Skocz do zawartości

Problem z systemem windows 10

Recommended Posts

Witam,

Mam problem mianowicie bawilem sie w biosie i zmienilem z ahci na raid przeczytalem ze to przyspieszy wlaczanie komputera jednak jak zaakceptowalem zmiany komputer nie chce sie wlaczyc normalnie wyskakunje blad INACCESIBLE BOOT DEVICE pozniej wlacza sie jeszcze raz i mam opcje zaawansowane albo zamknij system

Malo tego jak chce zrobic wszystko od nowa ( jest tam taka opcja ) to mi wyskakuje ze dysk na ktorym jest windows nie ma dostepu

Wiec nie moge nawet poatawic windowsa od nowa

Moze jak by udalo mi sie wejsc do biosu jakims cudem i zmienic na ahci to by pomoglo?

Prosze pomozcie mi

Czy da sie odpali BIOS z cmd ?

Czy da sie ustawic ahci z cmd ?

Jak do cholery odpalic BIOS na win 10 bo ponoc sie nie da dopiero z pulpitu da sie

RAID to technologia łączenia dysków w macierze, jeśli miał przyspieszyć to pewnie chodziło Ci o RAID0, a tu by Ci się przydały 2 dyski, najlepiej takie same.
Jeśli to jakiś laptop, a wejście do BIOSu masz pod którymś z F1-F12 to spróbuj z wciskaniem przycisku Fn. 
Generalnie pierwszy raz słyszę, by W10 stwarzał problemy przy wejściu do BIOSu. Przecież procedurę POST i możliwość wejścia do BIOSu masz jeszcze zanim system zacznie się bootować. BIOS działa niezależnie od systemu. 

BIOS z pulpitu....

od Windowsa 7 w górę zawsze AHCI w laptopach z tego co kojarzę ale nie oto... RAID itd.

Windows 10 nie jest przyczyną niemożliwości wejścia do BIOS'U..

Jeżeli pisze żę INACCESIBLE BOOT DEVICE tzn że nie może "zbootować" a do BIOS zawsze można wejść.

Pierwsze co to wyzeruj BIOS-CLEAR CMOS-usuń baterię z płyty jak to nie pomoże to tylko serwis aby fizycznie kość zmienić.

Ewentualnie dysk padł/partycja padła i nie może wystartować komputer. ostatnio w pracy mam często takie przypadki że nie wiedzieć czemu

partycja "sama" :D się przestawia lub coś się pierniczy ni tylko Rescue lub nowa instalka.