sklenar 1 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Cześć. Zamontowałem Samsunga 950 pro m.2 256gb na asusie-z170a i nie mogłem zainstalować systemu. W biosie dysk jest widoczny, ale podczas uruchamiania windowsa z płytki, gdy dochodzę do momentu partycjonowania dysku komputer nic nie wykrywa. Boję się że płyta główna nie wspiera tego dysku, jednak czytałem po różnych forach, że nie tylko ja mam problemy związane z podłączaniem nowego ssd. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Miałem podobne problemy z dyskiem SSD A-DATA na M2 zamontowanym w Probook-u 450. Dysk zainicjowałem programem Acronis True Imagine 15 uruchomionego z wypalonej płyty DVD przed załadowaniem systemu trzeba zmienić kolejność bootowania w BIOS na napęd optyczny. Po załadowaniu prócz tworzenia obrazów jest opcja narzędzia do zarządzania dyskami i tam można między innymi zainicjować dysk w typie partycji MBR. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Napisz mi trochę prościej co mam zrobić bo nic nie rozumiem. EDIT: Pobrałem acronistruimage2016 i włączyłem z poziomu systemu. Nie ma w nim mojego dysku ssd. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez sklenar Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) instalka windowsą nie radzi sobie z wszystkimi dyskami ( trzeba je wcześniej sformatować, bądź poradzić sobie ze sterownikami ) Nie mówię że to mysi być 100% twój przypadek, ale to może być to. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Zaraza program dostałem z dyskiem i zapominałem że nie jest darmowy, więc proponowanie wyszukanie w internecie obrazu ISO z programem będzie pewnie podpadało pod " promowanie piractwa" Najłatwiej było by zainstalować system normalnie na twardzielu i spróbować zainicjować SSD pod działającym systemem,( Panel sterowania> System i zabezpieczenia>Narzędzia administracyjne>Zarządzanie komputerem>magazyn>zarządzanie dyskami {widok w Windows 10}) jeśli nie spróbować na innym, ale to jest nowinka więc będą trudności w znalezieniu komputera z M2. Jakby się udało wyłącz komputer odepnij twardziela, po włączeniu wejdź w BIOS i sprawdź czy system najpierw będzie ładowany z DVD czy USB w zależności na czym masz system. Instalator Windows powinien znaleźć wcześniej zainicjowany dysk SDD. Gdy będziesz miał wszystko po instalowane w BIOS ustawiasz jako pierwszy dysk M2, wtedy możesz podłączyć dysk twardy i sformatować go gdy będzie system załadowany z SDD. Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 W panelu sterowania-->zarządzanie dyskami nie widać mojego ssd. Cytuj Link to post Share on other sites
songo 12 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) jak masz klucz możesz sobie ściągnać pirata byle, była ta sama wersja system w tym samym jezyku i w tej samej ilosci bitów. Po zainstalowaniu aktywujesz windowsa swoim kluczem Edytowane 12 Stycznia 2016 przez songo Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Odpiąłem twardziela i nie widać ssd w instalatorze. http://s10.ifotos.pl/img/IMG201601_snenwnq.jpg http://s10.ifotos.pl/img/IMG201601_snenweq.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Skoro tak zostaje: To co pisałem wyżej inicjacja na innym komputerze Zabawa z Acronisem lub innym programem choćby z kompilacji HirensBoot. Jak pisałeś masz tego Acronisa na DVD czy pamięci USB? Jeśli nie to się rozejrzyj w folderze programu lub w jego opcjach powien być odnośnik do Acronis Media Bulider, tym tworzysz botoowalny dysk DVD lub USB. Potem gdy to będziesz miał zostawiasz podłączone ponownie uruchamiasz komputer , wchodzisz w BIOS i ustawiasz tak by był ładowany system z DVD lub USB. Gdy się załaduje masz 3 opcje wybierasz 2 środkową Acronis System Report, i tam gdzieś powinno być opcja dodawania dysku do systemu ( w/w inicjowanie) Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 możesz spróbować go sformatować np pod live CD ubuntu z pod Gparted ( u mnie przy HDD pomogło ) i zobaczyć czy zobaczy. Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Skoro tak zostaje: To co pisałem wyżej inicjacja na innym komputerze Zabawa z Acronisem lub innym programem choćby z kompilacji HirensBoot. Jak pisałeś masz tego Acronisa na DVD czy pamięci USB? Jeśli nie to się rozejrzyj w folderze programu lub w jego opcjach powien być odnośnik do Acronis Media Bulider, tym tworzysz botoowalny dysk DVD lub USB. Potem gdy to będziesz miał zostawiasz podłączone ponownie uruchamiasz komputer , wchodzisz w BIOS i ustawiasz tak by był ładowany system z DVD lub USB. Gdy się załaduje masz 3 opcje wybierasz 2 środkową Acronis System Report, i tam gdzieś powinno być opcja dodawania dysku do systemu ( w/w inicjowanie) Zrobiłem wszystko po kolei i doszedłem do czegoś takiego: http://s5.ifotos.pl/img/IMG201601_snenqqe.jpg Próbowałem go także sformatować z ubuntu w Gparted, ale nie było go tam widać (albo Ja coś źle zrobiłem): http://s10.ifotos.pl/img/IMG201601_sneepxs.jpg Myślę że przyczyną są sterownki (?). W panelu sterowania dysk jest nie rozpoznawany. http://s5.ifotos.pl/img/Nowy-obra_sneepwn.jpg Edytowane 13 Stycznia 2016 przez sklenar Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/support/downloads.html?CID=AFL-hq-mul-0813-11000170próbowałeś z tym sterownikiem ? mówię o sterowniku "Samsung NVMe Driver Installer" ściągnij "manual" i postępuj zgodnie z krokami 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Zrobiłem to już trochę wcześniej i faktycznie, dysk się pojawił. Zainstalowałem system "z pulpitu". Finalnie mam zainstalowane dwa systemy. Jeden system jest na dysku ssd, drugi na hdd. No i problem polega na tym że jak wyciągam dysk twardy z komputera to teoretycznie powinien pozostać system z ssd ale system włącza się wtedy tylko do poziomu uefi. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez sklenar Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) a kolejkę bootowania masz dobrą ? ( jak wyciągasz jakieś urządzenie, odłączasz, to po następnym uruchomieniu, kolejka może się posypać ) Edytowane 13 Stycznia 2016 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 I jaka powinna być prawidłowa kolejność? 1. ssd 2.cd-rom Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 ps. opisz co znaczy że z UEFI, masz na myśli bootowanie z force-a no musi tam być, CD możesz nawet, na razie wywalić Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jak ustawiam ssd na pierwszym miejscu, hdd na drugim, to przy włączaniu komputera pisze: "Brak BOOTMGR, naciśnij ctr+alt+delete" Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 A jak instalowałeś system, na SSD, to gdzieżeś zainstalował bootmanagera ? ( jak na HDD to nie dziwota że się nie włącza ) Z płytki instalacyjnej można to naprawić z automatu ( przynajmniej na dyskach z SATA ) Cytuj Link to post Share on other sites
sklenar 1 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Nawet nie wiedziałem że jest takie coś jak bootmanager Nie wiem jak zainstalować bootmanagera. W internecie wyczytałem że należy uruchomić windowsa z płytki i zamiast wybrać opcję "zainstaluj windows" wybrać "napraw komputer". Gdy naciskam tą drugą opcje wyskakuje komunikat: http://s5.ifotos.pl/img/IMG201601_snewqhe.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3092 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Ściągnij sterownik z tej strony http://www.win-raid.com/t29f25-Recommended-AHCI-RAID-and-NVMe-Drivers.html ,konkretnie ten https://mega.nz/#!pIVwgQJR!QflHgOo6SPc8dOUcB1FCFTgMKE0z09n81cDCG-PymgUh , rozpakuj go na pendrive i załaduj go podczas instalacji windowsa Edytowane 13 Stycznia 2016 przez jozek23 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jak podepniesz HDD to działa ? Masz inną wersje instalatora, niż systemu, użyj tej z której instalowałeś ( przynajmniej to pisze na komunikacie ) Cytuj Link to post Share on other sites
Howie 0 Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Myślę że przyczyną są sterownki (?). W panelu sterowania dysk jest nie rozpoznawany. próbowałeś z tym sterownikiem ? mówię o sterowniku "Samsung NVMe Driver Installer" ściągnij "manual" i postępuj zgodnie z krokami Witam wszystkich i przepraszam, że zachowuję się jakbym był ze śląska.Mam ten sam problem co kolega wyżej, przy czym jestem w momencie, gdzie nadal nie widzę dysku z poziomu systemu, tylko widzę go w BIOSie.W menedżerze urządzeń mam to samo "Urządzenie PCI"Dysk który posiadam to Intel SSD 600p 256 GB i do niego nie potrafię znaleźć sterowników. Intel chyba troszkę bardziej olewa sprawę i nie udostępnia żadnych sterowników do tego dysku na swojej stronie.Moja konfiguracja:Intel i-7 4790KMSI Z97S Krait EditionDysk na którym mam system - ADATA SP550Dysk na resztę - Segate 1TBReszta chyba nieważna w tej chwili.Chciałbym zainstalować 7 na dysku Intela.Wydaje mi się, że nie ma sensu zakładania nowego tematu, bo problem jest ten sam, tylko dysk inny. W razie czego to napiszcie do mnie, a usunę post i założę nowy temat.Z góry dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Mam ten sam problem co kolega wyżej nie nie, to nie ten sam problem, ty po prostu przy instalacji wybierasz sterowniki NVMe i tyle ( jest trochę poradników o tym, głównie z 950 pro i sterownikami samsunga ) Jakie sterowniki NVMe znajdziesz to już twoja sprawa... Cytuj Link to post Share on other sites
Howie 0 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Jakie sterowniki NVMe znajdziesz to już twoja sprawa... Tylko, czy sterowniki NVMe od Samsunga będą działały z dyskiem Intela? Są może jakieś ogólne sterowniki? Intel na swojej stronie nic nie udostępnia Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 sterowników możesz po forach szukać ( ewentualnie ich nowszych wersji ) , instalacja ogólnie jest łatwa, problem tylko z stworzeniem dobrej instalki USB zawierającą sterowniki nvme, aby poszło przy instalacji większość ludzi tu ma problem, lub popełnia błędy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts