Skocz do zawartości

Karta dzwiekowa, ktora wybrac, poprosze o pomoc, podpowiedzi.

Recommended Posts

Witam,

potrzebuje karty dzwiekowej, moja integra (via vt 2020) oprowadza mnie do szalu, nie dosc ze w win8.1 wlasciwie dziala tylko windosowy sterownik, SB Xfi MB nie wykrywa urzadzenia, Zakupilem sluchawki JVC HA RX 300 (stare dobre philipsy przeniosly sie do krainy bardzo niskich napiec). Wiem nic szczegolnego, tak na przetrzymanie, choc mialem nadzieje ze beda lepsze (wnioskowalem tak po opiniach). Bas moze i jako taki ale srodek nieprzyjemny a gora w ogole nie naturalna, i za cieple brzmienie. O ile jakos idzie je w miare ustawic na wierzy, tak na kompie nie mozna zrobic z tym nic. Brak equalizera lekko zaczyna juz mnie teraz irytowac. 

Rozejrzalem sie za kartami pomyslalem ze jakakolwiek wewnetrzna bedzie lepsza, wstepnie pomyslalem ze Xonar DG bedzie dla mnie wystarczajacy. Dzialajacy pod 8 i 10, paleta ustawien, GX2.5 itp itd.

Tylko pytanie czy to bedzie zauwazalana roznica dla mnie?

Pozniej rozejrzalem sie na rynku wtornym i zaczely sie problemy, oto dostepne opcje:

- Asus Xonar D2 Ultra Fidelity 7.1 PCI Sound Card ok 220zl

Creative Sound Blaster X-Fi Extreme Fidelity 7.1 (SB0790) ok 70zl

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio HD, PCI-E (SB1040) 160zl

- Creative Sound Blaster X-Fi XtremeMusic PCI (SB0460) ok 80zl

Interface nie ma dla mnie zadnego znaczenia, czy to PCI czy PCI-E.

Karta bedzie uzywana zarowno do muzyki jak i filmow i grania (glownie gram w WoWa, ale i FC i Crysis sie odpali, wiec pozycjonowanie bedzie mile widziane czy efekty dzwiekowe).

Na chwile obecna to posiadam ow nieszczesne uchatki od JVC (choc po kilku dniach jakby sie dogrzaly, a muszle po wypelnieniu wacikami, jakby mnie mniej "ogluszaly"), teraz mysle ze w przyszlosci zaopatrze sie najprawdopodobniej w polecane Superlux HD681 MKI albo Superlux HD669 (duzo slucham muzyki i tylko musze rozwazyc polotwarte czy zamkniete), przyszlosciowo moze jakis amplifier i jakies kolumny. Tymczasem za odsluch sluza jako takie bzyczki Logitech S220.

Cena, fajnie jakby byla niska, jednak pulap do 200zl jest osiagalny, plus cos na gorke (kilka piw mniej w weekend mnie nie zabije  :P).

Stad tez moje pytanie w jakim kierunku sie utorowac.

Mozliwe ze sa inne ciekawe alternatywy zarowno w dzwiekowce a takze w wyborze sluchawek.

Z gory dziekuje za podpowiedzi

Pozdrawiam.

I tu sie niestety zgodze... To jakby 50 dyszek wyrzucic do kosza :-(

I tak kiedys zamierzalem zakupic jakas karte dzwiekowa, skoro juz sie zdecydowalem ze cos zakupie to juz, chcialbym pojsc dalej.

Tylko teraz pytanie, skoro juz rozpuscilem wiesci o tym ze chce cos kupic, pojawil sie dosc szybko feedback, oferta na moje oko dosc ciekawa, a skoro sie juz pojawila, to ktora z kart, jest karta ktora jednak pozwoli odczuc roznice wzgledem vt2020, a ponadto czy warto sie pchac w wyzej wymienione uzywki czyc pojsc w cos nowego. Czy po prostu kupic xonara dg i powoli (tydzie, dwa) zamawiac sluchawki?

Wiem ze to dosc subiektywne kwestie, ale chcialem poznac wasze zdanie i tezy za i przeciw;-)

Ja bym dał jeszcze szansę tym słuchawkom. Karta SC8000 powinna wnieść sporo względem integry, którą obecnie posiadasz. Minusem karty jest złącze PCI, które dostępne jest na starszych płytach głównych.

Używki które wchodzą w grę to:

X-Fi Titanium/Gamer/Xtreme Music - cenowo powinieneś znaleźć 100/75/75

Xonar DX - 120-150zł

Ja po kupnie SC8000 przestałem szukać karty do PC. Ta karta w swej cenie oferuje znacznie więcej niż powyższe używki.

• Popieram 1

Dzieki za odpowiedzi, pci mam wolne jak inPCI-E, to nie problem. Poszukalem Aim SC8000, niestety alezgroza oferuje tylko nowiutkie, sklepy internetowe tez, a ebay nie zwrocil nic jakby w ogole ta karta nie istniala:-(

Dzieki Fex, zauwazylem ze podpowiadasz Blaster X-Fi XtremeMusic PCI (SB0460), akurat takie oferuje jeden z chlopakow, za podobna kwote:-D widze, ze maja wsparcie dla windy 8 i 10. Czekam z migracja poki co. Z jasno brzmiacymi Superluxami powinny sie dosc dobrze zgrac w przyszlosci:-)

Co do sluchawek jakby faktycznie lepiej (na teraz mozliwe ze cos okolo 60h maja wygrane). Jak sie rozkreca to pewnie zakupie polotwarte.

Jezeli nie uda mi sie kupic ow creativa, co sadzice o tymczasowym zaopatrzeniu sie w xonara dg? Ewentualnie szarpnieciu sie na uzywanego D2 ultra (mysle ze za 200-220 chlopak bylby sklonny go sprzedac)?

Ja bym jednak polował na aim :) dobra karta to nikt się nie pozbywa a już wycofana z produkcji nie wiem czemu ale wielka szkoda

Albo x-fi Titanium tylko ostatnio sam szukałem i niestety bieda a kiedyś było pełno po necie za 115zl

Dobra sprawa jasna, bede szukal Aim'a, mam juz cel:-)

Dzieki.

Z tej perspektywy kupie cokolwiek (juz wyslalem zapytanie w sprawie tego SB X-Fi EM, jedyna sprawa to poczytalem ze te stery lubia niezle grymasic, wiec moze dla swietego spokoju wezme tego xonara dg/ pamietam moj upgrade do win8 i pozniej do 8.1 i historie ze sterownikami juz mi lekko wyszly bokiem, a przede mna kolejny do win10), byle tylko przeczekac i nie irytowac sie via. A jak juz wypatrze ow SC8000, to od razu zakupie.

Jezeli jeszcze cos przyjdzie wam do glowy piszcie smialo.

Sobota, troszke wolnego czasu, chcialem podziekowac wam za pomoc.

Odkupilem sugerowana przez FeX'a Soundblastera X-Fi Extreme Music (SB0460).

Poczatek moze nie imponujacy winda 8.1 i stery od blastera :P a potem winda postanowila ze zainstaluje swoje i sie skitrasilo wszystko :P Sytuacja opanowana i wsio gra i buczy jak nalezy :P

Odczucia.... MEGA!!!! Roznica kolosalna!!!! Vii mowimy stanowcze nie! Na Vii zostana Logitechy, a sluchawki pozostana w SB :) Wszystko od dynamiki soczystosci do kolorytu brzmienia, szczegolowosci, na ogromny plus a dzwiek stal sie bardziej naturalny.... Nawet ow JVC uchatki po zabawie equalizerem zaczely grac znosnie, nawet calkiem calkiem:D Trzeba bylo pozbijac kilka decybeli w srodkowym pasmie podniesc gore i naprawde dzwiek dostal kopa:D No i funkcja Crystalizer, naprawde fajna sprawa :P Oprogramowanie do karty dobre:D Jak sie zoreintowalem karta radzi sobie ze sluchawkami do 32 Ohmow. Sa jakies fajne wzmacniacze do pc, jak panel czy cos w przystepnej cenie zeby w przyszlosci podlaczyc np cos 50 Ohmow plus?

Zastanawiam sie jaka bedzie roznica ze wzmacniaczem, pozycze od znajomego Fiio E11 i zobacze jak to bedzie wygladalo. Spodziewam sie ze bedzie to cos podobnego co oferuje slawetny SC8000.

Wilekie dzieki i plusiki za Was ;)

Jak chcesz kupować wzmacniacz to lepiej pogon ta kartę i kup aim SC 808 ma bardzo dużego gaina mocy edziesz miał aż nad to a i dźwiękowo będzie lepiej IMO nie opłaca się w tym przypadku kupować samego wzmaka