ARGOS 2 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Mam problem otóż gdy gram np. Dying light ( dzieje się to w każdej grze oprócz Assasins Creed Black flag i karta wykorzystywana jest w 96% czasem 100%) to karta nie jest wykorzystywana w 90%+,tylko jest wykorzystywana w 70% co bardzo mnie irytuje ponieważ gram na rozdziałce 1440x900 (tak wiem jest to zbrodnia dla tej karty ) i nie mogę utrzymać nawet tych 60 fps ... FPS waha się miedzy 40-55... Czy karta jest ograniczona czy coś w tym stylu? Pozostałe podzespoły I5 4440 Asrock B85M Pro4 Goodram 4GBx2 1 jest 1333Mhz drugi 1600 Mhz. Deus G1 600W Zalman Z3 Plus Proszę o pomoc. Pozdrawiam Edytowane 8 Stycznia 2016 przez ARGOS Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Gra aktualna ? Która wersja ? Sterowniki jakie ? Cytuj Link to post Share on other sites
ARGOS 2 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Tak Dying Light wszystkie aktualizacje pobrane Radeon Software Edition Crimson 15.12 Edytowane 8 Stycznia 2016 przez ARGOS Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Obciążenie pozostałych podzespołów? Procesor? Cytuj Link to post Share on other sites
kladiator 750 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Masz włączone inne aplikacje w tle gdy grasz? Cytuj Link to post Share on other sites
piotr7543 101 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 powyłączaj wszystko w tle i zrób testy Cytuj Link to post Share on other sites
daniel 12 33 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Wgraj nowe sterowniki 16.1 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 i5 4460 + R9 390 + 1440x900 Sterownik swoje robi - przez większość czasu limituje Cię procesor Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 CPU leży i kwiczy. Jest za słaby bo Dying Light zabija nawet kręcone i7. Dodatkowo udupione są Radeony bo łapy w produkcję Techlandu włożyła Nvidia co prawie zawsze kończy się tak samo. Rozdzielczość dla procesora nie ma żadnego znaczenia Cytuj Link to post Share on other sites
hasati 49 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 CPU leży i kwiczy. Jest za słaby bo Dying Light zabija nawet kręcone i7. Dodatkowo udupione są Radeony bo łapy w produkcję Techlandu włożyła Nvidia co prawie zawsze kończy się tak samo. Rozdzielczość dla procesora nie ma żadnego znaczenia Ta CPU leży na pewno. Proszę cię Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ta CPU leży na pewno. Proszę cię Cytuj Link to post Share on other sites
ARGOS 2 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) CPU jest wykorzystywane tylko w 60% w Dying light Wszystko mam powyłączane i nic to nie daje. Dziwne jest to że karta pracuje w 100% w menu a jak rozpocznę kampanię to tylko w 70% ciągle zmienia taktowanie w grze... Edytowane 8 Stycznia 2016 przez ARGOS Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 CPU jest wykorzystywane tylko w 60% w Dying light Wszystko mam powyłączane i nic to nie daje. Dziwne jest to że karta pracuje w 100% w menu a jak rozpocznę kampanię to tylko w 70% ciągle zmienia taktowanie w grze... CPU jest obciążone w 60 % tylko sumarycznie. Pierwszy rdzeń jest zawsze maksymalnie obciążony, pozostałe znacznie mniej co dokładnie widać na filmiku który załączyłem i wielu innych w sieci. Ta gra z tego co wiem od początku miała problemy z równomiernym obciążeniem rdzeni i potrzebowała sporo RAM-u. Wiem że wyszło sporo łatek do tej gry ale jak poprawili wydajność to nie wiem. Podaj jaką masz obecnie wersję gry. Nie żebym Cię o coś oskarżał ale często kłopoty wynikają z używania pirackich wersji bez możliwości pobrania łatek. Co do obciążenia karty w różnym stopniu to zupełnie normalne zjawisko. W miejscach procesorowych karta jest uzależniona od wydajności CPU więc przy słabszych modelach procesorów nie jest wykorzystywana w 100%. Co do obciążenia karty 100% na pulpicie to jest najciekawsze zjawisko. Karta na pulpicie zbija zegary do 300 MHz jeśli program monitorujący źle odczytuje dane może pokazywać 100% jeśli odczytuje dobrze... to może być poważny problem czyli wirus pod postacią koparki krypto waluty. Zrób zrzuty ekranu z menadżera urządzeń obciążenia CPU i wstaw tu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ARGOS 2 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Problem rozwiązany,miałem limit FPS do 50 . W programie Ustawienia karty Radeon w kontrola szybkości klatek miałem do 50 ale tego nie ustawiałem. karta działała w menu gry w Dying light na 100% a po rozpoczęciu zbijała z 100% do 77% Dying light pobiera 3,7 GB Vram i prawie 7 GB RAM. Dziękuję za wszystkie sugestie Temat rozwiązany. Mam tylko jeszcze jedno pytanie mógł by mi ktoś wytłumaczyć co to jest skalowanie GPU w ustawieniach karty Radeon? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts