Skocz do zawartości

Recommended Posts

PS. Cytat z jednego z forum komputerowych ;

multiGPU (SLI, CorssFireX) niesie za sobą pewne koszty - wysoki pobór prądu, wysoki poziom hałasu,nie każda gra korzysta z multiGPU (wówczas masz wydajność pojedynczej karty), występują mikroprzycięcia.

Nie wiem dlaczego na tym forum tak często polecacie sli/cf , na innych znowu to odradzają.

ciekawe to forum (joke) i ciekawe co do czego porownuja - jak dwie bezglosne karty np 6850 w wer. pcs od PColor moga byc glosniejsze od mniej wydajnego np gtx 480 czy nawet od 580 ktore to obie karty sa glosne a 480 jest wrecz strasznie glosną

bezglosnosc sumuje sie do bezglosnosci - nie mozna z dwuch bezglosnych czy b. cichych zrobic jedne glosnej :o

1.TAK

2.TAK

3.Jeśli RAM nie będzie miał wysokich radiatorów to tak

4.30GB na system Windows 7,programy i jakieś gry itp to za mało

GTX580 jest prądożerny pobór energii będzie podobny jak w SLI albo CF co do hałasu powtórzę się i powiem przy tak dobrym chłodzeniu nawet w stresie nie będzie aż tak głośno jak w GTX580 referencyjnym.

THX za odpowiedz :P

A jakie ramy polecacie ? ja myślałem o tych : Kingston HyperX Blu DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9

Dodam że chciałbym 8 GB :)

A co do zasilacza to wolałbym ten Corsair CMPSU-650HXEU - 650W co o nim myślicie , dodam że od zawsze jadę na zasilaczach tej firmy i jeszcze się nie zawiodłem.

PS. Co do tego sli/cf to na pewno nie zaryzykuje , czytałem trochę po różnych forach i ludzie mają z tym problemy , wole już dołożyć i zwodować GTX 580 niż ładować się w sli/cf i potem robić to ... :o

Więc może inaczej , czy mogą być te : Kingston HyperX Blu DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9

Chciałbym przy okazji zapytać czy podczas podkręcania proca trzeba zmieniać równierz częstotliwość pamięci ram i zwiększać ich napięcie czy ramy mogą zostać na auto ? Jest ktoś obeznany w tych sprawach ?

Dokładnie jak podałeś 6000zł to rób tak żeby w całości wykorzystać budżet. Jak nie musisz to nie oszczędzaj :o Z ciekawości czy myślisz, że jak weźmiesz 8 a nie 4 GB Ram to będą gry lepiej chodziły? Otóż nie. Więc pytam się do czego będziesz używał tego kompa że chcesz 8GB? A może to tylko taki twój kaprys.

lopez2

Ja nic nie dumam ! Jest tak , jeśli będzie trzeba to mogę przeznaczyć na kompa nawet 20000zł (stać mnie) chodzi o to że pytam czy mogę brać ramy Kingston HyperX Blu DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9 , ty odpowiadasz nie nie możesz ! , może byś uzasadnił dlaczego nie , i dlaczego mam brać a-data 1600plus cl8 1.55v ???

Pamięci dobre podałeś, fajnie współgrają z Asusem P7P55D Pro, na którym świetnie się i5 podkręca. Na co Ci 8GB, jak w większości gier nie ma różnicy miedzy 2GB a 4GB, a co dopiero 8 GB ramu i nie, w przyszłości najbliższej też Ci się nie przyda(chyba że będziesz używał jakiś programów obliczeniowych). Przy obecnych sterownikach nie ma problemów z mikroprzycięciami w SLI/CF!

No to idź do komputronika i powiedz żeby ci kompa złożyli o mega wydajności i mają się zmieścić w 20000zł :o - napewno będziesz zadowolony przez najbliższe parę lat. :)

A tak na serio to problemy z SLI/CF są teraz sporadyczne. Ale wiadomo jedna mocna karta to zawsze mniej kłopotu.

dlatego ze procesor intela jest najwydajniejszy kiedy paracuje na mnozniku ramu x8 i przy podkeceniu bedzie "wymagane" bclk 220 i ram x8 czyli 1760 - wowczas jest wypasnie wydajna maszyna

a od "biedy" mozna dac bclk 200 i ram 1600

zreszta od coraz wiekszej biedy mozna schodzic coraz gorzej z ustawieniami ale niewydawalo sie by chodzilo o robienie biedy

Jeśli chodzi o ramy to przykładowo te które podał lopez a-data 1600plus cl8 1.55v -2x2 - 280zl kosztują 280zł dlaczego miałbym sobie żałować kolejnych 280zł na kolejne dwie kości czy dla was 280zł to jakiś majątek czy co :o

A poza tym 4GB wydaje mi się mało sam windows + jakieś tam aplikacje ponad 2GB wpiernicza :)

Jeśli chhodzi o klawiature/myszkę/głośniki/monitor to wybiore sobie coś lajtowego :P

Ja dalej twierdzę że 4GB to mało , przykładowo w wymaganiach gry Justa cause 2 pisze 3GB :P

To jakie te ramy w końcu mam brać :) chodzi mi o firmę , bo Arved napisał że dobre pamięci wybrałem , i nie wiem kogo już słuchać ... :o