Ardoos 56 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Witam! Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Cruciala MX200 o pojemności 250GB. Skusiła mnie ostatnia promocja i nie żałuję ani trochę wydanych pieniędzy na wspomniany dysk Mam kilka pytań odnośnie programu do zarządzania dyskami SSD Cruciala. Wczoraj za jego pomocą zrobiłem update dysku, ale gnębią mnie dwie zakładki w tym programie. Poniżej zamieszczam ich screeny, jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić krótko do czego one są i dlaczego u mnie nie działają. Sanitize Drive http://wrzucaj.net/images/2016/01/06/f86e10bf1c0901ce85ab6824c2164526.png Over Provisioning http://wrzucaj.net/images/2016/01/06/208120f4ebc7baccf091adc0949c7946.png Mam jeszcze pytanie odnośnie optymalizacji SSD. W systemie mam aktywną funkcję TRIM, czy to wystarczy? Czy warto użyć jakiś programów do optymalizacji SSD, w Windows 10 jest taka funkcja w narzędziach defragmentacji. W lapku mam dysk ADATA i tam w dołączonym oprogramowaniu coś na wzór Crucial Storage Executive jest narzędzie do optymalizowania, w przypadku oprogramowania do Cruciala nie widzę takiej opcji. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Ardoos Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Sanitize to zdaje się formatowanie w stylu zerowania, np. gdybyś chciał odzyskać fabryczną wydajność czy przed sprzedażą dysku. Over Provisioning to funkcja zmniejszająca użyteczną pojemność dysku dla większej wydajności. Na ile to działa to nie wiem, ale funkcje momentum cache polecam ci włączyć. Wykorzystuje RAM jako bufor. W syntetykach wyraźnie rośnie wydajność, w praktyce mniej, ale jeśli masz troche nieużywanej pamięci to szkoda aby się marnowała. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Ardoos 56 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Momentum Cache nie włączałem, przy graniu w GTA5 i otwartych kilku kartach w chormie czasem wywala mi brak pamięci, na razie nie mam nadwyżki wolnej pamięci RAM Po za tym przy włączonej funkcji Momentum Cache istnieje ryzyko utraty danych przy braku zasilania (niestety u mnie czasem się to zdarza ). Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Ardoos Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Over Provisioning zwiększa wydajność dysku, zwłaszcza w dłuższych okresach wykorzystania ( długie operacje zapisu ), oraz poprawia żywotność komórek, bo wykorzystywane przez kontroler są komórki nieużywane jako powierzchnia magazynowa, więc nie istnieje ryzyko uszkodzenia danych, nawet gdy padną. Zaleca się mieć 7% lub więcej ustawione ( zalecenia samsunga ) Momentum Cache wiele nie daje w domowych warunkach, a obciąża ram, bez 16GB bym się nie zabierał za to, no i jak powiedziałeś, ryzyko utraty danych przy braku zasilania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ardoos 56 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) A wie ktoś może, dlaczego ta funkcja Over Provisioning jest u mnie nie dostępna? Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Ardoos Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) (Over-Provisioning-OP)więcej o nadmiarowych blokach pamięci w linku http://www.kingston.com/pl/ssd/overprovisioning Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Fix00ser Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A wie ktoś może, dlaczego ta funkcja Over Provisioning jest u mnie nie dostępna? Nie jestem pewien, ale chyba wystarczy, aby przy formatowaniu dysku, zostawić trochę miejsca, jako nieprzydzielone ( te 7% ) i kontroler sobie to wykorzysta Ale nie jestem pewien czy na pewno, działa to tak z automatu ( przydało by się zrobić test szybkości dysku, przed i po, i zobaczyć czy się różnią ) Cytuj Link to post Share on other sites
Ardoos 56 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) To format niestety odpada, bo mam na nim świeżo postawiony system, aplikacje itp., a nie mam czasu znowu nad tym siedzieć. Wg. tego testu, jeśli dobrze rozumiem Crucial ma 256GB z czego 6GB idzie właśnie na ten Over-Provisioning, a dla użytkownika zostaje 250GB. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Ardoos Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) To format niestety odpada, bo mam na nim świeżo postawiony system, aplikacje itp., a nie mam czasu znowu nad tym siedzieć. zmniejszenie rozmiaru partycji ? Test mi się nie otwiera Jesteś pewien, że to nie są zapasowe bloki, tylko Over-Provisioning ? Edytowane 8 Stycznia 2016 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
Ardoos 56 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) zmniejszenie rozmiaru partycji ? Test mi się nie otwiera Jesteś pewien, że to nie są zapasowe bloki, tylko Over-Provisioning ? Pewny nie jestem, ale w tej tabelce podane jest, że ma niby 9% over-provisioningu, a pod spodem pisze, że ma tą wartość większą od poprzednika. Tak przynajmniej ja to rozumiem, ale na mojej znajomości angielskiego lepiej nie polegać Jaki test Ci się nie odpala? U mnie w AS SSD jest taki wynik (dysk zajęty w 56%, jedna partycja): http://wrzucaj.net/images/2016/01/08/00ea83241e519dc2d79a2125fd6ee79b.png Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Ardoos Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Jaki test Ci się nie odpala? Strona internetowa jest niedostępna ERR_CONNECTION_RESET no nic, jak to u mnie naprawią, to odpowiem ( o ile nie zapomnę tego tematu ) albo zrobię testy na swoim MX200 ( tylko muszę go zamontować ) Cytuj Link to post Share on other sites
Ardoos 56 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Montaż dużo czasu nie zajmuje 4 śrubki i dwa kable Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Taa... http://s2.postimg.org/5kdjd6lqh/IMG_1485.jpgok czytałem artykuł i miałeś rację, MX200 ma stałe OP w wysokości 9% zrobiłem też testy u siebie i żadnej różnicy nie zobaczyłem przy okazji przeniosło mi grub-a na inny dysk ( na SSD-ka którym jest już windows i oba działają ), przynajmniej płyta tak to widzi. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez kokosnh 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ardoos 56 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki za poświęcony czas na testy Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Ardoos Cytuj Link to post Share on other sites
vaderum 1 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) ok czytałem artykuł i miałeś rację, MX200 ma stałe OP w wysokości 9% zrobiłem też testy u siebie i żadnej różnicy nie zobaczyłem przy okazji przeniosło mi grub-a na inny dysk ( na SSD-ka którym jest już windows i oba działają ), przynajmniej płyta tak to widzi. Czyli jak ja włączyłem over provisioning na swoim mx200 to zeżarło mi jeszcze więcej dysku? Wcześniej mi się ta zakładka odpaliła, a teraz nie mogę nią wejść. "Nieprawidłowe przekierowanie Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie. Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek." Jak to mogę cofnąć? EDIT Dobra jakos wlazłem w ten OP przez przegladarke IE i tak to wygląda zostawić włączone czy wyłączyć na tym crucialu mx200 250 gb?http://imageshack.com/a/img905/2672/EmF4D7.png Edytowane 24 Stycznia 2016 przez vaderum Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts