BartekSuchy 0 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Cześć, Od kilku tygodni mam problem z moim PC i próbuje zlokalizować źródło problemu. Najpierw podam moją konfigurację: CPU: i5 3570k (3.4/4.1 - sprawdzane zachowanie bez i z OC) MB: MSI Z77-G43 PSU: Corsair VX450 (leciwy, jest ze mną od 2008 roku) GPU: 560Ti/GTX970 - karta wymieniona wczoraj RAM: Corsair 1600 2x8GB SSD (system): OCZ Vertex4 128GB HDD: WD 320GB 7200 RPM (również leciwy, chyba od 2008) DVD-ROM Objawy wyglądają następująco: 1. Komputer dostaje sporadycznie zwieszki (obraz staje lub jest czarny), raczej pod sporym obciążeniem np. gra. 2. Po restarcie system nie wstaje i wyskakuje "Operating system was not found. Please restart." 3. W BIOS da się wejść i nie widzi dysku systemowego (SSD). 4. Wyłączam PC i odpinam HDD (bez systemu) i Windows wstaje. 5. Wyłączam komputer i podpinam HDD spowrotem. 6. System wstaje choć czasami nie widzi HDD i DVD (czasami wymagany jest drugi restart). 7. Sytuacja wraca do normy na kilka dni. Moje podejrzenia padły na PSU bo po zakupie karty przeprowadziłem kilka benchmarków 3dMarkiem i opisaną sytuację miałem dwa razy (a wcześniej raczej raz na kilka dni) ale np. dziś rano cisza, wszystkie testy przeszły bez problemu. Sprawdziłem miernikiem napięcie na +12 to jest w normie, pod obciążeniem spada do 11.81V. Wymiana zasilacza nie jest problemem bo i tak się z takim zamiarem nosiłem ale wolałbym być pewny czy to np. nie problem z mobo. Jaką diagnostykę mogę jeszcze przeprowadzić żeby znaleźć problem? Czy leciwy zasilacz może powodować takie objawy? Głównie chodzi o niewykrywanie dysków, przecież pobór mocy przy starcie systemu jest niewielki. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Czy BIOS i sterowniki do plyty głownej są aktualne? Cytuj Link to post Share on other sites
BartekSuchy 0 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Czy BIOS i sterowniki do plyty głownej są aktualne? BIOS nie był aktualizowany od nowości więc pewnie nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Aktualizacja BIOS-u i tuż po nim chipsetu płyty głównej to fundamentalna sprawa dla kogoś kto chce zaoszczedzić sobie problemów z komputerem. Zalecam to wykonać a potem zrobić clear CMOS, jeśli nie jesteś w stanie sam, poproś kogoś kto się na tym zna, choć w tej płycie MSI jest to banalne, ze względu na funkcję Live Update. Jaki masz system operacyjny? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BartekSuchy 0 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Windows 10 x64 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 No to przy Win10 bezwzględnie aktualizacja. Jak zdecydujesz się na update to daj znać czy pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
BartekSuchy 0 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Będę aktualizował jak tylko wrócę z roboty. Jak się tak zastanowię to w sumie problemy pojawiły mi się pierwszy raz w okolicy podniesienia WIn8 do Win10. EDIT: BIOS zaktualizowany i zresetowany. Live Update nie zgłasza już żadnych nowych aktualizacji. Puściłem jeszcze Error Scan w HDTune żeby sprawdzić czy dyski są czyste. Zobaczymy, oby problem się nie powtarzał. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez BartekSuchy Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 O weryf. steru do chipsetu nie zapomnij:) Cytuj Link to post Share on other sites
BartekSuchy 0 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) No i dzisiaj sytuacja się powtórzyła. Zaczynam podejrzewać, że to jednak problem software'owy. 0. Puszczałem OCCT i grałem wczoraj pod sporym obciążeniem - brak zwieszek. 1. Dzisiaj Windows przestał reagować przy przeglądaniu internetu ale kursorem cały czas dało się ruszać. 2. Wykonałem restart i oczywiście "system not found" 3. Po kolejnym restarcie PC się zapętlił i włączał się i wyłączał. Dopiero wypięcie i wpięcie RAM pomogło. 4. System Not Found ale w BIOS oba moje dyski widoczne. 5. Wypiąłem dysk HDD (niestystemowy) i PC wstał jak gdyby nigdy nic. 6. System Not Found wywala mi także przy braku karty graficznej (na integrze) więc to raczej nie problemy z zasilaczem. EDIT: Zacznę od przywrócenia Win8.1 bo jestem niemal pewny, że pierwszy "System Not Found" poleciał po instalacji Win10 Edytowane 21 Stycznia 2016 przez BartekSuchy Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Komunikat "System not found" związany może być z błędem bootowania systemu. Spróbuj takiej zmiany w BIOS-ie: zakładka Boot Mode ustaw na Legacy zamiast UEFI. Dodatkowo ustawić aby BIOS nie szukał systemów operacyjnych poza tym dyskiem na którym jest Windows. Jesli nie pomoże to sprawdź czy dyski nie są uszkodzone fizycznie (HD Tune i in.) Cytuj Link to post Share on other sites
BartekSuchy 0 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Oba dyski przeszły HD Tune bez błędu. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez BartekSuchy Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A próbowałeś zmienić Boot Mode tak jak pisałem? Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Masz najnowszy firmware dysku ssd? Cytuj Link to post Share on other sites
BartekSuchy 0 Napisano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Zero problemów od powrotu na win 8.1. Narazie zostaję, może za jakiś czas dam znowu szansę Win10. Temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Najpierw trzeba zrobić upgrade do Win10 na świeżym Win 8.1 + wszystkie hotfixy z WU. Potem aktualizacja sterowników. Jeśli śmiga to zapisać sobie obraz partycji i jechać dalej z instalacją kolejnego softu.W końcu winowajca sie znajdzie. Tak się składa,że Win10 jest dość wrażliwym systemem no ale to trochę jeszcze potrwa, w końcu najmłodsze dziecko MS. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts