Skocz do zawartości

Czy opłaca mi się brać kompaktowe chłodzenie wodne

Recommended Posts

Witam,

Zacznę może od tego mam budę gladiusa m40 planuję go zmienić na coś pokroju bq silent base 800, 

w m40 mam 6 wentyli i grandisa na nim dodatkowe 3 wentyle, procesor póki co to pentium g3258 podkręcony na 4.5 Ghz w stresie mam max  67 stopni, z tego co też zauważyłem ma strasznego gluta pod ihsem bo temp miedzy 1 a 2 rdzeniem to średnio ok 9 stopni różnicy ... procesor w najbliższym miesiącu może dwóch będzie zmieniany na i7 4790k moje pytanie jest następujące, czy warto się pchać w jakieś kompaktowe chłodzenie wodne do 600 zł ?? Jeżeli tak to jakie? Boję się, że przy i7 przy takim oc będzie dość "duszno" w budzie zwłaszcza, że jak gram w bardziej wymagające gry to podkręcam mojego leciwego już radka 7850 i ma wtedy ok 73 stopni. Czy może po prostu zmienić wentyle na grandisie i kupić większa bardziej przewiewną budę.

Pozdrawiam 

Ja bym wybrał lepszą obudowę i powietrze.

Kompaktowe LC oferuje ci inny wygląd i więcej problemów, jest więcej elementów które mogą się popsuć(pompa, nieszczelności,...).

Chłodzenie powietrzne mocujesz i o nim zapominasz, czyścisz z kurzu raz na jakiś czas.

Wyższe modele chłodzenia powietrzem, np Noctua czy BeQuiet wcale nie będą gorsze wydajnościowo czy też głośniejsze od kompaktów. Czasami wypadają nawet lepiej. 

Niemniej zacząłbym od zmiany obudowy i dobrania do niej pasującego chłodzenia. Szkoda byłoby dobierać chłodzenie za kilka stów do obudowy o wątpliwej jakości.

• Popieram 1

Czy się opłaca ? Moim zdaniem tak, gdyż jest to zazwyczaj cichsze i bardziej skuteczne rozwiązanie jeżeli chodzi o prędkość oddawania ciepła z procka, szczególnie jeżeli robisz OC.
Jak kupisz dobre chłodzenie jak chociażby H110i to i tak występowanie problemów jest bardzo rzadkie.
Z doświadczenia mogę powiedzieć byś unikał Rajintek Triton, straszne badziewie i po dość krótkim czasie u mnie 3 sztuki zaczynały przeciekać.

Moim zdaniem tak, gdyż jest to zazwyczaj cichsze

Nie bardzo, gotowe zestawy mają głośne wentylatory w standardzie, dużo tańsza Noctua da niemalże taką samą wydajność przy lepszej kulturze pracy. 

@@WaltKowalski

Do gier i7 chcesz kupić ? - tego HD 7850 zmień na coś wydajniejszego, a procesor i5 wystarczy.

Szkoda kasy. Miałem taką zabawkę. Wydałem ponad 100zł na dodatkowe wentylatory bo te z zestawu były tragiczne przez co koszt całego chłodzenia wyniósł ponad 500zł. Poza wyglądem nic więcej nie zyskałem. Obecnie wróciłem do powietrza i raczej nigdy nie kupię już takiej zabawki. Fajnie to wygląda, RAM możesz włożyć jaki chcesz i nic poza tym. Dobre colery powietrzne, dają lepsze temperatury niż to.

chłodzenie powietrzne zawsze będzie cichsze ( mniej elementów, praktycznie tylko wentylator, przepychający powietrze przez szerokie finy ) i potrzeba mniej zachodu, a dobre chłodzenia AC dorównują wydajnością większości kompaktowych na rynku. 

No i nie ryzykujesz awarii pompki, rozszczelnienia ( na tym forum widziałem fote, jak komuś zalało kompa ) 

Moim zdaniem albo idziesz na całość i składasz swoje WC, albo zostajesz przy AC 

• Popieram 1