Skocz do zawartości

Co ostatnio kupiliście?

Recommended Posts

Bardzo fajny zasilacz.

Sam wolę mieć spory zapas mocy bo nie wiem jaki sprzęt będzie w przyszłości zasilał. Może Wredny zrobi kiedyś quad sli? Tak ma spokój i nie musi się martwić czy zasilacz podoła.

Co do legendarnej niezawodności EVGA rzeczywiście można książkę napisać ale nie w tym temacie.

Ja gratuluję zakupu.

• Popieram 1

Zasilacze z certyfikatami gold i wzwyż najwyższą sprawność osiągają przy 50% obciążenia

Na przykładzie mojego zasilacza:

sprawność, gdy ciągnie 400W - 91%, sprawność, gdy ciągnie 800W - 90%.

Podobnie sprawa wygląda z większością nowych jednostek. Kiedyś napisałem coś podobnego, a z błędu wyprowadził mnie Skeeper.

BTW - nie mówimy tutaj o Januszu, który do zestawu z Celeron'em wstawił sobie elektrownię, bo mu tak doradzili w Saturnie. To zestaw entuzjasty, który wstawił sobie high-endowy zasilator, ponieważ najzwyczajniej miał taką zachciankę. W skrócie: bo tak.

Gdyby wszyscy ograniczali zakupy do przedmiotów niezbędnych i stricte utylitarnych świat byłby bardzo smutnym i szarym miejscem.

Idąc tym tropem rozumowania podróże są niesamowicie wręcz głupie - po co gdzieś wyjeżdżać, skoro i tak zawsze trzeba wrócić do domu...

• Popieram 3

Wg. mnie w życiu nie zawsze trzeba kupować wszystko 'na styk'. Mocny zapasik również się przyda (tak o, ku własnej uciesze).

+ do tej wypowiedzi pod warunkiem, że ten MOCNY zapasik nie jest przesadzony a niestety ale w Twoim przypadku przesada to 100%  :->

Chodźmy wypomnijmy mojej znajomej że kupiła se torebke za 3k, przecież za 1k też jej starczy (ba, będzie działać tak samo!)

To jest akurat temat, którego poruszanie grozi kalectwem no chyba, że nie nigdy nie byłeś na zakupach z babą i jej nie powiedziałeś:

przecież te spodnie są takie same jak masz w szafie...

Sam wolę mieć spory zapas mocy bo nie wiem jaki sprzęt będzie w przyszłości zasilał. Może Wredny zrobi kiedyś quad sli?

Spory zapas, tylko po co? Zasilacz traci swoją wydajność w funkcji czasu. To już nie te same konstrukcje co prawie 10-lat temu gdy Antec TPQ-1200 składany był na ręcznie dobieranych elementach gwarantując te 1200W.

Tak ma spokój i nie musi się martwić czy zasilacz podoła.
Wydajność zasilacza spada w funkcji czasu nawet gdy nie jest maksymalnie obciążany.

Na przykładzie mojego zasilacza:   sprawność, gdy ciągnie 400W - 91%, sprawność, gdy ciągnie 800W - 90%.

10 W (różnicy między Silver a Bronze) daje nam oszczędność rzędu 1 kWh (kosztującej ok. 0,5 zł, różnie w zależności od dostawcy energii, taryfy i regionu) po 100 godz. działania komputera. Oznacza to, że 200-złotowa różnica między zasilaczem z certyfikatem 80 PLUS Bronze a modelem z 80 PLUS Silver zwróci się dopiero po kilku latach ciągłej pracy przy komputerze.

Warto dopłacać?

@Karol1701

Dzięki! też mi się podoba  :rotfl:

Dalej bez sensu gadka. Ferrari czy Lambo również są przesadzone a jednak ludzie płacili, płacą i będą płacić miliony.
Dla mnie argument z autami poniekąd kończy rozmowę.

Co do certyfikatów Lukson. Pokaż mi zasilacz EVGA, z certyfikatem niższym niż Platinum, jednocześnie posiadającym ECO-Mode ;) Bo mi akurat zależy na tej funkcji.

Edytowane przez Ten_Wredny
  • Popieram 1

Dla mnie argument z autami poniekąd kończy rozmowę

Argumenty z autami pasują tutaj jak pięść do nosa.

Równie dobrze mogłem zostać z fabrycznym sprzętem grającym w 20-letnim Mondeo a wpakowałem w niego ponad ..k pln i jeszcze końca nie widać... ani słychać :D

Sprzęt ma spełniać swoją powinność. Lambo i ferrari obecnie służą tylko i wyłącznie do lansu bo zapie.... szybko jeździć nimi nie można, tak więc w swojej pierwotnej formie sprawdzają wyśmienicie. Idąc dalej każdy fan motoryzacji dobitnie stwierdzi, że Ferrari to "sprzedajna ****a". Czapki, koszulki, buty, skarpetki, ręczniki, prześcieradła, kołdry, poduszki i wszędzie znaczek Ferrari.

Zasilacz w kompie ma działać.

10 W (różnicy między Silver a Bronze)

1. Już to dzisiaj wklejałeś, a gdy ktoś w jakiejkolwiek dyskusji posługuje się kopiuj/wklej to nie sposób traktować go poważnie.

2. Nie za bardzo rozumiem, co do dyskusji na temat platynowego zasilacza mają certyfikaty Bronze i Silver, nie wspominając o fakcie, że drugi z nich jest obecnie dość rzadko spotykany.

Wydajność zasilacza spada w funkcji czasu

Rozrysuj.

Warto dopłacać?

Osobiście zamieniałem XFX'a 750W Bronze na obecną Supernovę 850W Gold. Nie była to decyzja podyktowana logiką. Czy było warto ? Jak najbardziej.

Pokaż mi zasilacz EVGA, z certyfikatem niższym niż Platinum, jednocześnie posiadającym ECO-Mode

Akurat ECO mode mają między innymi 750 G2, 850 G2, czy nawet 650 GS (wszystkie Gold):

psu_bottom.jpg

• Popieram 5
Równie dobrze mogłem zostać z fabrycznym sprzętem grającym w 20-letnim Mondeo a wpakowałem w niego ponad ..k pln i jeszcze końca nie widać

Krytykujesz kogoś za zakup solidnego zasilacza do równie solidnego kompa, a sam ładujesz sporą kasę w audio do starego rzęcha - brzmi legitymacyjnie.

Sprzęt ma spełniać swoją powinność.

Yhm. Zmień papier toaletowy na liście, zacznij żywić się sucharami popijanymi deszczówką - przecież jedzenie ma jedynie dostarczać energii - walory smakowe to wymysł idiotów, którzy zamiast wcinać paprykarza chadzają po jakichś restauracjach. Nie daj Szatanie jak któryś zostawi napiwek - debil roku. 

Idąc dalej każdy fan motoryzacji dobitnie stwierdzi, że Ferrari to "sprzedajna ****a".

Każdy szanujący się fan motoryzacji wie, że żadne Ferrari nie ma startu do Mondeo Mk I, nawet z kiepsko rozrysowaną linią basu. 

Jednak w tak często wspominanych Bronze/Silver tego nie uświadczymy.

Nope. A funkcja jest naprawdę zacna - jak do tej pory wentylator włączył mi się raz - jak dość mocno katowałem CPU i GPU, próbując poprawić wyniki w smarkach. Podczas normalnego grania PSU działa w trybie pasywnym.

Z taką mocą będziesz miał podobnie nawet z parką 980Ti, więc chociażby to powinno uciszyć forumowych Januszy.

Pewnie zaraz odezwą się głosy, że prawdziwy zasilacz powinno być słychać, a pół-pasywne jednostki są pedalskie ;) 

• Popieram 8

1. Już to dzisiaj wklejałeś, a gdy ktoś w jakiejkolwiek dyskusji posługuje się kopiuj/wklej to nie sposób traktować go poważnie.

Bo nie chce mi się tego samego pisać dwa razy?

2. Nie za bardzo rozumiem, co do dyskusji na temat platynowego zasilacza mają certyfikaty Bronze i Silver, nie wspominając o fakcie, że drugi z nich jest obecnie dość rzadko spotykany.

Wkleiłem w linku wcześniej. Wylicz sobie ile zaoszczędzisz w funkcji czasu przekładając na wydatek początkowy. Jako porównanie mogę Ci podrzucić instalację LPG do nowego samochodu użytkowanego w mieście... gdzie większość czasu korzysta się z komunikacji miejskiej.

Rozrysuj.

Może być ciężko biorąc pod uwagę fakty, że producenci gównianych kondensatorów (Teapo, CapXon itp) nie udostępniają not katalogowych odnośnie swojego produktu a jeżeli już to dotyczy to warunków laboratoryjnych jednej sztuki bądź średniej z danej partii.

Niemniej jako przykład może posłużyć zasilacz wzmacniacza pracującego w klasie A (stałe obciążenie). Jako filtr użyte były kondensatory 4700uF na 40V. Po 30 latach ich pojemność wynosiła tylko 100uF co daje bagatela 2% oryginalnej pojemności.

Jakie kondensatory? Elna for audio made in Japan.

