kilerfcb 5 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Używam w/w dysku już miesiąc i spoglądając w statystykę "suma zapisów hosta" w programie Crystal Disk Info chciałem zapytać czy wartość 463GB w miesiąc to wynik normalny ?? Cytuj Link to post Share on other sites
qwerty1997 27 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 To masz ok 15GB dziennie. Wydaje mi się że jest to tak średnio Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 każdy używa dysku inaczej, zależnie co robisz inaczej będzie rosło. 15GB na dzień to np dla mnie dużo, bo oszczędzam SSD jak mogę, ale patrząc instalowanie programów i gier nie ma tragedii. zobacz za 2 miesiące ile nabijesz od dzisiejszego pomiaru. NA pewno masz wszystko dobrze ustawione, brak pliku stronicowani, czy hibernacji. Windows nie robi kopii zapasowych na SSD itp ? Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Nie ma co kombinować - biorąc pod uwagę żywotność pamięci (nawet TLC) to te 15 GB dziennie to mało - daje ok. 5 TB rocznie, co przekłada się na minimum 15 lat pracy - chyba więcej nie oczekujesz po tym napędzie? Prędzej na 100% padnie ci kontroler w tym SSD niż przestanie działać z powodu zużycia pamięci. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Franz Cytuj Link to post Share on other sites
słonazupa 1 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Mój dysk systemowy w 9 miesięcy i 578h pracy zapisał 7,3TB, drugi w 15h ma już 1,6TB (suma NAND). Nie martwię się tym, ponieważ nie kupuję dysków z bardzo niskim TBW. każdy używa dysku inaczej, zależnie co robisz inaczej będzie rosło. 15GB na dzień to np dla mnie dużo, bo oszczędzam SSD jak mogę, ale patrząc instalowanie programów i gier nie ma tragedii. zobacz za 2 miesiące ile nabijesz od dzisiejszego pomiaru. NA pewno masz wszystko dobrze ustawione, brak pliku stronicowani, czy hibernacji. Windows nie robi kopii zapasowych na SSD itp ? Czemu uważasz, że wyłączenie pliku stronicowania jest dobrym ustawieniem? Nie po to kupuje się dysk SSD, żeby wszystko z niego wyłączać. Jest dużo dysków ze sporym limitem zapisu gdzie nie trzeba się martwić o to, gorzej jak się kupuje duży dysk z limitem 70TB i gwarancją 10 lat np Sandiski, wtedy rzeczywiście można mieć problem i fikcyjną gwarancje 10 letnią. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez słonazupa Cytuj Link to post Share on other sites
mateus 2 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Dyski SSD działają dłużej niż HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Nie ma co kombinować - biorąc pod uwagę żywotność pamięci (nawet TLC) to te 15 GB dziennie to mało - daje ok. 5 TB rocznie, co przekłada się na minimum 15 lat pracy - chyba więcej nie oczekujesz po tym napędzie? Prędzej na 100% padnie ci kontroler w tym SSD niż przestanie działać z powodu zużycia pamięci. Jak kolega zacytowany prze zemnie nie ma powodów do strachu Cytuj Link to post Share on other sites
kilerfcb 5 Napisano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Pliku stronicowania nie mam, hibernacja wyłączona. Zastanawiam się czy nie przenieść zmiennych środowiskowych na inny dysk oraz profile przeglądarek internetowych (dość dużo oglądam materiałów video czy też TV przez horizon.tv) Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Twoja wola tylko pamiętaj przenosząc wszystko na HDD tracisz na wydajności windows. To tak jak byś wszystkie ukryte funkcje przeniósł na talerz. Jest taka tendencja wyłączania wszystkiego i przenoszenie wszystkiego co się da by nie katować SSD. Ja mam tylko dokumenty i inne graty z użytkownika na HDD bo jak robię format to nie chce mi się tego przenosić http://screenshu.com/static/uploads/temporary/ep/3c/qu/zfv5ec.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 można przenieść na ram-disk zamiast na twardziela ( tylko trzeba mieć dużo RAM-u do zabawy, żeby to sensownie wyszło ) Cytuj Link to post Share on other sites
słonazupa 1 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Przenoszenie wszystkiego na HDD to jest jak kupno nowego samochodu ale jeżdżenie starym bo "szkoda żeby się zużył". Edytowane 1 Stycznia 2016 przez słonazupa Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 ja używam ssd ok 2 tygodnie i mam 1.1 tb zapisane Cytuj Link to post Share on other sites
kilerfcb 5 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Gdyby iść takim tempem jak Ty to wystarczy rok i 4 miesiące, żebym doszedł do bariery 75tb i stracił już gwarancję na ten dysk (tak akurat ma ten model) Także chyba przeniosę profile przeglądarek na inny dysk, bo z tego co zauważyłem one najwięcej zapisują (jak wspominałem wcześniej dużo oglądam materiałów video czy też TV). Natomiast zmienne środowiskowe itd zostawię na swoim miejscu. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Proste nie kupować SSD z taka Gwarancja na przebieg Po za tym wiesz ile można na takim SSd zapisać zanim kopnie w kalendarz? Trochę za bardzo zachowawcze zachowanie jak dla mnie. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
kilerfcb 5 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 No tak to jest jak dopiero po zakupie człowiek zaczyna bardziej się interesować tematem. Co do zapisu to zapewne możliwości są bardzo duże, ale z tego co wiem to im większe są te cyfry to tym bardziej widoczny jest spadek wydajności w dalszej przyszłości . Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Bujda patrz test http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/test-wytrzymalosci-dyskow-ssd/strona/25318.html Wydajność takich dysków spada tylko w miejscu zapisania danych czyli tam gdzie są one fizycznie na dysku czyli nic nowego niema danych niema oporów są dane są opory bo trzeba to odczytać Popatrz na jakim ja paździerzu siedzę nadal działa i jest wydajny jak na jego opinię nie oszczędzany na pewno http://images.anandtech.com/reviews/storage/OCZ/Agility3/_DSC6563.jpg Edytowane 3 Stycznia 2016 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
kilerfcb 5 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ok przekonałeś mnie, olewam przenoszenie czegokolwiek, a CrystalDiskInfo nie będę odpalał zbyt często Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts