mateusz.gesikows 0 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam, Mam problem mianowicie bawilem sie w biosie i zmienilem z ahci na raid przeczytalem ze to przyspieszy wlaczanie komputera jednak jak zaakceptowalem zmiany komputer nie chce sie wlaczyc normalnie wyskakunje blad INACCESIBLE BOOT DEVICE pozniej wlacza sie jeszcze raz i mam opcje zaawansowane albo zamknij system Malo tego jak chce zrobic wszystko od nowa ( jest tam taka opcja ) to mi wyskakuje ze dysk na ktorym jest windows nie ma dostepu Wiec nie moge nawet poatawic windowsa od nowa Moze jak by udalo mi sie wejsc do biosu jakims cudem i zmienic na ahci to by pomoglo? Prosze pomozcie mi Czy da sie odpali BIOS z cmd ? Czy da sie ustawic ahci z cmd ? Jak do cholery odpalic BIOS na win 10 bo ponoc sie nie da dopiero z pulpitu da sie Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Na czym odpalasz ten bios PC, laptop? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Modyfikacje w BIOS-ie mają sens wtedy jeśli wiesz co robisz. Zmiana z AHCI na RAID nie przyspieszy uruchamiania systemu, ponieważ te funkcje nie służą do tego. W googlu można poczytać czym jest jedno i drugie. Spróbuj zrobic clear CMOS. Cytuj Link to post Share on other sites
Prorok 32 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 RAID to technologia łączenia dysków w macierze, jeśli miał przyspieszyć to pewnie chodziło Ci o RAID0, a tu by Ci się przydały 2 dyski, najlepiej takie same.Jeśli to jakiś laptop, a wejście do BIOSu masz pod którymś z F1-F12 to spróbuj z wciskaniem przycisku Fn. Generalnie pierwszy raz słyszę, by W10 stwarzał problemy przy wejściu do BIOSu. Przecież procedurę POST i możliwość wejścia do BIOSu masz jeszcze zanim system zacznie się bootować. BIOS działa niezależnie od systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
napalm_death 1 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 BIOS z pulpitu.... od Windowsa 7 w górę zawsze AHCI w laptopach z tego co kojarzę ale nie oto... RAID itd. Windows 10 nie jest przyczyną niemożliwości wejścia do BIOS'U.. Jeżeli pisze żę INACCESIBLE BOOT DEVICE tzn że nie może "zbootować" a do BIOS zawsze można wejść. Pierwsze co to wyzeruj BIOS-CLEAR CMOS-usuń baterię z płyty jak to nie pomoże to tylko serwis aby fizycznie kość zmienić. Ewentualnie dysk padł/partycja padła i nie może wystartować komputer. ostatnio w pracy mam często takie przypadki że nie wiedzieć czemu partycja "sama" się przestawia lub coś się pierniczy ni tylko Rescue lub nowa instalka. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Spróbuj usunąć -podpinając do innego kompa - wszystkie partycje na tym dysku i sformatować go a potem postawić system.Niemożność odpalenia BIOS nie ma nic wspólnego z dyskiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Prorok 32 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Po co cokolwiek podłączać pod inny PC? Załaduje domyśle ustawienia w BIOSie to na swoim system postawi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts