Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

z góry przepraszam jeśli pojawił się już podobny temat! 

Chciałbym zainstalować system windows 10 na dysku SSD dlatego potrzebuje informacji czy moja płyta główna (o ile to ma znaczenie?) pozwala na taką operację. Niestety nie umiem sam tego sprawdzić. Podaje link do płyty głównej 

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-z68ap-d3rev_10/specs/

Potrzebuje również kupić sam dysk i kompletnie się w tym nie łapie. Interesuje mnie 120GB lub 128GB, ceny są bardzo różne, od 180zł do 350-400zł za te pojemności. Poproszę o krótkie wytłumaczenie dlaczego? Domyślam się, że zależy to od prędkości zapisu/odczytu - ale czy są to na tyle duże (odczuwalne) różnice żeby kupować coś za 2x tyle.

Dzięki!

Michał

Ciężko teraz przytoczyć stronę, ale zapewniam, że był on polecany. Na dyskach SSD się raczej nie znam, dlatego myślałem, że dobrze prawią. Sam mam Goodram'a i jest całkiem spoko, chociaż nigdzie go nikt nie rekomenduje :). O Transcend też słyszałem sporo dobrego.

nikt zdrowo myślący nie poleci dysku na TLC 

Płyta główna nie ma przy tym znaczenia.
 ma 

Crucial BX
trzeba zaznaczyć że chodzi o wersję BX100 i pojemność 250GB 

Co do tematu to konstrukcje 120/128GB są wolniejsze od większych ( wynika to z specyfiki działania kontrolerów pamięci i ilości kostek pamięci )  
Więc pogrzebie trochę w tym dziale i za chwilę ci podeślę listę którą zrobiłem dawno temu. 

Jaki ma wpływ płyta główna na instalację Windows'a?

NA wybór SSD ma, bo może nie obsługiwać AHCI, lub mieć tylko SATA 1 lub 2 ( u niego wszystko dobrze ) 

Do tego różnica BIOS a UEFI, czyli secure boot i szybsze uruchamianie windowsa ( instalujesz winde już z opcjami UEFI ) 

Jak mało kasy to plexor M6s 128GB 275zł ( kupowanie czegokolwiek poniżej nie jest dobrym pomysłem )
Jak możesz dozbierać to crucial BX100 250GB 339zł ( najlepszy cena/wydajność )
Tu się akurat wtrącił A-DATA Premier Pro SP920 256GB 359zł ( kontroler ten sam co M550 i kostki MLC 20nm od microna )
Jak możesz jeszcze dozbierać to crucial MX200 250GB 399zł
Jak chcesz koniecznie kupić ssd bo masz za dużo kasy i szukasz czegoś absolutnie najlepszego z dysków na sata 3 to Samsung 850Pro 256GB 547zł, lub 512 GB 997zł ( główny atut to 10 lat gwarancji )
Jak potrzebujesz pojemniejszego dysku to crucial MX200 500 GB 739zł
Jak chcesz coś szybkiego na M.2 32GB/s to samsung 950 pro ( najlepszy z szybszych ssd cena/wydajność,778 zł za 256 GB, 1365 zł za 512 GB )

* ceny na dzień 27.01.2016

( SSD nie jest niezbędne, jeśli brakuje ci kasy, to nic nie stoi na przeszkodzie poczekać spokojnie na HDD, aż dozbierasz.
Jeśli kompletnie nie masz kasy, a bardzo chcesz SSD, bo tak... to A-DATA SP920 128GB  209 zł, lub plextor  M6v 128GB 229zł ( nie są to w żadnym razie szybkie dyski, są po prostu lepsze od konkurencji w tej cenie,  wydajnościowo są podobne  )
Nawet pod SATA 2 (3GB/s) jeśli tylko obsługuje AHCI,  nadal polecałbym wszystko aż po SP920 256GB i BX100 250GB, gdyż ograniczone w większym stopniu zostanie tylko odczyt sekwencyjny i trochę zapis sekwencyjny, SATA2 nie ogranicza najmocniejszej strony SSD, czyli operacji na małych plikach, i małego czasu dostępu. 
Edytowane przez kokosnh

NA wybór SSD ma, bo może nie obsługiwać AHCI, lub mieć tylko SATA 1 lub 2 ( u niego wszystko dobrze ) 

Do tego różnica BIOS a UEFI, czyli secure boot i szybsze uruchamianie windowsa ( instalujesz winde już z opcjami UEFI ) 

O SATA wiedziałem i sprawdziłem, że płyta autora tematu posiada SATA 3, więc dlatego mu napisałem, iż nie będzie przeciwwskazań. Natomiast nie będę krył, że tematu UEFI kompletnie nie ogarniam :P.