Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, umiera mi dysk.

Postanowiłem więc wydać trochę pieniędzy na kombinacje dysku SSD na system i kilka gier wraz z dyskiem HDD na resztę gier. Zależy mi przede wszystkim na stosunku jakość/cena, po prostu nie chcę zmarnować kasy na jakiś słaby dysk, w razie czego wolę dopłacić do czegoś porządnego. 

Dyski które wpadły mi w oko to:

Samsung 850 Evo 250GB 

oraz jako HDD jakiś WD 1TB, tu też pojawia się moje pytanie

- mianowicie czym tak naprawdę się różnią dyski blue, red, black?

Patrząc na RPM talerza, pamięć cache, poziom hałasu są dosyć podobne,

a ceny bardzo się różnią.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Stanowczo odradzam zakup tego Samsunga 850 EVO - jest na mniej zywotnych i problematycznych kosciach pamieci TLC.

Tak jak kolega wyzej pisze warto zastanowic sie nad crucialem MX 200 250 GB - bardzo dobry stosunek cena/jakosc.

Co do HDD to przedstawiaja sie one mniej wiecej nastepujaco:

Blue - do codziennej pracy,dobra wydajnosc i cena, typowy pobor energii

Green - bardzo maly pobor energii,dobry jako magazyn danych gdzie wydajnosc nie jest najwazniejsza

Red - idealny do konfiguracji RAID, przeznaczony do ciaglej pracy,przeznaczony do serwerow NAS

Black - bardzo dobra wydajnosc,wydluzona gwarancja,niestety dosc kosztowny

Edytowane przez sebki1
  • Popieram 1

Co do dysku, to patrz na MX200 ( najlepszy cena wydajność ) 
Co do HDD to 
RED, BLUE i BLACK 

różnią się wszystkim, przez zastosowane silniczki, elektronikę, po obroty i wydajność. 

Zależnie do czego ma być dysk, to mogę ci coś polecić 
Oraz określ, czy bardziej ci zależy na szybkości, czy ciszy ? 

a i wersja 1 tb red jest mało opłacalna ( w porównaniu do 2 TB ) 
Co do wersji WD black 1TB, to podobno jest wersja, co ma WD blue w środku, tylko naklejkę przykleili.  ( ale da się rozpoznać po obudowie, która to wersja ) 

• Popieram 1

Co do dysku, to patrz na MX200 ( najlepszy cena wydajność ) 

Co do HDD to 

RED, BLUE i BLACK 

różnią się wszystkim, przez zastosowane silniczki, elektronikę, po obroty i wydajność. 

Zależnie do czego ma być dysk, to mogę ci coś polecić 

Oraz określ, czy bardziej ci zależy na szybkości, czy ciszy ? 

a i wersja 1 tb red jest mało opłacalna ( w porównaniu do 2 TB ) 

Co do wersji WD black 1TB, to podobno jest wersja, co ma WD blue w środku, tylko naklejkę przykleili.  ( ale da się rozpoznać po obudowie, która to wersja ) 

Dzięki za pomoc z SSD, wezmę tego Cruciala. Jeśli chodzi o HDD, to będą leżały na nim głównie gry, modele 3D i grafika. Dysk będzie chodził dziennie kilka do kilkunastu godzin. Wiadomo, fajnie jakby był cichy, ale nie można mieć wszystkiego. Na morelach za SSD 400zł, natomiast za HDD blue i black odpowiednio 230zł i 350zł, pytanie - czy warto?