Skocz do zawartości

Komputer dla gracza [10000 zł]

Recommended Posts

Witam,

Za tydzień lub dwa planuje kupno komputera, wszystkie części będą nowe, z gwarancją . Komputer również chce złożyć sam, dlatego cały zestaw prawdopodobnie zamówię w różnych sklepach, w najkorzystniejszych ofertach cenowych. :)  

Treść:

• Zastosowanie komputera: Gry
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 1000 zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? za tydzień lub dwa
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Tak
  • Specjalne wymagania: moc i wydajność, wygląd i kultura pracy
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: FHD ale z przyszłościowym upgrade'm do UHD
  • Których części potrzebujesz?: Cały zestaw - komputer
  • Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera? Nagrywarka, ale nie ważne jaka, posłuży tylko do zainstalowania Windowsa i sterowników, później prawdopodobnie nigdy ,albo bardzo rzadko będę ją używał

Mój zestaw:

Procesor: Procesor Intel Core i7-6700K Skylake, socket 1151, 64bit, 4.2GHz, 95W, cache 8MB, BOX

Chłodzenie procesora: Chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock PRO 3

Płyta główna: Płyta główna MSI X99A SLI Plus, Intel X99, Socket 2011-V3

Pamięć RAM: Pamięć G.Skill Ripjaws 4 DDR4, 16GB (8GBx2), 3000MHz, CL15

Karta graficzna: Karta graficzna Zotac GeForce GTX 980 Ti AMP Extreme, 6GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI, 3xDP 

Dysk HDD: Western Digital WD Red Pro, 3.5'', 2TB, SATA/600, 64MB cache

Dysk SSD: Dysk SSD Samsung 850 PRO 256GB SATA3

Zasilacz: Zasilacz Be Quiet! Dark Power Pro P11 modular Netzteil 1200 Watt

Obudowa: Lenovo Y900 w wersji Razer (będzie pasować do myszki, słuchawek i klawiatury)

Dlaczego taki duży zasilacz? Za pół roku mam zamiar dokupić drugą 980 Ti, taką samą jak w zestawie i ram, też taki sam jak w zestawie. Najbardziej chodzi mi o wydajność, chce żeby działało na nim wszystko, w full detalach przez następne 4-5 lat.  :)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc  :)

Taka mała uwaga co do Twoich rozważań.Przy obecnym tempie rozwoju technologii komputerowej,nie planuj sprzętu na 4-5 lat. Jeśli wytrzyma w "czubie" 2 lata,to i tak będzie niebywały sukces.Weź pod uwagę to co napisał Jutjub....:)

Myślę że sli z gtx 980Ti spokojnie wytrzyma 4 lata. Co to za glupkowate gadanie. Gtx 690 czyli gtx680 w sli albo Radeon 7990 czyli podwójny 7979 dalej spokojnie ciągnie wszystko na full w full HD. A ile lat minęło od premiery ? Będzie jakoś 4 lata za chwile.

Robicie jakieś bóstwo z tych pascali. A każdy dobrze wie ze Bóg wie jakiego skoku wydajności nie będzie...

Problemem może być spopularyzowanie 4k. Ale zanim to się stanie to nie tak prędko.

• Popieram 1

Myślę że sli z gtx 980Ti spokojnie wytrzyma 4 lata. Co to za glupkowate gadanie. Gtx 690 czyli gtx680 w sli albo Radeon 7990 czyli podwójny 7979 dalej spokojnie ciągnie wszystko na full w full HD. A ile lat minęło od premiery ? Będzie jakoś 4 lata za chwile.

Robicie jakieś bóstwo z tych pascali. A każdy dobrze wie ze Bóg wie jakiego skoku wydajności nie będzie...

Problemem może być spopularyzowanie 4k. Ale zanim to się stanie to nie tak prędko.

Tylko że sli nie działa w każdej grze i w większości gier powoduje więcej problemów niż pożytku

Posiadałem 2 lata 7990. Nigdy nie czekałem dłużej niż 2 dni na stery...

Problem z sli czy crossfire to wyolbrzymiony problem cebulakow na forach.

I ten 4 letni radeon wciąż potrafi być rownie wydajny jak wasze wyidealizowane gtx970 czy gtx980

Edytowane przez xNice
  • Popieram 1

Ja też chciałem złożyć zestaw w takim przedziale cenowym w tym miesiącu ale się wstrzymałem z zakupem dopóki Nvidia nie wyda Pascali. Na pewno będą to droższe karty od niereferentów GTX 980Ti ale myślę, że warto się wstrzymać i zobaczyć jak wypadną w testach. A jeśli nie chcesz czekać to zmień tego Skylake'a na i7-5820k, karta graficzna to jak już uważasz. Możesz sobie tutaj sprawdzić jak wypada na tle innych GTX 980TI. - http://pclab.pl/art66625.html. Nie idziesz w chłodzenie wodne? 

Ja też chciałem złożyć zestaw w takim przedziale cenowym w tym miesiącu ale się wstrzymałem z zakupem dopóki Nvidia nie wyda Pascali. Na pewno będą to droższe karty od niereferentów GTX 980Ti ale myślę, że warto się wstrzymać i zobaczyć jak wypadną w testach. A jeśli nie chcesz czekać to zmień tego Skylake'a na i7-5820k, karta graficzna to jak już uważasz. Możesz sobie tutaj sprawdzić jak wypada na tle innych GTX 980TI. - http://pclab.pl/art66625.html. Nie idziesz w chłodzenie wodne? 

Właśnie sugerowałem się tym testem i ten Zotac wypadł najlepiej :) nie umiałbym się zabrać za chłodzenie wodne...

I jeśli chodzi o Pascale to też wolałbym poczekać jednak na modele niereferencyjne :)

I jeśli chodzi o Pascale to też wolałbym poczekać jednak na modele niereferencyjne

więc czekaj,  zwłaszcza myśląc o uhd. dzisiejsze karty sa za słabe dla tej rozdziałki, zostaje sli które jednak może sprawiać problemy. Nadzieja że pascale zmienią tą kwestię 

• Popieram 1