Skocz do zawartości

Karta sieciowa nie działa po uruchomieniu systemu

Recommended Posts

Moja nowa płyta główna ASUS P8Z68-V PRO GEN3 wyposażona jest w kartę sieciową Intel 82579V Gigabit Network Connection.

Zauważyłem, że po włączeniu komputera i załadowaniu się systemu, karta nie jest widoczna w opcjach w ustawieniach sieciowych. Przez to nie mam połączenia z internetem. Jest za to widoczna w menadżerze urządzeń z żółtym wykrzyknikiem.

Włącz/wyłącz nie pomaga. Pomaga jedynie restart systemu. Sterownik zainstalowany i uaktualniony. Objawy takie same na Win7/8.1/10.

Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić? Nie będę przecież uruchamiać PC, a potem go restartować po to, aby połączyć się z netem...

Edytowane przez robson2222

spróbuj zainstalować sterowniki do niej z płytki CD ( co jest razem z płytą ) 
Sam na ASUS P8Z68-V PRO miałem taki problem po instalacji systemu i pomogło. 

Oraz upewnij się, że karta sieciowa jest włączona w  UEFI ( bo można ją tam chyba wyłączyć ) 

Płyty nie mam, bo płytę kupiłem w opakowaniu OEM. Wszystkie sterowniki zainstalowane z oficjalnej strony ASUSa. Karta sieciowa w UEFI jest włączona.

Czasami muszę ręcznie wejść w Centrum sieci i udostępniania -> Zmień ustawienia karty sieciowej i klikając PPM na kartą włączyć ją. Czasami nie pojawia się w tym miejscu, więc wchodzę w menadżer urządzeń, klikam PPM, wybieram "Wyłącz", a potem "Włącz" i działa. Czasami sama się włącza kiedy odpalam przeglądarkę.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Jesteś pewny, że to karta nie działa, czy po prostu czeka na przydzielenie adresu IP ( działa a oczekuje ) ? 

Spróbuj sobie przydzielić statyczne IP  ( najlepiej i na routerze i na kompie ) 

BIOS/UEFI najnowsze ?
Kabel na pewno dobry ? ( i dobrze wpięty ) 

U mnie jest inny ciekawy problem ( jak mam włączone kontroler bluetooth, ten zintegrowany, to mi nie bootuje windowsa :D

Edytowane przez kokosnh