manix82 61 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam, Jak w temacie , bo zdania są podzielone... 1150 czy 1151? Proszę o argumenty ;-) Proszę też o wskazanie chipsetu :-) Możliwość podkręcania mile widziana.... Z góry dziękuję :-) Pozdrawiam, Patryk M Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) 1151 skylake, ddr4, przyszłość, obecnie można nawet podkręcać procki zablokowane 1150 haswell, dość mocny standard, duża różnorodność płyt i używanego sprzętu Możliwości OC podobne w sumie, różnica wydajności podobno około 10-20% (na korzyść skylake) ciężko stwierdzić co lepsze, zazwyczaj zależy od budżetu jeśli chodzi o chipset zależy od tego jaki socket wybierzesz i jaki procek wtedy ale poczekaj jeszcze na wypowiedzi lepszych znawców tematu Edytowane 18 Stycznia 2016 przez mr-auto 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bonnydirt 72 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Obie platformy są doskonałe do gier zwłaszcza z konfiguracją 4690k czy 6600k. Platformy 1150 już nie rozbudujesz, kupisz i tak pewnie to sprzedasz za jakiś czas, co do 1151 przyszłościowa inwestycja raz ze ddr 4 dwa na tą podstawkę wyjdą jeszcze cpu i bd mógł ewentualnie zmienić, czytałem gdzieś że mają cpu z eDRAM wiec będzie ogień, do tego dochodzi mniejszy pobór prądu, dość dobre możliwości podkręcania okolice 1.3v - 1.35v przy 4.5 ghz ,całkiem niskie temperatury po oc no i w końcu dobra wydajność w grach aplikacjach itd jakieś 20 % max szybciej od haswelli. Musisz zadecydować czy dopłata do 1151 jest dla ciebie akceptowalna, jeżeli składasz cpu od zerwa najlepszą opcja jest skylake, jeżeli upgrade korzystniej wychodzi haswell, taniej a wydajność niewiele gorsza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ja osobiście gdy zmieniam kompa, wybieram rzeczy jak najnowsze. Kilka dni temu zbudowałem zestaw oparty na LGA 1151 ze Skylakem i DDR4 na pokładzie. Myślę,że na 3-4 lata wystarczy:) Tobie też polecam podobnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Mam jeszcze pytanko co do chipset-u - jaki polecacie? Chodzi o OC i możliwość podkręcania zablokowanych procesorów. Może jakieś konkretne modele płyt podacie? Nie ukrywam, że poluję na mATX , ale jak będę znał chipset to sobie poradzę :-) . (Plusiki poleciały... :-) ) Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Marqvs 116 Napisano 19 Stycznia 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Polecam Z170 - sam tak wybrałem (ASRock Z170 Extreme 4) - firma wydała alternatywny BIOS tzw. funkcja Sky OC do podkrecania zablokowanych procesorów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 matx(standardowe modele) ma gorsza sekcje zasilania więc może być gorzej z OC. Nawet najtańszy z170 atx pro4s asrocka spokojnie pozwala na wysokie OC przy stosunkowo niższym napięciu. Wszystko zależy od sztuki procesora jaki trafisz. Za kolorowe plastiki, obrazki smoków itd na plycie głównej trzeba dać około 600zl w górę. OC jest bardzo proste, ale pamiętaj o dobrym coolerze. Na boxie zapomnij o OC. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedzi :-) "+" rozdane :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) obecnie można nawet podkręcać procki zablokowane firma wydała alternatywny BIOS tzw. funkcja Sky OC do podkrecania zablokowanych procesorów. z tego co wiem to już nieaktualne, ale zawsze można zostać ze starym biosem (biosy ze stycznia 2016 już sky oc nie posiadają) Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Alpi Cytuj Link to post Share on other sites
Cudi2 5 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Ja wybralem socket 1151 skladajac komputer od nowa mimo ze win 7 pewnie nie zbyt dobrze bedzie dzialal Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Potwierdzam,że mój post odnośnie do BIOS-u ze Sky OC stracił aktualność. ASRock zdjął styczniową wersję 2.70 z możliwością podkręcania CPU od Intela. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Niezupełnie. 2.9(pro4s) posiada też ta możliwość. Np. Z170m pro4s ma bete która także to umożliwia. Aktualnie czekam na odpowiedź z supportu czy najnowszy 3.0 dalej pozwala na OC przez bclk. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts