Skocz do zawartości

Szukam telefonu do ok. 5 cali, dobrego do zdjęć, szybkiego, do 1700. Xperia, Iphone?

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Tak jak w temacie, szukam telefonu, który byłby dobry do zdjęć i najlepiej, aby był koło 5 cali (4,6-5 lub niewiele powyżej). Wiem, że bardzo polecany jest tutaj LG G4, jednak obawiam się, że jest on dla mnie trochę za duży. Oprócz zdjęć zależy mi na dużej płynności sprzętu - jestem osobą, którą wszelkie lagi doprowadzają do szewskiej pasji, więc muszę mieć coś naprawdę szybkiego i oby pozostało w takim stanie jak najdłużej; jeśli już mam kupować telefon za taką kwotę, to nie chcę go wymieniać np. za rok. Do tego fajnie byłoby, gdyby miał funkcję radia, był rozszerzany o karty SD (lub miał dużo pamięci wbudowanej), odtwarzał pliki FLAC, oczywiście LTE.

Myślałam nad Xperią Z3 Compact, wymiarowo idealnie i posiada wszystkie interesujące mnie funkcje, jednak trochę odstraszyły mnie tutejsze opinie, że zdjęcia robi średnie. Bardzo przyzwoicie cenowo wygląda Motorola, a raczej Lenovo już, 3rd Gen - czysty Android, 2 gb ram - tylko te zdjęcia też chyba średnie? Koleżanka ma Iphona 5 i robi on całkiem ładne zdjęcia, może więc Iphone (minus to brak radia i rozszerzania pamięci, ale gdyby było warto, to w ostateczności ok)? Generalnie chciałabym, żeby zdjęcia były co najmniej tak dobre, jak we wspomnianym Iphonie 5.

Kwota taka, jak w temacie, wiadomo - im mniej, tym lepiej, ale jeśli będzie warto, to dopłacę.

Co proponujecie?

Galaxy S6

Najlepszy smartfon tej generacji. Świetny sprzętowo, nowy touchwiz więc już nie ma mowy o zwiechach, bardzo dobry aparat który jest w ścisłej czołówce najlepszych aparatów i znacznie lepszy od Iphona 5. Muzycznie też bardzo dobry. 32gb wbudowanej pamięci

Dzięki za propozycję! Czy jest jeszcze coś wartego uwagi i czy warto ewentualnie rozważyć moje wcześniejsze typy? A może pójść w stronę Chińczyków, np. Xiaomi? Bardzo mnie zaintrygował nowy Redmi 3, pytanie tylko, jak by to wyglądało w praktyce.

No Redmi jest dobry a zwłaszcza bateria no i cena ale trzeba się pogodzić że we wszystkim nie będzie dobry bo to w końcy budżetowiec. No i nie ma jeszcze języka polskiego i ma zablokowany bootloader. Dasz radę to obejść i wgrać miuipolska jak już wyjdzie?

O kurczę, aż tak bardzo się nie znam i nie wiem, o co chodzi z tym bootloaderem. Wolałabym uniknąć jakichś ingerencji, aby nic nie spitolić :D W tym sklepie  http://xiaomi.com.pl/produkt/xiaomi-redmi-3-216gb-lte/ będzie Redmi 3 sprzedawany, skoro to polski sklep to chyba oferują już oni urządzenia dostosowane na nasz rynek?

No i jak ten Redmi oraz inne wymienione przeze mnie urządzenia stoją "zdjęciowo" w porównaniu do Iphona 5? Jak już wspomniałam, ten Iphone to dla mnie taka "kotwica" i nie może być gorzej, jeśli będzie co najmniej tak dobrze, to będę zadowolona ;)

To nie sklep. Xiaomi nie jest oficjalnie w Europie ani w Polsce więc nie jest dostosowany choć lte i rozmowy działają tak jak powinny ale można to samemu zrobić jeśli chodzi o język. Może być wersja spolszczona ale jest tak kaleczna że lepiej korzystać z angielskiego. Miuipolska robi robotę i trzeba wgrać to co wypuszczają żeby mieć normalny polski z wieloma usprawnieniami

Kup Galaxy S6 a nie pożałujesz. Jak Iphone robi powiedzmy dobre zdjęcia do S6 robi 2 razy lepsze

A poza tym 5 już nowej nie kupisz bo nie jest produkowana. Jeśli już to 5s a w tym budżecie wersję 16gb bez możliwości rozbudowy. Może by się dało upolować 32 ale ciężko bo każdy chce na iphonie zarobić

Jak redmi stoi zdjęciowo do 5 to nie wiem bo nie oglądałem jeszcze testów Redmi albo porównań ale redmi przy dobrym świetle powinien robić całkiem niezłe zdjęcia

Oficjalna sprzedaż raczej nigdy nie ruszy w Europie choć byłoby to cośWarto jeśli ogarnie się jak odblokować bootloader i wgrać miuipolska. Jest instrukcja na miuipolska możesz zerknąć.

Wypada korzystniej cenowo ale lepszą ma chyba tylko baterię. We wszystkim innym przegrywa choć całościowo jest to niezłe urządzenie lecz trochę za drogie jak narazie ale wiadomo podatek od nowości. Jak cena spadnie to będzie do rozważenia. Teraz w jakieś gazetce widziałem S5 neo za 1200zł. Bardzo zbliżony sprzętowo do A5

Była to gazetka media markt.Możesz zerknąć jeszcze na Huawei P8 i Honora 7 ze wskazaniem na Honora. Dla Twoich nadają się bardzo dobrze

Edytowane przez dawid0032
No Redmi jest dobry a zwłaszcza bateria no i cena ale trzeba się pogodzić że we wszystkim nie będzie dobry bo to w końcy budżetowiec. No i nie ma jeszcze języka polskiego i ma zablokowany bootloader. Dasz radę to obejść i wgrać miuipolska jak już wyjdzie?

W tej cenie to redmi note 3 pro 3/32 z snapem 650 i 16Mpix aparatem (niestety angielski soft z zablokowanym bootloaderem na razie i sprzedaż dopiero rusza) .

Jeszcze Meizu MX5 ale w wersji 32GB nie oferowane w Polsce oficjalnie (ale mającej polski soft) czy może najtańsza wersja pro 5 3/32 (4/64 niestety pow. 2k) z exynosem jak w S6, amoled fhd i niezłym aparatem oraz rewelacyjnym audio.

Niestety wszystkie 5,5 całą.

Możesz zastanowić się nad xiaomi mi4c.

Edytowane przez anemus

Nie rozumiem po co proponujecie mu 5,5 calowce .Jak juz miałby sie męczyć z phabletem to powinien kupić G4 , który bije zdjęciami konkurencję na głowę (głównie przez manual, ale to jest manual).

Co do jabłek , w tej cenie jest 5s , który robi bardzo dobre zdjęcia jak na telefon ale poziom S6 czy tymbardziej powyższego to nie jest.

Słuchajcie, a czy dużo gorzej fotograficznie od s6 prezentują się A5 z 2016 oraz S5 neo? A5 oglądałam w sklepie i całkiem mi się spodobała, natomiast w S5 neo ze specyfikacji wynika, że chyba powinno robić foty podobne do A5 - no i jest obecnie w MM w bardzo dobrej cenie, jak Dawid napisał. Do tych fonów przekonuje mnie fakt, że mają radio i slot na kartę pamięci - ale czy faktycznie warto rozważyć któryś z nich?

Redmi Note 3 Pro ma troche słabszy procek Snap 650 (coś pomiędzy snapdragonem 805 a 808) no ale to wciąż super wydajna jednostka, aparat na pewno gorszy od tego w S6 a poza tym to większy ekran i na plus z rozdzielczością FullHD a nie QHD jak w S6 więc rozdzielczością Redmi nadrabia na wydajności z S6.
Jeśli nie chcesz wydać tyle co na S6 to Note 3 Pro będzie bardzo dobrą decyzją (serwis już w polsce jeśli kupisz przez xiaomiforsale.com) 

Redmi Note 3 Pro ma troche słabszy procek Snap 650 (coś pomiędzy snapdragonem 805 a 808) no ale to wciąż super wydajna jednostka, aparat na pewno gorszy od tego w S6 a poza tym to większy ekran i na plus z rozdzielczością FullHD a nie QHD jak w S6 więc rozdzielczością Redmi nadrabia na wydajności z S6.

Jeśli nie chcesz wydać tyle co na S6 to Note 3 Pro będzie bardzo dobrą decyzją (serwis już w polsce jeśli kupisz przez xiaomiforsale.com)

Ma helio x10 jak poprzednik

zwykły Redmi Note 3 2gb/3gb owszem ma mediateka, ale my mówimy o wersji PRO która występuje tylko ze Snapdragonem 650 ale wybierasz pomiędzy 2/16 a 3/32 (ram/pamięć)  

Niedługo powinien się pojawić w ofercie xiaomiforsale.com.

Edytowane przez Bartek5035

Zdaję sobie sprawę, że S6 to już ekstraklasa :) Natomiast biorąc pod uwagę oprócz niego tańszą opcję, to który z tych dwóch jest bardziej wart rozważenia?

Galaxy A5 (2016) - choćby ze względu na optyczną stabilizacje. Reszta podezspołów jest na bardzo podobnym poziomie, ale wykonanie, bateria itd. na korzyść nowego A5. 

Nie Pro bo ten ma snapa 650 i lepszy aparat (16 Mpix).

Galaxy A5 (2016) - choćby ze względu na optyczną stabilizacje. Reszta podezspołów jest na bardzo podobnym poziomie, ale wykonanie, bateria itd. na korzyść nowego A5.
Plus dla A5 to amoled i ois ale wielki minus procek z słabawą grafiką.