Skocz do zawartości

Crucial MX200 - pytanie o Crucial Storage Executive

Recommended Posts

Witam!

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Cruciala MX200 o pojemności 250GB. Skusiła mnie ostatnia promocja i nie żałuję ani trochę wydanych pieniędzy na wspomniany dysk ;)

Mam kilka pytań odnośnie programu do zarządzania dyskami SSD Cruciala. Wczoraj za jego pomocą zrobiłem update dysku, ale gnębią mnie dwie zakładki w tym programie. Poniżej zamieszczam ich screeny, jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić krótko do czego one są i dlaczego u mnie nie działają.

Sanitize Drive

http://wrzucaj.net/images/2016/01/06/f86e10bf1c0901ce85ab6824c2164526.png

Over Provisioning
http://wrzucaj.net/images/2016/01/06/208120f4ebc7baccf091adc0949c7946.png

Mam jeszcze pytanie odnośnie optymalizacji SSD. W systemie mam aktywną funkcję TRIM, czy to wystarczy? Czy warto użyć jakiś programów do optymalizacji SSD, w Windows 10 jest taka funkcja w narzędziach defragmentacji. W lapku mam dysk ADATA i tam w dołączonym oprogramowaniu coś na wzór Crucial Storage Executive jest narzędzie do optymalizowania, w przypadku oprogramowania do Cruciala nie widzę takiej opcji.
Edytowane przez Ardoos

Sanitize to zdaje się formatowanie w stylu zerowania, np. gdybyś chciał odzyskać fabryczną wydajność czy przed sprzedażą dysku.

Over Provisioning to funkcja zmniejszająca użyteczną pojemność dysku dla większej wydajności. Na ile to działa to nie wiem, ale funkcje momentum cache polecam ci włączyć. Wykorzystuje RAM jako bufor. W syntetykach wyraźnie rośnie wydajność, w praktyce mniej, ale jeśli masz troche nieużywanej pamięci to szkoda aby się marnowała.

• Popieram 2

Momentum Cache nie włączałem, przy graniu w GTA5 i otwartych kilku kartach w chormie czasem wywala mi brak pamięci, na razie nie mam nadwyżki wolnej pamięci RAM  :P Po za tym przy włączonej funkcji Momentum Cache istnieje ryzyko utraty danych przy braku zasilania (niestety u mnie czasem się to zdarza :().

Edytowane przez Ardoos

Over Provisioning zwiększa wydajność dysku, zwłaszcza w dłuższych okresach wykorzystania ( długie operacje zapisu ), oraz poprawia żywotność komórek, bo wykorzystywane przez kontroler są komórki nieużywane jako powierzchnia magazynowa, więc nie istnieje ryzyko uszkodzenia danych, nawet gdy padną. 

Zaleca się mieć 7% lub więcej ustawione ( zalecenia samsunga ) 

Momentum Cache wiele nie daje w domowych warunkach, a obciąża ram, bez 16GB bym się nie zabierał za to, no i jak powiedziałeś, ryzyko utraty danych przy braku zasilania. 

• Popieram 1

A wie ktoś może, dlaczego ta funkcja Over Provisioning jest u mnie nie dostępna?

Nie jestem pewien, ale chyba wystarczy, aby przy formatowaniu dysku, zostawić trochę miejsca, jako nieprzydzielone ( te 7% ) i kontroler sobie to wykorzysta 

Ale nie jestem pewien czy na pewno, działa to tak z automatu ( przydało by się zrobić test szybkości dysku, przed i po, i zobaczyć czy się różnią ) 

To format niestety odpada, bo mam na nim świeżo postawiony system, aplikacje itp., a nie mam czasu znowu nad tym siedzieć.

Wg. tego testu, jeśli dobrze rozumiem Crucial ma 256GB z czego 6GB idzie właśnie na ten Over-Provisioning, a dla użytkownika zostaje 250GB.

Edytowane przez Ardoos
To format niestety odpada, bo mam na nim świeżo postawiony system, aplikacje itp., a nie mam czasu znowu nad tym siedzieć.

zmniejszenie rozmiaru partycji ? 

Test mi się nie otwiera :(

Jesteś pewien, że to nie są zapasowe bloki, tylko Over-Provisioning ? 

Edytowane przez kokosnh

zmniejszenie rozmiaru partycji ? 
Test mi się nie otwiera  :(

Jesteś pewien, że to nie są zapasowe bloki, tylko Over-Provisioning ? 

Pewny nie jestem, ale w tej tabelce podane jest, że ma niby 9% over-provisioningu, a pod spodem pisze, że ma tą wartość większą od poprzednika. Tak przynajmniej ja to rozumiem, ale na mojej znajomości angielskiego lepiej nie polegać :D

Jaki test Ci się nie odpala?

U mnie w AS SSD jest taki wynik (dysk zajęty w 56%, jedna partycja):

http://wrzucaj.net/images/2016/01/08/00ea83241e519dc2d79a2125fd6ee79b.png

Edytowane przez Ardoos

Jaki test Ci się nie odpala?

Strona internetowa jest niedostępna

ERR_CONNECTION_RESET

no nic, jak to u mnie naprawią, to odpowiem ( o ile nie zapomnę tego tematu ) 

albo zrobię testy na swoim MX200 ( tylko muszę go zamontować ) 

Taa... 

http://s2.postimg.org/5kdjd6lqh/IMG_1485.jpg

ok czytałem artykuł i miałeś rację, MX200 ma stałe OP w wysokości 9% 

zrobiłem też testy u siebie i żadnej różnicy nie zobaczyłem 

przy okazji przeniosło mi grub-a na inny dysk ( na SSD-ka  którym jest już windows i oba działają ), przynajmniej płyta tak to widzi. 

:o

Edytowane przez kokosnh
  • Popieram 1
  • 3 tygodnie później...

ok czytałem artykuł i miałeś rację, MX200 ma stałe OP w wysokości 9% 

zrobiłem też testy u siebie i żadnej różnicy nie zobaczyłem 

przy okazji przeniosło mi grub-a na inny dysk ( na SSD-ka  którym jest już windows i oba działają ), przynajmniej płyta tak to widzi. 

:o

Czyli jak ja włączyłem over provisioning na swoim mx200 to zeżarło mi jeszcze więcej dysku? Wcześniej mi się ta zakładka odpaliła, a teraz nie mogę nią wejść.

"Nieprawidłowe przekierowanie

Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.

Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek."

Jak to mogę cofnąć?

EDIT

Dobra jakos wlazłem w ten OP przez przegladarke IE i tak to wygląda zostawić włączone czy wyłączyć na tym crucialu mx200 250 gb?http://imageshack.com/a/img905/2672/EmF4D7.png

Edytowane przez vaderum