Skocz do zawartości

Wymiana ramu, czy to jest opłacalne?

Recommended Posts

Cześć wszystkim, otóż tak zastanawiamy się z bratem czy jest warto wymieniać RAM. Mój brat ma te ramy, a to są moje. Wymiana polegała by na tym, że ja dostaje jego, a ja moje sprzedaje. Brat sobie kupuje lepsze, czyli dokładnie te <click> i tutaj nasuwa się pytanie, czy jest to opłacalne albo lepiej sobie odpuścić? Generalnie chodzi o to czy ten skok z 1333 na 1600 oraz z 1600 na 2133mhz będzie odczuwalny i czy się opłaca. Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi i chęci, pozdrawiam :)

Specyfikacje

Mój pc:

Płyta główna: asus p8h61

Karta: radeon r9 270x

Procesor: i5 - 2400 CPU @ 3.10ghz

dyski: ssd 120gb intel 330series i hdd 1tb

brata: 

Płyta główna: msi z97 gaming 5

karta: gtx 770 2048MB256bit Twin Frozer OC

procesor: intel i5-4690K 3.50Ghz 6MB box

dysk:Segate 1TB Sata III

Ramy są podane wyżej i generalnie też dobrze by było się dowiedzieć co najlepiej wymienić by zwiększyć wydajność.

Edytowane przez Jellied

Fajnie, że podałeś pełną konfigurację bo to znacznie mi ułatwia doradzenie :-> .

Sorki, ale jestem zielony inaczej bym nie pytał o ramy, dzięki za zwrócenie uwagi :)

Mój pc:

Płyta główna: asus p8h61

Karta: radeon r9 270x

Procesor: i5 - 2400 CPU @ 3.10ghz

dyski: ssd 120gb intel 330series i hdd 1tb

brata: 

Płyta główna: msi z97 gaming 5

karta: gtx 770 2048MB256bit Twin Frozer OC

procesor: intel i5-4690K 3.50Ghz 6MB box

dysk:Segate 1TB Sata III

Ramy są podane wyżej i generalnie też dobrze by było się dowiedzieć co najlepiej wymienić by zwiększyć wydajność.

Okej dzięki wielkie, brat się chyba zdecyduje na dysk SSD 256GB.

Tak swoją drogą masz jakieś propozycje co wymienić w moim komputerze? Mam go dosyć długo, bo chyba od ~2011-2012, a wymieniłem od tego czasu kilka rzeczy (karta graf (przez własną głupotę), obudowa, zasilacz i kupiłem ssd), a trochę więcej fps'ików by się przydało.

Jeśli mam być szczery to Twój zestaw jest zbalansowany i jakbym wymieniał to chyba całość(płyta,proc,grafa) ewentualnie można trochę mocniejsze gpu dać. Brat niech se kupi Pascala a Tobie gtxa 770 da/sprzeda.

• Popieram 3

Żeby nie zakladac nowego tematu to zapytam sie jeszcze o dysk, bo chcialbym wymienic. Moja specyfikacja jest wyzej tylko pomylilem modele. Moj to series 320, a jak ogladalem to rozni się sporo od 330. Moj dysk sprzedalbym tacie mialby do laptopa, a ten bym sobie kupil (crucial mx200 250gb za ok 350zl)ktoś coś może pomóc?Sorki za bledy ale mobilne

Edytowane przez Jellied