Skocz do zawartości

Po aktualizacji Biosu Płyta nie wstaje

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez MasterBarti,

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Posiadam płytę MSI Z170A TOMAHAWK, miałem z nią problem od samego początku czyli od 25.01.2016 po zakupie okazało się że nie współpracuje z pamięciami Crucial DDR4 4GB 2666MHz CL16 Ballistix Elite i płyta nie chciała wstać po zmianie na Patriot Viper Xtreme Edition było już ok, zainstalowałem system programy sterowniki i nieszczęsny MSI live update 6 , i tu zaczyna się problem wyświetliło się ze jest dostępna aktualizacja biosu 1.2 , czytałem że po aktualizacji biosu znika problem z RAM nie wiem co mnie podkusilo zaznaczyłem pobierz i zainstaluj i tutaj do momentu restartu było ok ale po restarcie czarny ekran, pytanie czy da się wrócić do poprzedniego biosu czy płyta główna padła , próbowałem z bateryjka i nic.

Porady sugestie mile widziane

Funkie, serio to aż taka lipa z tym jest ? Myślałem, że dopiero jak zrobisz oc (włączysz jakąś opcję w biosie?) to te dysfunkcje mają miejsce...

Mam złożonego kompa od poniedziałku a jeszcze nie zdążyłem nic zrobić nawet zagrać :) masakra jakaś

Moja specyfikacja

MOBO : MSI Z170A TOMAHAWK

PROCESOR :I5 6600K

KARTA : ASUS STRIX GTX970

PAMIĘĆ RAM : Patriot Viper Elite DDR4 2x4GB 3000MHz CL15

DYSK SLD : CRUCIAL MX200 250 GB

CHŁODZENIE : Be Quiet! Dark Rock 3

BUDA : SilentiumPC Gladius M35

ZASILACZ : XFX Black Edition XTR 550W.

Edytowane przez joker47h

Funkie, serio to aż taka lipa z tym jest ? Myślałem, że dopiero jak zrobisz oc (włączysz jakąś opcję w biosie?) to te dysfunkcje mają miejsce...

Lipa nie lipa.

Nigdy tak naprawdę z igpu nie korzystałem.

OC mozesz zrobic po wgraniu zmodowanego biosu.

Jednak aby wszystko działało należy wyłączyć turbo, oszczędność energii i ustawić profil dla pamięci ram.

Możliwe że teraz nowy bios ma problem z Patriot Viper Xtreme Edition...

Sprawdz na integrze czy ruszy.

Sprawdzałem inne kości RAM i lipa na integrze też lipa , chyba jest uwalony bios tylko nie wiem dlaczego tak się stało? Czy jest jakiś sposób na wgranie poprzedniego biosu czy zostaje wysłać na gwarancję?

Miałem taki sam problem z tą płytą. Komputer nie startował z ramem crucial ballistix sport 2400MHz. Musiałem kupić ram z 2133MHz. Jednak mi się udał update biosu przez msi live updater , lecz ja aktualizowalem z wersji 1.0 na 1.1 dopiero potem na 1.2. Na 1.1 wersji ram Już Działał

Miałem taki sam problem z tą płytą. Komputer nie startował z ramem crucial ballistix sport 2400MHz. Musiałem kupić ram z 2133MHz. Jednak mi się udał update biosu przez msi live updater , lecz ja aktualizowalem z wersji 1.0 na 1.1 dopiero potem na 1.2. Na 1.1 wersji ram Już Działał

Myślę że miałem pecha bądź źle zrobiłem bo aktualizowałem z wersji 1.0 na 1.2 pomijając 1.1.

Nie wiem jak to rozwiąże MSI. Producenci płyt nie biorą raczej odpowiedzialności za nieudane próby aktualizacji biosu.

Może być z tym problem , mogą nie uznać gwarancji przecież korzystałem z ich programu do aktualizacji.

Ogólnie MOBO od samego początku miała problem z ramem. Zobaczymy dziś oddałem na gwarancję a tak zapytam ile czasu trwa realizacja reklamacji przez MSI

Nic nie pisz o aktualizacji biosu. Po prostu zdechła - masz prawo się nie znać.

Napisałem że po aktualizacji z poziomu Windowsa za pomocą MSI Live update płyta nie chciała wstać.

Nie ma to jak Live Update od MSI - kolejny przypadek, w którym owa "usługa" uwala mobo.

Znajomi też byli tacy zapobiegawczy - bo update to update, skończyło się na wymianie mobo, na szczęście FM2 z chipsetem A55 są tanie.

Mam rozumieć ze gwarancję odrzucono?

Tym bardziej że update szedł z ich software-u, więc gwarancja jak najbardziej uzasadniona!

Dokładnie i tej wersji się będę trzymał.

Nie zrozumiałeś co napisalem. W serwisie nic nie pisz o aktualizacji biosu - trzymaj się zdania że plyta zdechła.

Zrozumiałem twojego wcześniejszego posta tylko zanim go napisałeś to już płytę zostawiłem na gwarancji i szczerze nie wiedziałem że lepiej nie pisać o aktualizacji biosu jako przyczyny nie działającej płyty kurcze płytę miałem nie cały tydzień myślę że nie będzie z reklamacja problemów.