała błędy przy niewielkim podkręcaniu pomimo niskich temperatur.

• Popieram 1

Trochę odkopałeś temat. Najgorsze chłodzenia na radki robi właśnie Asus i to nie jest mój wymysł.

A czy mógłbyś uzasadnić swoja opinie ? Dodam ze nie mam zamiaru wywoływać kłótni czy coś w tym stylu po prostu jestem ciekaw dlaczego taka jest twoja opinia.

Oni po prostu przerzucają chłodzenie z geforce'a na readeona. Było o tym wiele w internecie, słabe chłodzenie VRM i często było tak, że chłodzenie źle chłodziło sam rdzeń. Na kanale BlackwhiteTV jest opowiedziane trochę o tym przy którymś teście radeona od Asusa.