Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Przymieżam się do zbudowania nowego PC.

Po kilku przemyśleniach wytypowałem dwa procesory i nie wiem, na który się zdecydować.

Pierwszy to i7 6700 - zalety to obsługa nosych pamięci DDR4. Zaoszczędze na płycie głównej, ale nie będę mógł go podkręcać, co zaliczam do wad.

Drugi procesor to używany i7 4770k. Jest starszy, ale ma możliwość podkręcania. Przy tym niestety płyta główna będzie droższa.

Również chciałbym się zapytać jak bardzo DDR3 jest gorsze od DDR4 i jaki procesor jest wydajniejszy:

Podkręcony i7 4770k czy i7 6700?

Komputer będę używał do obróbki wideo oraz wymagających gier komputerowych.

Procesor współpracowałby z gtx 970 oraz 16gb RAM ddr3 przy 4770k lub ddr4 przy 6700.

Pierwszy to i7 6700 - zalety to obsługa nosych pamięci DDR4. Zaoszczędze na płycie głównej, ale nie będę mógł go podkręcać, co zaliczam do wad. Drugi procesor to używany i7 4770k. Jest starszy, ale ma możliwość podkręcania. Przy tym niestety płyta główna będzie droższa.

Za używany i7 4770K razem z nową płytą do OC zapłacisz tyle co za sam i7 6700.

Również chciałbym się zapytać jak bardzo DDR3 jest gorsze od DDR4 i jaki procesor jest wydajniejszy:

Dobre DDR3 nie są gorsze od DDR4, ceny też podobne. Wydajniejszy jest oczywiście i7 6700 jak podkręcisz, ale też znacznie droższy.

Podkręcony i7 4770k czy i7 6700? Komputer będę używał do obróbki wideo oraz wymagających gier komputerowych. Procesor współpracowałby z gtx 970 oraz 16gb RAM ddr3 przy 4770k lub ddr4 przy 6700.

Tobie w zupełności wystarczy i5 6600K do gier i obróbki video. Za te same pieniądze co przy i7 4770K zbudujesz całkowicie nowiutką platformę.

Edytowane przez voodoo34

@kosiarz66

Przecież wydał 3 serie procesorów na LGA1150, tak jak już PLSBX napisał. Tak więc wstrzymaj się z tym oskarżaniem mnie o wypisywanie herezji.

refresh to nic innego jak haswell podkręcony tylko i tyle

Jest to nowa seria procesorów która ma jakieś zmiany względem poprzednika, ponadto mylisz się. Devil's Canyon to nie tylko podkręcony Haswell. Ma użytą inną pastę pod IHS oraz ma dodatkowe kondensatory (niby niewielkie zmiany, ale są). Nie wiem czy zauważyłem, że wszystkie serwisy o Kaby Lake mówią Skylake Refresh. Dodatkowo w odniesieniu do Cannonlake cały czas mówiło się o LGA1151. Intel na jedną podstawkę wypuszcza generację procesorów w nowej architekturze (Tock) a później nowym procesie (Tick). Refreshe nie zaburzają tego planu (patrz LGA1150). Stąd skoro Skylake - Tock, Kaby Lake - Refresh i Cannonlake - Tick  to nic nie wskazuje na to, aby Cannonlake miał być na nową podstawkę.

Zresztą trochę gubisz się w zeznaniach:

cannonlake na pewno nie wyjdzie na lga1151 [...] intel nie wydał 3 gen na jednej płycie

refresh to [...] żadna nowa generacja

Sam wiec potwierdzasz, że skoro Kaby Lake jest refreshem to Cannonlake wyjdzie na LGA1151.

Edytowane przez kubas246

@kosiarz66

Przecież wydał 3 serie procesorów na LGA1150, tak jak już PLSBX napisał. Tak więc wstrzymaj się z tym oskarżaniem mnie o wypisywanie herezji.

Jest to nowa seria procesorów która ma jakieś zmiany względem poprzednika, ponadto mylisz się. Devil's Canyon to nie tylko podkręcony Haswell. Ma użytą inną pastę pod IHS oraz ma dodatkowe kondensatory (niby niewielkie zmiany, ale są). Nie wiem czy zauważyłem, że wszystkie serwisy o Kaby Lake mówią Skylake Refresh. Dodatkowo w odniesieniu do Cannonlake cały czas mówiło się o LGA1151. Intel na jedną podstawkę wypuszcza generację procesorów w nowej architekturze (Tock) a później nowym procesie (Tick). Refreshe nie zaburzają tego planu (patrz LGA1150). Stąd skoro Skylake - Tock, Kaby Lake - Refresh i Cannonlake - Tick  to nic nie wskazuje na to, aby Cannonlake miał być na nową podstawkę.

Zresztą trochę gubisz się w zeznaniach:

Sam wiec potwierdzasz, że skoro Kaby Lake jest refreshem to Cannonlake wyjdzie na LGA1151.

mój błąd ale pożyjemy zobaczymy jak wyjdzie z Cannonlake czas pokaże:P