robson2222 8 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Moja nowa płyta główna ASUS P8Z68-V PRO GEN3 wyposażona jest w kartę sieciową Intel 82579V Gigabit Network Connection. Zauważyłem, że po włączeniu komputera i załadowaniu się systemu, karta nie jest widoczna w opcjach w ustawieniach sieciowych. Przez to nie mam połączenia z internetem. Jest za to widoczna w menadżerze urządzeń z żółtym wykrzyknikiem. Włącz/wyłącz nie pomaga. Pomaga jedynie restart systemu. Sterownik zainstalowany i uaktualniony. Objawy takie same na Win7/8.1/10. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić? Nie będę przecież uruchamiać PC, a potem go restartować po to, aby połączyć się z netem... Edytowane 2 Grudnia 2015 przez robson2222 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 spróbuj zainstalować sterowniki do niej z płytki CD ( co jest razem z płytą ) Sam na ASUS P8Z68-V PRO miałem taki problem po instalacji systemu i pomogło. Oraz upewnij się, że karta sieciowa jest włączona w UEFI ( bo można ją tam chyba wyłączyć ) Cytuj Link to post Share on other sites
robson2222 8 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Płyty nie mam, bo płytę kupiłem w opakowaniu OEM. Wszystkie sterowniki zainstalowane z oficjalnej strony ASUSa. Karta sieciowa w UEFI jest włączona. Czasami muszę ręcznie wejść w Centrum sieci i udostępniania -> Zmień ustawienia karty sieciowej i klikając PPM na kartą włączyć ją. Czasami nie pojawia się w tym miejscu, więc wchodzę w menadżer urządzeń, klikam PPM, wybieram "Wyłącz", a potem "Włącz" i działa. Czasami sama się włącza kiedy odpalam przeglądarkę. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Jesteś pewny, że to karta nie działa, czy po prostu czeka na przydzielenie adresu IP ( działa a oczekuje ) ? Spróbuj sobie przydzielić statyczne IP ( najlepiej i na routerze i na kompie ) BIOS/UEFI najnowsze ?Kabel na pewno dobry ? ( i dobrze wpięty ) U mnie jest inny ciekawy problem ( jak mam włączone kontroler bluetooth, ten zintegrowany, to mi nie bootuje windowsa ) Edytowane 4 Grudnia 2015 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts