Skocz do zawartości

Sporadyczne zwieszki systemu + System not found

Recommended Posts

Cześć,

Od kilku tygodni mam problem z moim PC i próbuje zlokalizować źródło problemu. Najpierw podam moją konfigurację:

CPU: i5 3570k (3.4/4.1 - sprawdzane zachowanie bez i z OC)

MB: MSI Z77-G43

PSU: Corsair VX450 (leciwy, jest ze mną od 2008 roku)

GPU: 560Ti/GTX970 - karta wymieniona wczoraj

RAM: Corsair 1600 2x8GB

SSD (system): OCZ Vertex4 128GB

HDD: WD 320GB 7200 RPM (również leciwy, chyba od 2008)

DVD-ROM

Objawy wyglądają następująco:

1. Komputer dostaje sporadycznie zwieszki (obraz staje lub jest czarny), raczej pod sporym obciążeniem np. gra.

2. Po restarcie system nie wstaje i wyskakuje "Operating system was not found. Please restart."

3. W BIOS da się wejść i nie widzi dysku systemowego (SSD).

4. Wyłączam PC i odpinam HDD (bez systemu) i Windows wstaje.

5. Wyłączam komputer i podpinam HDD spowrotem.

6. System wstaje choć czasami nie widzi HDD i DVD (czasami wymagany jest drugi restart).

7. Sytuacja wraca do normy na kilka dni.

Moje podejrzenia padły na PSU bo po zakupie karty przeprowadziłem kilka benchmarków 3dMarkiem i opisaną sytuację miałem dwa razy (a wcześniej raczej raz na kilka dni) ale np. dziś rano cisza, wszystkie testy przeszły bez problemu. Sprawdziłem miernikiem napięcie na +12 to jest w normie, pod obciążeniem spada do 11.81V.

Wymiana zasilacza nie jest problemem bo i tak się z takim zamiarem nosiłem ale wolałbym być pewny czy to np. nie problem z mobo. Jaką diagnostykę mogę jeszcze przeprowadzić żeby znaleźć problem? Czy leciwy zasilacz może powodować takie objawy? Głównie chodzi o niewykrywanie dysków, przecież pobór mocy przy starcie systemu jest niewielki.

Aktualizacja BIOS-u i tuż po nim chipsetu płyty głównej to fundamentalna sprawa dla kogoś kto chce zaoszczedzić sobie problemów z komputerem. Zalecam to wykonać a potem zrobić clear CMOS, jeśli nie jesteś w stanie sam, poproś kogoś kto się na tym zna, choć w tej płycie MSI jest to banalne, ze względu na funkcję Live Update. Jaki masz system operacyjny?

• Popieram 1

Będę aktualizował jak tylko wrócę z roboty. Jak się tak zastanowię to w sumie problemy pojawiły mi się pierwszy raz w okolicy podniesienia WIn8 do Win10.

EDIT: BIOS zaktualizowany i zresetowany. Live Update nie zgłasza już żadnych nowych aktualizacji.

Puściłem jeszcze Error Scan w HDTune żeby sprawdzić czy dyski są czyste. Zobaczymy, oby problem się nie powtarzał.

Edytowane przez BartekSuchy

No i dzisiaj sytuacja się powtórzyła. Zaczynam podejrzewać, że to jednak problem software'owy.

0. Puszczałem OCCT i grałem wczoraj pod sporym obciążeniem - brak zwieszek.

1. Dzisiaj Windows przestał reagować przy przeglądaniu internetu ale kursorem cały czas dało się ruszać.

2. Wykonałem restart i oczywiście "system not found"

3. Po kolejnym restarcie PC się zapętlił i włączał się i wyłączał. Dopiero wypięcie i wpięcie RAM pomogło.

4. System Not Found ale w BIOS oba moje dyski widoczne.

5. Wypiąłem dysk HDD (niestystemowy) i PC wstał jak gdyby nigdy nic.

6. System Not Found wywala mi także przy braku karty graficznej (na integrze) więc to raczej nie problemy z zasilaczem.

EDIT: Zacznę od przywrócenia Win8.1 bo jestem niemal pewny, że pierwszy "System Not Found" poleciał po instalacji Win10

Edytowane przez BartekSuchy

Komunikat "System not found" związany może być z błędem bootowania systemu. Spróbuj  takiej zmiany w BIOS-ie: zakładka Boot Mode ustaw na Legacy zamiast UEFI. Dodatkowo ustawić aby BIOS nie szukał systemów operacyjnych poza tym dyskiem na którym jest Windows.

Jesli nie pomoże to sprawdź czy dyski nie są uszkodzone fizycznie (HD Tune i in.)

• 3 tygodnie później...

Najpierw trzeba zrobić upgrade do Win10 na świeżym Win 8.1 + wszystkie hotfixy z WU. Potem aktualizacja sterowników. Jeśli śmiga to zapisać sobie obraz partycji i jechać dalej z instalacją kolejnego softu.W końcu winowajca sie znajdzie. Tak się składa,że Win10 jest dość wrażliwym systemem no ale to trochę jeszcze potrwa, w końcu najmłodsze dziecko MS.