caprio 0 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Problem jak w temacie. Po wciśnięciu POWER na stacjonarce, komputer na 1-2 s się uruchamia (świeci światełko zasalania, przez chwilę kręci się wentylator z zasilacza, próbuje się załączyć wentylator od procesora ale się nie kręci), za kilka sekund ten sam cykl. Nie pokazuje się ekran BIOSU. Odłączyłem dysk, wyjąłem RAM, odłączyłem praktycznie wszystko zostawiając zasilacz i wentylator, wymieniłem baterię na płycie głównej, jednak to nic nie pomogło. Przełożyłem identyczny, sprawny zasilacz z innego kompa, i też nic. Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Na początku rozbierz cały komputer. Sprawdź styki, wejścia czy nie są uszkodzone i złóż na nowo. Płyta musi być przykręcona do obudowy kołkami, aby mogły ją izolować. Możesz też sprawdzić kable czy nie ma gdzieś uszkodzenia. Wszystko rozbija się o przebicie, komputer musi być izolowany od przebicia aby mógł działać. Cytuj Link to post Share on other sites
napalm_death 1 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 przeanalizuj sygnały dźwiękowe z beepera...co jest początkiem problemu.... może procesor nie hallo.... Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Jaka płyta główna? Cytuj Link to post Share on other sites
caprio 0 Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 przeanalizuj sygnały dźwiękowe z beepera...co jest początkiem problemu.... może procesor nie hallo.... Nie ma żadnych sygnałów dźwiękowych. Tylko takie charakterystyczne pstryknięcie ale to raczej od wentylatora który próbuje ruszyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Miałem kiedyś tak samo - okazało się, że zasilacz nie był kompatybilny z Haswellem i miałem dwie opcje: kupić nowy zasilacz lub wyłączyć stany energetyczne CPU w BIOS. Wybrałem pierwsze bo i tak miałem wtedy za niskiej mocy zasilacz. Spróbuj tego drugiego jak sie uda do BIOSu wejść. Cytuj Link to post Share on other sites
svzuka650 7 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) A mi sie wydaje ze to problem z ramem.Zresetuj bios. Przekladaj kosci z slotach. Sprobuj na 1 kosci. Zaktualizuj bios. Mialem to samo po rozebraniu i zlozeniu pc na nowo. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez svzuka650 Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Gdyby po ponownym złożeniu nie działało, rozłóż po za obudową na stole( podłóż pod płytę główną worek antystatyczny z opakowania płyty), zostaw tylko procek jeden moduł RAM, jeśli jest zintegrowana grafika w CPU to nie dokładaj karty graficznej, potem podłącz zasilacz dwoma wiązkami przewodów do płyty głównej ( trzeci jeśli tego wymaga podłącz do karty graficznej) monitor klawiaturę i mysz . Komputer uruchomisz robiąc zwarcie wkrętakiem na odpowiednim pinie płyty głównej ( sprawdź w instrukcji). Jak komputer odpali wejdź w BIOS i ustaw do domyślnych. Potem możesz złożyć komputer w full opcji z wszystkimi kośćmi RAM i kartą graficzną ( jeśli pierwszym razem była używana grafika z procesora) z dyskami itp. Jak wszystko będzie działało wtedy złóż wszystko w obudowie. Co do zasilacza sam mam BeQuiet "niezgodny" z Haswell-em, nie było problemu by po włączeniu komputera wejść w UEFI i wyłączyć najniższy stan oszczędzania energii. Na koniec zwracam się do autora tematu o podanie pełnego zestawienia podzespołów ( obowiązkowo model marka zasilacza) problematycznego komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
caprio 0 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Akurat nie jest już w miejscu gdzie ten komputer się znajduje. Dzisiaj odłączyłem wszystkie kable, wyjąłem procesor, została praktycznie sama płyta główna z podłączonym zasilaczem. Zasilaczem nowym 500 W, wcześniej był 350 W. Jednak cały czas takie same zachowanie komputera. Konfigurację podam w najbliższym czasie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts