Skocz do zawartości

OC i5 4690k - 4.2ghz, co dalej?

Recommended Posts

Cześć. Przejdę od razu do rzeczy

CPU - i5 4690k, COOLER - Grandis xe1236, PSU - CM G550M, MOBO - Msi z97 g43

Tak się prezentuje mój zestaw. Oc zrobiłem tak jak w tym poradniku 

i udało mi się zrobić (w trybie override, czy też fixed) 4.2 przy napięciu:

VCCIN VOLTAGE 1.800, cpu core voltage 1.150

Teraz cpu jest stabilny (testowane w occt, intel burn test i prime 95), w occt osiąga maź 60*C, za to w prime 95 już około 75*c. Przy takich samych napięciach ale na zegarze 4.3ghz stabilny już nie był, krzaczył się po około 30minutach w prime95. I teraz mam pytanie. Jeśli chcę zostawić te 4.2, to o ile zmniejszać napięcia i robić test stabilności ponownie? Mam na myśli to, czy robi się to jak w przypadku gpu, tzn że zmniejsza się o np. 5 i robi test od nowa.

Albo druga opcja, spróbować kręcić na 4.3, ale znowu, co ile zwiększać te napięcia? Z góry dzięki

I jeszcze jedno pytanie, jak oc wpływa na pobór prądu całej jednostki? Bo trochę tego nie rozumiem, zegar jest cały czas nastawiony na 4.2, napięcia też na sztywno, a w spoczynku temp. jest jak przedtem, jakieś 35*c.

Edytowane przez yukki

Stabilność testuj OCCT(z włączonym AVX), Prime95 se odpuść(program wręcz morduje proca). 60 stopni w occt pokazuje, że masz jeszcze spory zapas więc ja bym kręcił dalej nie przekraczając 1.3V. Ustaw 1.2V i sprawdź czy 4.3GHz będzie stabilne albo od razu daj 4.4GHz.

• Popieram 1
Stabilność testuj OCCT(z włączonym AVX), Prime95 se odpuść(program wręcz morduje proca). 60 stopni w occt pokazuje, że masz jeszcze spory zapas więc ja bym kręcił dalej nie przekraczając 1.3V. Ustaw 1.2V i sprawdź czy 4.3GHz będzie stabilne albo od razu daj 4.4GHz.

CPU core Voltage na 1.2? A vccin zostawić jak jest?

VCCIN 1.904 VRING 1.150 /4GHz a z proca próbuj 4500 przy 1,2-1,3v temperatury w AVX mogą sięgać 95st w realu nigdy nie osiągniesz tej temperatury:).

Wszystkiemu winna pasta wątłej jakości więc nie przejmuj się tylko kręć :)>

Dzięki, jak na razie mam stabilne 4.3, pobawię się tym jeszcze w weekend bo muszę przeinstalować system.

Temperatury w occt osiągneły max 74-76*

I jeszcze jedno pytanie, jak oc wpływa na pobór prądu całej jednostki? Bo trochę tego nie rozumiem, zegar jest cały czas nastawiony na 4.2, napięcia też na sztywno, a w spoczynku temp. jest jak przedtem, jakieś 35*c.

Im większe napięcie tym większy pobór mocy, dlatego zazwyczaj ludzie starają się znaleźć napięcie które gwarantuje stabilność i nie jest strasznie zawyżone od tego przy którym ta stabilność spada (także ze względu na to iż większe napięcie = większe temperatury)

Jeśli bardzo przejmujesz się poborem mocy, nie ustawiaj napięcia na sztywno tylko użyj offsetu, zmieniaj mnożnik turbo nie mnożnik procesora i upewnij się że masz włączoną funkcję EIST (dzięki temu procek będzie pobierał mniej mocy w idle)

Jeśli chodzi, co ile zmieniać napięcie, ja zazwyczaj metodą prób i błędów, np.

mnożnik 45, napięcie 1,25 - test

napięcie 1,20 - test (zazwyczaj jakiś szybki, max 5min) itd.

Gdy system wywali bdos, zwiększam o jakieś 0,02 V i testuje dokładniej stabilność, a później by dopracować napięcie skokami co 0,005V

https://imgur.com/a/p8yQs

Może ci coś to pomoże, tylko pamiętaj, każdy procek kręci się inaczej.

Przy mnożniku 45 podniósłbym uncore do 40 (im większa różnica tym gorzej procek sobie radzi) ale to tylko moja opinia :) Edytowane przez mr-auto
  • Popieram 1

W jakim sensie gorzej sobie radzi? Bo jest stabilny.

Podwyższenie uncore poprawia wydajność, nie jakoś znacząco ale zawsze, do tego u mnie np. przy uncore 35 nie mogłem wykręcić więcej niż 4,5GHz mimo wysokich napięć, bezpośrednio na stabilność raczej nie wpływa. W niektórych procesorach uncore ratio i core ratio są powiązane. Opinii jest mnoga ilość, tak jak napisałem, to tylko moje zdanie

Wielkie dzięki za rady, jak finalnie zejdę do bezpiecznej granicy z napięciami przy 4.3 to ogarnę offset :)

Lepiej od razu podkręcać na offsecie bo to nie działa w stylu "podwyższyłem napięcie o 0.12V i jest stabilnie to offset ustawię na +0.12V"