Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Planuję wymienić swój dysk HDD w laptopie Asus N56VV na SSD. 

Na zakup chcę przeznaczyć +/- 700 zł, jaki dysk 500gb polecacie w tej cenie ?

Zastanawiałem się nad Samsung 850 evo i Crucial bx100, co o nich myślicie?

Do samsunga przekonuje mnie 5-letnia gwarancja, chociaż minusem tutaj są kości TLC i tutaj też moje pytanie czy warto się w to pakować ?

evo to TLC, odpada 

iridium pro 480 też ma 5 lat gwarancji i to ograniczone aż 800 TBW ( w porównaniu evo ma tylko 150 TBW )

ale jak mówiłem cena/wydajność za 629zł BX100 500GB jest dobrym wyborem 

Bo czytając o nim to jedni mówią że super i brać

No bo kupili samsunga ( taki mercedes wśród samochodów ), ale niestety stać ich było tylko na wersję na TLC ( alogicznie 1.0 w benzynie ), ci co chwalą, to ci co się kierują marką przy zakupie ( nie osiągami dysku ) 

Ci co chwalą, to ci co kupili. Oni nie mogą narzekać, bo by sami siebie oczerniali. Próbują zachwalać produkt, aby nie wyjść źle, że kupili dysk na TLC ( czyli najtańszą i najgorszą pamięcią na rynku ) 

evo to TLC, odpada 

tylko że 850 EVO ma kości 3D Nand TLC??? Właśnie dzięki takiej technologii, ponoć można się pozbyć odwieczny problem z żywotnością pamięci TLC.

Czy to coś daje???

Ja zrozumiałem tak:

2D MLC wygrywa z 2D TLC

3D TLC wygrywa z 2D MLC

3D MLC wygrywa z 3D TLC

Niestety już nie da się ulepszać w nieskończoność technologię 2D MLC, a  producenci typu Micron wiedzą o tym doskonale.

Ale za to samsung oferuje 3D TLC,którym czasem bywa nawet wydajniejszy i wytrzymalszy według recenzentów.

Co mamy wybrać 2D MLC czy 3D TLC???

Edytowane przez droid

tylko że 850 EVO ma kości 3D Nand TLC??? Właśnie dzięki takiej technologii, ponoć można się pozbyć odwieczny problem z żywotnością pamięci TLC.

Jesteś w błędzie.  To że są 3D to ma mało znaczenia. Powinieneś sobie zadać pytanie co tak naprawdę oznacza żywotność kostek.   

Otóż żywotność, tak naprawdę sprowadza się do stanu tlenku krzemu ( izolatora ) na bramce pływającej, jak on jest uszkodzony to komórka pada. 

Teraz pytanie co uszkadza izolator, otóż uszkadza go każdy ruch elektronów do i z branki ( operacje zapisu i kasowania ).

Teraz najciekawsze, fizycznie komórki SLC, MLC i TLC są identyczne ( różni się elektronika sterująca ), na żywotność wpływa sam fakt, że wartości zapisane w bramce, są przechowywane jako ładunek, i branki mają punkty odczytu w których powinna się znajdować wartość zapisana. 

I im te punkty są bliżej, tym mniejsza tolerancja na błędy ( Dużo mniejsza ).

Dochodzimy do sedna, im gorszy stan izolatora, tym większe różnice przy operacji zapisu i kasowaniu występują, oraz zwiększa się znacznie retencja danych, dla TLC po 500 cyklach zapisy, wartość ta jest tak duża, że zapisując 7, możemy dostać wartość dla 6 ( po czymś takim, komórka jest określana jako wadliwa i zastępowana nową ), tak samo jest z kasowaniem, po pewnym czasie, izolator może być na tyle "naładowany" ( elektrony zostają złapane między atomami tlenku krzemu ), że nie będzie można skasować bramki. Wtedy też coś takiego jest wywalane z komórek na których operuje kontroler. 

NA koniec retencja, wraz z biegiem czasu, komórka "traci ładunek", w TLC punkty pomiarowe są tak blisko, że przekłamania występują dużo wcześniej, niż na MLC i SLC, bo pamiętajmy, że komórki SLC, MLC i TLC, są na tej samej przestrzeni V, czyli maksymalnie do 6.5V ( zależy od typu i producenta, ale to najwyższa z którą sam się spotkałem ) i oni po prostu ścieśniają to, na tej jednej przestrzeni, poniżej obrazek dla ułatwienia.  

http://img.deusm.com/eetimes/2015/10/1327904/Screen-Shot-2015-10-05-at-4.41.49-PM.png

Jedyne co ma wpływ na żywotność w 3D nand, to to, że jest on na 40 nm procesie  ( im wyższy proces, tym żywotniejsze kostki )

dla MLC przedstawia się to mniej więcej tak 

4x nm 7000-10000 P/E

3x nm ok 5000 P/E

2x nm  3000-5000 P/E

1x nm ok 3000 P/E 

Przy 2D TLC 16-19nm które jest szacowane na 500 P/E, ja dla 3D TLC samsunga liczyłbym co najwyżej na 750-1000 P/E i tylko ze względu na wyższy procesor 40 nm, łącznie z wszystkimi innymi wadami, jak większy czas dostępu, dłuższy czas operacji zapisu, dłuższy czas operacji odczytu, dłuższy czas operacji kasowania, większa retencja danych. 

Należy także pamiętać o tym, że samsung ma w dyskach evo coś takiego jak bufor zapisu ( zależnie od pojemności jest to obszar 3-9GB gdzie zapis odbywa się programowa jak w SLC, przyśpiesza to zapis i odczyt z tych paru GB miejsca dyskowego, myślicie że niewiele, ale tyle całkowicie wystarcza, aby zafałszować wyniki testów syntetycznych, jak i niektórych praktycznych). 

I co ciekawe, w serii 840 evo siedzieli cicho, nic nigdzie o tym nie było, dopiero jak wyszło na jaw, skąd dobre wyniki w testach syntetycznych jak na TLC, to stwierdzili, że zrobią z tego reklamę ( i teraz to jest "specjalna technologia" tada )

Niestety już nie da się ulepszać w nieskończoność technologię 2D MLC,

Co masz na myśli względem ulepszanie ? Dotychczas jedyne co ulepszali, to zmniejszanie litografii, co tak na serio pogarsza właściwości pamięci.  I nie tylko pogarsza ich żywotność, ale także szybkość. 

To co producenci teraz robią, to pogarszanie właściwości kostek, aby uzyskać jak największą gęstość kostek i uzyskiwać jak najlepszy koszt cena/GB ( oczywiści e dla siebie ). Dyski SSD kosztowały tyle kasy jeszcze niedawno dlatego, że koszt wyprodukowania pamięci cena/GB był tak wysoki. Obecnie mamy gorsze kostki, ale tańsze. 

Czy to coś daje???

Ja zrozumiałem tak:  

2D MLC wygrywa z 2D

TLC 3D TLC wygrywa z 2D

MLC 3D MLC wygrywa z 3D TLC

Proszę...

Dla siebie, możesz sobie rozumieć jak tylko chcesz, tyko nie próbuj wciskać innym swoich przemyśleń. 

Sam samsung nie daję wiele swoim kostką ( a taka rewolucja to jest ) model 500GB 850 evo ma gwarancję ograniczoną 150TBW

150*1024/500=307

307 operacji P/E, na tyle wycenił bezpieczne, bezawaryjne działanie swoich kostek samsung

oczywiście, można zakładać, że to są operacje zaniżone, dla bezpieczeństwa samego producenta i wielkości zwrotów, ale samsung produkuje te pamięci ( nie tak jak inni producenci kupujący je od producentów jak intel, micron, czy toshiba ) i on powinien sobie zdawać sprawę ile one wytrzymają. 

Edytowane przez kokosnh
  • Popieram 5

Dotychczas jedyne co ulepszali, to zmniejszanie litografii, co tak na serio pogarsza właściwości pamięci.  I nie tylko pogarsza ich żywotność, ale także szybkość.  To co producenci teraz robią, to pogarszanie właściwości kostek, aby uzyskać jak największą gęstość kostek i uzyskiwać jak najlepszy koszt cena/GB ( oczywiści e dla siebie ). Dyski SSD kosztowały tyle kasy jeszcze niedawno dlatego, że koszt wyprodukowania pamięci cena/GB był tak wysoki. Obecnie mamy gorsze kostki, ale tańsze. 

To lepiej wybrać Crucial MX200 z 16nm kosciami NAND? 

Dla siebie, możesz sobie rozumieć jak tylko chcesz, tyko nie próbuj wciskać innym swoich przemyśleń. 

Nikomu nie próbuje wciskać. 

Jaki SSD 1TB warty uwagi?

według ciebie???

To lepiej wybrać Crucial MX200 z 16nm kosciami NAND? 

W kwestii żywotności, tak

W kwestii szybkości również. 

Tylko trochę mało opłacalny względem BX100 w obecnej cenie, ale jak masz kasę to czemu nie. 

Jak chcesz żywotniejszych kostek to kupujesz samsunga 850 pro, 40 nm MLC

Parę lat temu OCZ wypuścił dysk vertex 3 max iops na kościach 32nm MLC ( czasy dysków na SF i kostek pamięci MLC 20-27nm litografii ), 

Wiesz ile ludzi go wtedy kupiło tylko ze względy na żywotniejsze kostki ( no i był szybszy od innych dysków na SF ) 

Jaki SSD 1TB warty uwagi? według ciebie???

są 2 

MX200 i 850 pro  ( różnica cenowa, proporcjonalni nie jest już tak duża, jak w przypadku mniejszych modeli i można się skusić na 850 pro ) 

Edytowane przez kokosnh
  • Popieram 1

zależnie jaki masz protokół na M.2 ( bo są takie z AHCI i z NVMe, i zwykle złącza m.2 obsługują tylko jeden typ dysku ) 

Na M.2 32GB/s typu M działającym na NVMe , najfajniejszy jest 950 pro 256GB ( wydajnościowo )

Ale wszystko zależy od złącza. 

Ja chyba zdecyduje się jednak na mx200 500gb bo ma większy tbw od bx100(160 zamiast 75) i do tego znalazłem go za 685zl więc chyba te 50 zł warto dopłacić.

No za +50zł warto

Oba dyski są na identycznych kostkach 16 nm od micron-a, więc faktyczna żywotność będzie identyczna ( tylko gwarancja mniejsza ) 

witam dobrze ze tu wpadlem bo juz mialem 850 evo w koszyku sugerujac sie opinia "eksperta" z morele

i teraz pytanie czy sa niedoinformowani czy robia nas w konia polecaja ten dysk?

faktycznie mozna znalezc mxa tanio

https://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=981&g=521944&n=Crucial-SSD-MX200-500GB-SATA3-555-500MBs-IOPS-100-87K-7mm&w=c

Edytowane przez picoll

Ta sama cena, a lepszy dysk :D 

przecież ten ekspert to jakiś marketingowiec, wystarczy sobie poczytać na spokojnie 

Rekomendacja Eksperta: Zastosowanie modułów 3D V-Nand TLC umożliwiło zwiększenie wydajności oraz szybkości zapisu/odczytu. Produkt został stworzony z myślą o wymagających użytkownikach!

Zastosowanie TLC pogorszyło wydajność oraz szybkość odczyt/zapis ( względem 850 pro ) 

Rekomendacja Eksperta: Dzięki aluminiowej obudowie dysk radzi sobie świetnie z odprowadzaniem ciepła podczas wydajniejszej pracy. Dodatkową zaletą jest fabrycznie dodawany adapter do montażu w zatoce 3.5".

polecają ze względu na aluminiową obudowę  :o ( praktycznie każdy dysk SSD ma aluminiową ) 

V300 

Rekomendacja Eksperta: Niewielka grubość obudowy pozwoli na montaż nawet w bardzo cienkich notebookach. Prędkości zapisu/odczytu z rzędu 450MB/s znacznie zwiększą wydajność sprzętu! 

Wersja z asynchronicznymi kostkami ledwo osiąga 170 MB/s w odczycie sekwencyjnym, ledwie 85 MB/s w zapisie ( a wersja z synchronicznymi kostkami od toshiby dawno zniknęła ze sprzedaży )

Edytowane przez kokosnh

czy sa niedoinformowani czy robia nas w konia polecaja ten dysk?

Opinie sklepowych "ekspertów" nie są warte funta kłaków.

Co do tematu -  optowałbym za MX200, jednak "sklep" NET-S radzę omijać dość szerokim łukiem, chyba, że masz problemy ze zbyt niskim ciśnieniem ;)

ja już nie raz w RTVeuroAGD byłem świadkiem jak ludziom szmelc wciskają byle żeby poszło :D tak samo w Play często śmieciowe smartfony wciskają. Raz wybierałem znajomej tablet, mówiłem żeby wzięła sobie Della, jenak profesjonalista z rtv wcisnął jej samsunga, po 2 miesiacach z tego szmelcu korzystać się nie dało bo lagował gorzej jak mój pierwszy smart z 256mb ram :D

w X-komie swego czasu jak 4 lata temu kupowałem laptopa to cisnalem 100km do wrocławia, ale rzetelny doradca doradził mi naprawdę najlepszego lapa w swojej cenie i jeszcze dał na niego rabat (bo brałem 2 sztuki). Teraz x-kom otworzyli w opolu, często kupuję u nich różne elektroniczne gadżety, To nie dość że mimo że jestem stałym klientem to ani rabatu nie dadzą, a jak już coś polecają, to czego niekompetentnie wciskają mi chłam

Ja sprzęt elektroniczny kupuje tylko w sklepach "stacjonarnych", tzn muszą mieć punkt w moim mieście, mniej zachodu z reklamacjami, a i taniej odbiór wychodzi.

tylko kilka rzeczy kopiłem gdzieś indziej ( zwykle kwestia dostępności ), proline ( często ), ajkomp ( tylko raz, ramię do monitora ), net-s ( tu tylko raz monitor )

Raz też kupiłem telefon w jakimś "tańszym" sklepie, okazał się używką ( zostały zdjęcia ),