Skaciu 10 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam, umiera mi dysk. Postanowiłem więc wydać trochę pieniędzy na kombinacje dysku SSD na system i kilka gier wraz z dyskiem HDD na resztę gier. Zależy mi przede wszystkim na stosunku jakość/cena, po prostu nie chcę zmarnować kasy na jakiś słaby dysk, w razie czego wolę dopłacić do czegoś porządnego. Dyski które wpadły mi w oko to: Samsung 850 Evo 250GB oraz jako HDD jakiś WD 1TB, tu też pojawia się moje pytanie - mianowicie czym tak naprawdę się różnią dyski blue, red, black? Patrząc na RPM talerza, pamięć cache, poziom hałasu są dosyć podobne, a ceny bardzo się różnią. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
songo 12 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 co do HDD to raczej nie pomogę ale co do SSD to nie bierz Evo, szkoda przepłacać za kości TLC, znacznie lepszym wyborem będzie Crucial MX200 lub BX100, które są na trwalszych MLC. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Stanowczo odradzam zakup tego Samsunga 850 EVO - jest na mniej zywotnych i problematycznych kosciach pamieci TLC. Tak jak kolega wyzej pisze warto zastanowic sie nad crucialem MX 200 250 GB - bardzo dobry stosunek cena/jakosc. Co do HDD to przedstawiaja sie one mniej wiecej nastepujaco: Blue - do codziennej pracy,dobra wydajnosc i cena, typowy pobor energii Green - bardzo maly pobor energii,dobry jako magazyn danych gdzie wydajnosc nie jest najwazniejsza Red - idealny do konfiguracji RAID, przeznaczony do ciaglej pracy,przeznaczony do serwerow NAS Black - bardzo dobra wydajnosc,wydluzona gwarancja,niestety dosc kosztowny Edytowane 18 Stycznia 2016 przez sebki1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
komputerowynoob 24 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 akurat samsung potrafił wykorzystać w 100% tlc, i wydajność tego dysku na tle konkurencji (na tych samych pamięciach) jest rewelacyjna, kosztuję teraz 339zł i ma 5 letnią gwarancje, wydajnościowo jest bardzo podobnie do bx100 który jest parenaście zł droższy. Cytuj Link to post Share on other sites
Morthen 7 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Nie zapominaj o ich żywotności. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Co do dysku, to patrz na MX200 ( najlepszy cena wydajność ) Co do HDD to RED, BLUE i BLACK różnią się wszystkim, przez zastosowane silniczki, elektronikę, po obroty i wydajność. Zależnie do czego ma być dysk, to mogę ci coś polecić Oraz określ, czy bardziej ci zależy na szybkości, czy ciszy ? a i wersja 1 tb red jest mało opłacalna ( w porównaniu do 2 TB ) Co do wersji WD black 1TB, to podobno jest wersja, co ma WD blue w środku, tylko naklejkę przykleili. ( ale da się rozpoznać po obudowie, która to wersja ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Skaciu 10 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Co do dysku, to patrz na MX200 ( najlepszy cena wydajność ) Co do HDD to RED, BLUE i BLACK różnią się wszystkim, przez zastosowane silniczki, elektronikę, po obroty i wydajność. Zależnie do czego ma być dysk, to mogę ci coś polecić Oraz określ, czy bardziej ci zależy na szybkości, czy ciszy ? a i wersja 1 tb red jest mało opłacalna ( w porównaniu do 2 TB ) Co do wersji WD black 1TB, to podobno jest wersja, co ma WD blue w środku, tylko naklejkę przykleili. ( ale da się rozpoznać po obudowie, która to wersja ) Dzięki za pomoc z SSD, wezmę tego Cruciala. Jeśli chodzi o HDD, to będą leżały na nim głównie gry, modele 3D i grafika. Dysk będzie chodził dziennie kilka do kilkunastu godzin. Wiadomo, fajnie jakby był cichy, ale nie można mieć wszystkiego. Na morelach za SSD 400zł, natomiast za HDD blue i black odpowiednio 230zł i 350zł, pytanie - czy warto? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 blue, jak i red nie są szybkie red są ciche Black są szybkie ale głośne Nad seagate się nie zastanawiałeś ? JA wybrnąłem z sytuacji dość ciekawie i sam mam WD4001FFSX Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts