Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy bez podkręcania do 4000 zł

Recommended Posts

Cześć, 

szukam pomocy przy zakupie nowego komputera. Nie znam się na nowościach (za dużo tego) a w większości wątków, poświęconym komputerom za +4000 zł, które udało mi się przeczytać, są podzespoły do podkręcania.

1. Zastosowanie komputera: gry + montaż wideo (m.in. adobe premier)

2. Maksymalna kwota: 4200 zł

3. Kiedy zamierzam kupić komputer? - w tym tygodniu

4. Który części potrzebuję: wszystkich (bez monitora, głośników, itd.)

5. Czy będę podkręcać sprzęt?: nie

6. Rozdzielczość mojego monitora i model: 1920 x 1080, myślę o Dell S2415H lub Samsung S27E390HS (chyba, że w tej sprawie też ktoś chce doradzić/odradzić).

7. specjalne wymagania: chciałbym nie dopłacać za podzespoły do podkręcania (fabrycznie podkręcony - OK) lub do dokładania kolejnych np. kości ramu w przyszłości - zestaw ma starczyć na 3-5 lat bez żadnych modyfikacji.

8. Części z poprzedniego komputera: brak

9. własna propozycja zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/mHkRFb/ 

10. inne: Gdzie najlepiej kupić dobrze złożony zestaw?

Nie wiem do końca jak bardzo duży akcent będziesz chciał kłaść na montaż wideo, ale na jego rzecz wymieniłbym CPU na i7 kosztem GPU. Ponad to zastanawiam się czy nie będzie ci brakować miejsca, zwłaszcza na dysku SSD - jeśli chciałbyś mieć spokój przez te 3-5 lat to patrzyłbym raczej w stronę 240-256GB dysków. TUTAJ moja propozycja mieszcząca się w budżecie i zakładająca zakup i7, łącznie 4168 zł. Dokładając kolejne 400zł można wymienić GTX960 na 970, ale to jak na początku pisałem, zależy od czy ważniejsze są gry czy montaż video :)  

Większy nacisk na granie. Montaż jest okazjonalny - kilka razy w roku. Najchętniej wziąłbym i7 oraz GTX 970 ale boję się, że niepotrzebnie przeinwestuję.

Miejsca na dysku chyba więcej nie będę potrzebował, w razie czego dokupię sobie dysk zewnętrzny. Nie miałem do tej pory dysku SSD więc nie jestem w stanie ocenić różnicy w ładowaniu się programów z SSD. Myślałem, że tylko system operacyjny na nim zainstaluję, ale jestem otwarty na Wasze rady :) 

Zatem nie ma się co zastanawiać - i5 6500/6600 + GTX970 i jeszcze powinno starczyć na SSD 240GB - tutaj przy obecnych cenach nie warto oszczędzać - 120GB po zainstalowaniu systemu i podstawowych programów do pracy zostawia może z 30-40GB wolnego miejsca na dodatkowe pliki, a miejsce to jak wiadomo w Windows z czasem się kurczy. Do tego SSD lubią mieć trochę luzu aby w pełni wydajnie pracować. 

Ode mnie taka propozycja. 4200zł brutto cena sklepowa :)

Edytowane przez wojciech spychała

Zatem nie ma się co zastanawiać - i5 6500/6600 + GTX970 i jeszcze powinno starczyć na SSD 240GB - tutaj przy obecnych cenach nie warto oszczędzać - 120GB po zainstalowaniu systemu i podstawowych programów do pracy zostawia może z 30-40GB wolnego miejsca na dodatkowe pliki, a miejsce to jak wiadomo w Windows z czasem się kurczy. Do tego SSD lubią mieć trochę luzu aby w pełni wydajnie pracować. 

Fajny zestaw , świetna  cena 970. 

Jak już brać SSD to nie na sam system jak zostało powiedziane- 120GB to za mało jeżeli mają tam być jeszcze jakieś gierki w czasach kiedy jedna ma około 50GB. Do grania i użytku codziennego z SSD można wybrać BX100 250GB trochę słabszy od MX'a, ale również tańszy- mała różnica wydajności.

Co do ceny GTX'a to na prawdę dobra, ale z drugiej strony zwraca się na procesorze droższym o 60zł i kościach RAM, które w wersji 16GB 2x8 2133MHz kosztowałyby jakieś 70zł mniej.

HDD osobiście wymieniłbym na Seagate Desktop HDD 1TB [sT1000DM003] wydajniejsze rozwiązanie.

Jak już brać SSD to nie na sam system jak zostało powiedziane- 120GB to za mało jeżeli mają tam być jeszcze jakieś gierki w czasach kiedy jedna ma około 50GB. Do grania i użytku codziennego z SSD można wybrać BX100 250GB trochę słabszy od MX'a, ale również tańszy- mała różnica wydajności.

Co do ceny GTX'a to na prawdę dobra, ale z drugiej strony zwraca się na procesorze droższym o 60zł i kościach RAM, które w wersji 16GB 2x8 2133MHz kosztowałyby jakieś 70zł mniej.

HDD osobiście wymieniłbym na Seagate Desktop HDD 1TB [sT1000DM003] wydajniejsze rozwiązanie.

No tak z dyskami faktycznie twoja propozycja jest ciekawsza. :)

Czy i5-6500 podany w zestawie komputronik ma własne chłodzenie?

Czy różnica w wydajności między 6500 a 6600 jest odczuwalna? Z tego co widziałem to cenowo różnią się o ok. 100 zł.

Dlaczego ram kosztuje aż 500 zł? Czy ten konkretny lepiej pasuje do procesora i5-6500/6600?

Czy SSD MX200 jest dużo lepszy od BX250 http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=69225- 315 zł?

Co do samej pojemności to jeśli będę miał na SSD Widowsa, podstawowe programy oraz 1-2 gry, w które aktualnie gram to 250 GB starczy spokojnie?

Czy jest znaczna różnica między GTX 970 zwykłą a fabrycznie podkręconą?

Czy i5-6500 podany w zestawie komputronik ma własne chłodzenie?   Czy różnica w wydajności między 6500 a 6600 jest odczuwalna? Z tego co widziałem to cenowo różnią się o ok. 100 zł.

100zł za kilka klatek: http://pclab.pl/art66130.html

Osobiście miałem ten sam dylemat, ale uważam, że 6500 wystarczy. Procesor w wersji BOX posiada chłodzenie od Intela- odpowiadając na kolejne pytanie.

Dlaczego ram kosztuje aż 500 zł? Czy ten konkretny lepiej pasuje do procesora i5-6500/6600?

Kosztuje aż tyle, bo chcesz 16GB od razu bez dokładania do podstawowego 8GB- na dobrą sprawę można kupić zestaw 2x8 GB od Cruciala 2133MHz 15CL tyle, że w powyższym sklepie nie znalazłem.

Czy SSD MX200 jest dużo lepszy od BX250 http://www.esc.pl/pr...oducts_id=69225-315 zł? Co do samej pojemności to jeśli będę miał na SSD Widowsa, podstawowe programy oraz 1-2 gry, w które aktualnie gram to 250 GB starczy spokojnie?

Wystarczy- warto dodatkowo programy zainstalować. w BX200 bym się nie pchał, bo to budżetowa konstrukcja i blado wypada względem poprzednika- BX100.

http://pclab.pl/art66845.html

Nie ma co patrzeć na fabryczne podkręcenie- różnica jest ale zapłacisz od 50 do nawet 200zł za coś co możesz samemu zrobić.

Co do procesora to akurat na komputronik.pl nie widzę napisu BOX przy i5-6500/6600.

Natomiast jeśli chodzi o kartę graficzną to tak jak pisałem na początku, nie zamierzam nic podkręcać, stąd pytanie czy warto dopłacić za fabrycznie podkręconą. 

A w kwestii RAMu większe lub mniejsze opóźnienie ma znaczenie dla przeciętnego gracza :)

Natomiast jeśli chodzi o kartę graficzną to tak jak pisałem na początku, nie zamierzam nic podkręcać, stąd pytanie czy warto dopłacić za fabrycznie podkręconą. 

Jeżeli nie masz zamiaru podkręcać to weź R9 390 Sapphire NItro.

A w kwestii RAMu większe lub mniejsze opóźnienie ma znaczenie dla przeciętnego gracza

Marginalne- ważniejsze jest wyższe taktowanie. 

Co do procesora to akurat na komputronik.pl nie widzę napisu BOX przy i5-6500/6600.

Sprawdziłem po kodzie produktu- wersja BOX jak na rysunku. Komputronik nawet nie oferuje OEM'a.

Intel Core i5-6500 /3.2GHz, 6MB, LGA1151, BOX/

MSI B150M PRO-VDH /intel B150, DDR4, LGA1151/

Sapphire Radeon R9 390 Nitro TRI-X OC 8GB DDR5 512bit

Crucial 16GB (2x8GB) 2133MHz CL15

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Crucial BX100 250GB (535/370MB/s)

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

Liteon iHAS122 SATA (black)

Zalman Z1 USB3.0 black (b/z)

Razem: 4230zł

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Tak by wyglądał cały zestaw- zmiana z gtx'a na radeona, jeżeli nie masz zamiaru podkręcać to nie warto brać "zielonych".

Sapphire Radeon R9 390 Nitro TRI-X OC 8GB DDR5 512bit

Tak by wyglądał cały zestaw- zmiana z gtx'a na radeona, jeżeli nie masz zamiaru podkręcać to nie warto brać "zielonych".

Trochę drogi model przy 2 latach gwarancji. Odbija się to trochę na obudowie czy też na mobasie. Mobas swoje działanie spełni. Będzie działać oczywiście.

Zastosowanie komputera: gry + montaż wideo (m.in. adobe premier)

Rozdzielczość mojego monitora i model: 1920 x 1080, myślę o Dell S2415H lub Samsung S27E390HS (chyba, że w tej sprawie też ktoś chce doradzić/odradzić).

Tutaj jednak prawie 200 zł tańsza EVGA GeForce GTX 970 SC ACX2.0 4GB DDR5 256bit (1317/7010) będzie bdb pasować.  

Tutaj jednak prawie 200 zł tańsza EVGA GeForce GTX 970 SC ACX2.0 4GB DDR5 256bit (1317/7010) będzie bdb pasować.  

Jak ktoś tutaj już mówił: szkoda brać gtx 970 i nie kręcić :P

Fakt dużo się zaoszczędzi i można pomyśleć o MSI B150 PCMate i SPC Gladius M35. 

Jak ktoś tutaj już mówił: szkoda brać gtx 970 i nie kręcić

Tak tak, przyznaje się. Wydaje mi się jednak, że jest to pewnego rodzaju kompromis dobry dla obydwu stron.

Można pomyśleć właśnie nad tym co podałeś ale i też można dać drugi HDD po render video. Kwestia tego, ile tego faktycznie jest.  

a co mi da SPC Gladius M35 i MSI B150 PCMate? 

Jeden HDD starczy.

Ze względu na niski koszt GTX w komputronik może coś takiego?

EVGA GeForce GTX 970 4GB SC GAMING ACX 2.0 - 

1 379 zł

Intel Core i5-6600 - 

1 028,90 zł

MSI B150M PRO-VD D3 - 

288,90 zł

GOODRAM 2x 8GB [DDR3 1600MHz CL10 Play] - 

359 zł

Seagate Desktop HDD 1TB [sT1000DM003] - 

219 zł

Crucial BX100 250GB

- 379 zł

SilentiumPC Vero L1 600W - 

209 zł

SilentiumPC Brutus S30 Pure Black - 

98 zł

Samsung DVD+/-RW SH-224FB/BEBE - 

58,90 zł

Łącznie: 4 019,70 zł 

Jak już bierzesz Skylake to warto na DDR4. Nie dopłacaj do 6600, bo mały przyrost wydajności. SPC M35 ma piwnice na PSU i ogólnie jest to bardzo dobra obudowa w tym budżecie. PC MATE jest pełnowymiarowym MOBO przez co pełno masz na nim złącz. 

Zamieniłeś w zestawie na tani i kiepski zasilacz oraz kiepską obudowę.

Szkoda tylko ze DDR4 są strasznie drogie na komputroniku :) 

Czyli nie brać obudowy ani zasilacza SilentiumPC?

co to znaczy piwnica na PSU? Czy duża liczba złącz na PC Mate mi się przyda?

co z Xeon? Na morele jest info, że to do serwera, a w innym wątku jest polecany zamiast i7.

Szkoda tylko ze DDR4 są strasznie drogie na komputroniku

Nikt Cię nie zmusza do kupowania wszystkiego w komputroniku. Kup sobie tylko to co jest w dobrej cenie. RAM to jest akurat taka część, że zamontowanie samemu to nawet nie 5 minut. 

co to znaczy piwnica na PSU?

Dolna "komora" jest na zasilacz- większa estetyka w kablach tak jak tutaj:

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/lambo/2015/09/Gladius3.jpg

Czyli nie brać obudowy ani zasilacza SilentiumPC?

Zasilacz na pewno nie. Obudowa Gladius M35 od SPC jest bardziej niż w porządku.

Co do całości zestawu- masz kilka postów wyżej zestaw jaki ja Ci polecam.

http://forum.benchmark.pl/topic/198173-zestaw-komputerowy-bez-podkręcania-do-4000-zł/?p=2025419

Wymieniasz tam Zalman z1 na  SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z) , MOBO na  MSI B150M PRO-VDH /intel B150, DDR4, LGA1151/  lub MSI B150 PC Mate /intel B150, DDR4, LGA1151/  (zależnie od tego czy potrzebujesz złącza PCI E- sam zdecyduj), oraz grafika na EVGA GeForce GTX 970 SC ACX2.0 4GB DDR5 256bit (1317/7010) [04G-P4-2974-KR]. Masz zestaw idealny pod swoje wymagania.

Edytowane przez nos_tro

Czy i5-6500 podany w zestawie komputronik ma własne chłodzenie?

Czy różnica w wydajności między 6500 a 6600 jest odczuwalna? Z tego co widziałem to cenowo różnią się o ok. 100 zł.

Czy SSD MX200 jest dużo lepszy od BX250 http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=69225- 315 zł?

Co do samej pojemności to jeśli będę miał na SSD Widowsa, podstawowe programy oraz 1-2 gry, w które aktualnie gram to 250 GB starczy spokojnie?

Wybacz że dopiero teraz odpisuję ale jakoś umknął mi rozwój tego tematu. 

Z odpowiedziami na te pytania które wyżej koledzy udzielili się zgadzam, procesor oczywiście posiada fabryczne chłodzenie intela. 

Pamięci w ofercie niżej wybrałem tańsze, 2133CL15, choć polecam gorąco aby jednak wybrać model 2400MHz (np. HyperX DDR4 2x 8GB 2400MHz Cl15 Fury Black - staram się zdobyć dla ciebie lepsza cene).

Dysk MX200 od BX100 różni się głównie prędkością zapisu - przy różnicy 20zł nie wiedzę powodu aby brać słabsza wersję. 

Różnica jest mniej więcej taka jak % o jaki producent kartę podkręcił. Co prawdą większość modeli podkręca się podobnie więc zwykle można we własnym zakresie kartę podkręcić do poziomu (albo i wyżej) tego za co inny producent każe sobie dopłacać. Z tym że pomimo iż GTX 970 od EVGA który masz w zestawieniu jest fabrycznie podkręcony (i to wcale mocno - prawie 10%) to ciężko znaleźć tańszą opcje :)

Tutaj propozycja ode mnie z uwzględnieniem uzasadnienia jak powyżej oraz uwag kolegów wyżej. 

Jeszcze odniosę się do obudowy o której pisze nos_tro - to również bardzo porządna konstrukcja, zwłaszcza za te pieniądze. Tak samo jak pamięci warta rozważenia dopłaty. 

Edytowane przez wojciech spychała

Tutaj propozycja ode mnie z uwzględnieniem uzasadnienia jak powyżej oraz uwag kolegów wyżej. 

Nie wiem, który raz to już będę na tym forum pisał, ale już kilka razy o tym pisałem w tym tygodniu- nie warto brać chińskiego zasilacza z polską naklejką...

Thermaltake Smart SE 530W / Corsair VS 550W

HyperX DDR4 2x 8GB 2400MHz Cl15 Fury Black

Tylko po co do MOBO obsługującego maksymalnie 2133 brać więcej ? Sztuka dla sztuki.

co z Xeon? Na morele jest info, że to do serwera, a w innym wątku jest polecany zamiast i7.

To zależy ile będzie montażu, bo jeżeli tak jak pisałeś jedynie okazjonalnie to nie ma potrzeby wymieniać na Xeona.

Podsumowując- autorze weź zestaw w konfiguracji jaką podałem kilka postów wyżej, ale z uwzględnieniem uwag kajtka (zamiana radeona na nividie) i według uznania możesz brać lepszą obudowę, pełnowymiarowe MOBO i SSD w wersji MX200.

Wątek mógł umknąć bo na jakiś czas po prostu zniknął z niewiadomych mi przyczyn :)

Chciałem spróbować złożyć zestaw zbliżony do proponowanego przez nos_tro na morele, ale nie ma tam płyty głównej MSI B150M PRO-VDH na DDR4 tylko DDR3. W związku z tym mam pytanie czy taka płyta też się nada: Płyta główna MSI H110M PRO-VD, H110, DDR4-2133, SATA3, DVI, VGA, M-ATX ? Przypominam, że nie zamierzam nic później modyfikować w tym komputerze, układ kabelków też mi nie robi różnicy, bo chciałbym, żeby sklep mi złożył komputer. Ilość złącz też chyba nie ma dla mnie znaczenia. Ważne aby dało się podłączyć wszystkie pozostałe komponenty zestawu i żeby ze sobą płynnie współgrały.

Dodatkowo wróciłbym do dysku SSD. Wiedzę, że ten jest tańszy: Dysk SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA3 (MZ-75E250B/EU), czy to znaczy, że gorszy od Crucial MX200/BX100?

Edytowane przez wojtek123456

Dodatkowo wróciłbym do dysku SSD. Wiedzę, że ten jest tańszy: Dysk SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA3 (MZ-75E250B/EU), czy to znaczy, że gorszy od Crucial MX200/BX100?

Tak jest gorszy, bo jest na TLC.

Wszystko co najlepsze masz już zaproponowane jak przedmówca wspomniał i nie ma o czym już tutaj mówić. 

Nie rozumiem jaki masz problem ze sklepem jaki ja podałem- tam też składają Ci zestaw i dodatkowo masz transport kurierem.