Co jest wkładane w najnowszych zasilaczach? Chinol made in czajna.

Idąc dalej, wszelkie naprawy nawet najnowszych zasilaczy zaczynają się od wymiany kondensatorów - polecam poczytać elektrodę i dział zasilaczy.

Osobiście zamieniałem XFX'a 750W Bronze na obecną Supernovę 850W Gold. Nie była to decyzja podyktowana logiką. Czy było warto ? Jak najbardziej.

Bo? Odpinane kable? Cichszy wentylator?

Krytykujesz kogoś za zakup solidnego zasilacza do równie solidnego kompa, a sam ładujesz sporą kasę w audio do starego rzęcha - brzmi legitymacyjnie.

Bo nie mogę słuchać muzyki w mieszkaniu bez zakładania słuchawek? W moim przypadku po części cel uświęca środki.

Przez ostatni miesiąc nie pamiętam kiedy ostatnio włączałem szmetnicsa... a tak to wychodzę z mieszkania wyrzucić śmieci, kupują sobie browarek i siadam w mobilnej sali odsłuchowej.

Wystarczy mi, że od kilku godzin marnuję czas na cudzy ból du*y z powodu zasilacza, który nawet nie jest mój.

A czy ja mam ból du*y? Panie mnie to zbywa. Mógł kupić nawet i 2kW. Jedyne co napisałem to:

ubolewam nad niepotrzebnie wydanymi pieniędzmi.

Czy myślisz, że kupując swojego "Golda" rysowałem sobie tabelki, aby wyliczyć, kiedy mi się on zwróci ?

Nie była to decyzja podyktowana logiką. Czy było warto ? Jak najbardziej.

Bo? Odpinane kable? Cichszy wentylator?

Może uzasadnisz?

Samemu będąc jednak osobą, która wydaje raczej spore pieniądze na rzeczy zbyteczne, zawsze i wszędzie będę bronił entuzjastów i ludzi z fantazją

Z tym zgadzam się w 100%.

przed zakusami Januszy spod znaku Kubota

O tyle z Kubota (marka legenda) trochę przesadziłeś. Najwygodniejsze, najtrwalsze i najtańsze klapeczki na świecie, nie wspominając o unikalności oraz rozpoznawalności marki.

Nie jestem w stanie ogarnąć takiego poziomu zawiści i małostkowości

To chyba nie ja, bo nawet w 0,01% nie odczuwam zawiści :P
Ba, czym? Wręcz przeciwnie jako psychopata mam z tego ubaw :D

Idąc dalej, dlaczego nie było Twej krytyki odnośnie platynowo-adamantowych kabli głośnikowych, na których Silver Fox słyszał różnicę w dźwięku?

Odwiedziłem garmażerkę bo mnie naszło na De Vollaile'a i zostawiłem tam 50zł, kupiłem wagon Cześków miętowych bo znalazłem po dobrej cenie (11,95 a normalnie po 13,20) i w końcu kupiłem:

http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/301640/header.jpg?t=1440090497

Po obniżce za niecałe 15€ na steam, grzech było nie kupić, a już od dawna miałem w planie zaliczyć nieco mroczniejszą trylogię snajpera :P

Edytowane przez Silver Fox
  • Popieram 2

W takim razie po co kupować zegarki po kilkanaście tysięcy skoro można mieć seiko z mechanizmem automatycznym za 400zł? Przecież to przerost formy nad treścią.

Po co kupować nowy samochód skoro można kupić rajdowe Mondeo MKII?

Lukson Twoje czepialstwo jest strasznie irytujące, zachowujesz się jak buc. Idąc Twoim tokiem rozumowania highendowy zestaw powinien chodzić podpięty do Corsaira VS... no bo po co wydawać więcej? Przecież z czasem i tak wszystko traci swoją wartość...

Pomijam fakt, że kolega nikogo nie pytał się o zasilacz, nie prosił o pomoc, a mimo to nie kupił jakiegoś noname, który mógłby uszkodzić resztę i tak już bardzo drogiego sprzętu. Jeżeli mielibyśmy tutaj mówić o wyrzuceniu pieniędzy w błoto, to zakup syfu byłby takim procederem. Druga sprawa, po co krytykujesz skoro nie wiesz nawet ile zapłacił(co z resztą i tak nie powinno Cie obchodzić)? Nie wiem czy wiesz, ale EVGA daje -50% ceny na zasilacz gdy kupisz kartę graficzną z ich sklepu? 

Odnoszę wrażenie, że musisz być bardzo samotnym i bardzo smutnym człowiekiem na co dzień...

@Ten_Wredny Świetny zasilacz! :)

• Popieram 6