WaltKowalski 78 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam, Zacznę może od tego mam budę gladiusa m40 planuję go zmienić na coś pokroju bq silent base 800, w m40 mam 6 wentyli i grandisa na nim dodatkowe 3 wentyle, procesor póki co to pentium g3258 podkręcony na 4.5 Ghz w stresie mam max 67 stopni, z tego co też zauważyłem ma strasznego gluta pod ihsem bo temp miedzy 1 a 2 rdzeniem to średnio ok 9 stopni różnicy ... procesor w najbliższym miesiącu może dwóch będzie zmieniany na i7 4790k moje pytanie jest następujące, czy warto się pchać w jakieś kompaktowe chłodzenie wodne do 600 zł ?? Jeżeli tak to jakie? Boję się, że przy i7 przy takim oc będzie dość "duszno" w budzie zwłaszcza, że jak gram w bardziej wymagające gry to podkręcam mojego leciwego już radka 7850 i ma wtedy ok 73 stopni. Czy może po prostu zmienić wentyle na grandisie i kupić większa bardziej przewiewną budę. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
radioland 504 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Ja bym wybrał lepszą obudowę i powietrze. Kompaktowe LC oferuje ci inny wygląd i więcej problemów, jest więcej elementów które mogą się popsuć(pompa, nieszczelności,...). Chłodzenie powietrzne mocujesz i o nim zapominasz, czyścisz z kurzu raz na jakiś czas. Wyższe modele chłodzenia powietrzem, np Noctua czy BeQuiet wcale nie będą gorsze wydajnościowo czy też głośniejsze od kompaktów. Czasami wypadają nawet lepiej. Niemniej zacząłbym od zmiany obudowy i dobrania do niej pasującego chłodzenia. Szkoda byłoby dobierać chłodzenie za kilka stów do obudowy o wątpliwej jakości. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Kompaktowe LC oferuje ci inny wygląd i więcej problemów, jest więcej elementów które mogą się popsuć(pompa, nieszczelności,...). Taa, z doswiadczenia piszesz z pewnoscia. Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Czy się opłaca ? Moim zdaniem tak, gdyż jest to zazwyczaj cichsze i bardziej skuteczne rozwiązanie jeżeli chodzi o prędkość oddawania ciepła z procka, szczególnie jeżeli robisz OC.Jak kupisz dobre chłodzenie jak chociażby H110i to i tak występowanie problemów jest bardzo rzadkie.Z doświadczenia mogę powiedzieć byś unikał Rajintek Triton, straszne badziewie i po dość krótkim czasie u mnie 3 sztuki zaczynały przeciekać. Cytuj Link to post Share on other sites
radioland 504 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Taa, z doswiadczenia piszesz z pewnoscia. A co ci się nie zgadza? Chłodzenie kompaktowe jest dużo bardziej awaryjne od chłodzenia powietrzem. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Moim zdaniem tak, gdyż jest to zazwyczaj cichsze Nie bardzo, gotowe zestawy mają głośne wentylatory w standardzie, dużo tańsza Noctua da niemalże taką samą wydajność przy lepszej kulturze pracy. @@WaltKowalski, Do gier i7 chcesz kupić ? - tego HD 7850 zmień na coś wydajniejszego, a procesor i5 wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Obersturmführer 44 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Szkoda kasy. Miałem taką zabawkę. Wydałem ponad 100zł na dodatkowe wentylatory bo te z zestawu były tragiczne przez co koszt całego chłodzenia wyniósł ponad 500zł. Poza wyglądem nic więcej nie zyskałem. Obecnie wróciłem do powietrza i raczej nigdy nie kupię już takiej zabawki. Fajnie to wygląda, RAM możesz włożyć jaki chcesz i nic poza tym. Dobre colery powietrzne, dają lepsze temperatury niż to. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 chłodzenie powietrzne zawsze będzie cichsze ( mniej elementów, praktycznie tylko wentylator, przepychający powietrze przez szerokie finy ) i potrzeba mniej zachodu, a dobre chłodzenia AC dorównują wydajnością większości kompaktowych na rynku. No i nie ryzykujesz awarii pompki, rozszczelnienia ( na tym forum widziałem fote, jak komuś zalało kompa ) Moim zdaniem albo idziesz na całość i składasz swoje WC, albo zostajesz przy AC 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts