Skocz do zawartości

Komputer się włącza i po chwili wyłącza

Recommended Posts

Problem jak w temacie.

Po wciśnięciu POWER na stacjonarce, komputer na 1-2 s się uruchamia (świeci światełko zasalania, przez chwilę kręci się wentylator z zasilacza, próbuje się załączyć wentylator od procesora ale się nie kręci), za kilka sekund ten sam cykl. Nie pokazuje się ekran BIOSU.

Odłączyłem dysk, wyjąłem RAM, odłączyłem praktycznie wszystko zostawiając zasilacz i wentylator, wymieniłem baterię na płycie głównej, jednak to nic nie pomogło. Przełożyłem identyczny, sprawny zasilacz z innego kompa, i też nic.

Na początku rozbierz cały komputer. Sprawdź styki, wejścia czy nie są uszkodzone i złóż na nowo. Płyta musi być przykręcona do obudowy kołkami, aby mogły ją izolować. Możesz też sprawdzić kable czy nie ma gdzieś uszkodzenia. Wszystko rozbija się o przebicie, komputer musi być izolowany od przebicia aby mógł działać.

Miałem kiedyś tak samo - okazało się, że zasilacz nie był kompatybilny z Haswellem i miałem dwie opcje: kupić nowy zasilacz lub wyłączyć stany energetyczne CPU w BIOS. Wybrałem pierwsze bo i tak miałem wtedy za niskiej mocy zasilacz. Spróbuj tego drugiego jak sie uda do BIOSu wejść.

Gdyby po ponownym złożeniu nie działało, rozłóż po za obudową na stole( podłóż pod płytę główną worek antystatyczny z opakowania płyty), zostaw tylko procek jeden moduł RAM, jeśli jest zintegrowana grafika w CPU to nie dokładaj karty graficznej, potem podłącz zasilacz dwoma wiązkami przewodów do płyty głównej ( trzeci jeśli tego wymaga podłącz do karty graficznej) monitor klawiaturę i mysz .

Komputer uruchomisz robiąc zwarcie wkrętakiem na odpowiednim pinie płyty głównej ( sprawdź w instrukcji).

Jak komputer odpali wejdź w BIOS i ustaw do domyślnych.

Potem możesz złożyć komputer w full opcji z wszystkimi kośćmi RAM i kartą graficzną ( jeśli pierwszym razem była używana grafika z procesora) z dyskami itp.

Jak wszystko będzie działało wtedy złóż  wszystko w obudowie.

Co do zasilacza sam mam BeQuiet "niezgodny" z Haswell-em, nie było problemu by po włączeniu komputera wejść w UEFI i wyłączyć najniższy stan oszczędzania energii.

Na koniec zwracam się do autora tematu o podanie pełnego zestawienia podzespołów ( obowiązkowo model marka zasilacza) problematycznego komputera.

Akurat nie jest już w miejscu gdzie ten komputer się znajduje. Dzisiaj odłączyłem wszystkie kable, wyjąłem procesor, została praktycznie sama płyta główna z podłączonym zasilaczem. Zasilaczem nowym 500 W, wcześniej był 350 W. Jednak cały czas takie same zachowanie komputera.

Konfigurację podam w najbliższym czasie.