radek1348 10 Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Mam pytanie takie jak w temacie, mam dysk hdd 250gb, mam zamiar kupić dysk ssd 250gb. Czy istnieje możliwość połączenia ich w RAID1, tak aby, gdyby jeden z dysków padł można było dalej pracować? Chodzi mi o kompletne klonowanie dysków z systemem itp w czasie (prawie) rzeczywistym. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź Edit: Oczywiście nie chodzi mi o typowy RAID,lecz jakiś program, który by go zastąpił,ponieważ nie chce rezygnować z szybkości dysku Edytowane 27 Listopada 2015 przez radek1348 Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Pytanie: po co? Chcesz zrobić Raid 0 (mirror) żeby mieć 250GB żeby mieć szybkość zapisu HDD Czy też RAID 1 żeby mieć 500GB i podzielić to na 2 partycje? Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 @@browarpll, raczej na odwrót z poziomami RAID... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radek1348 10 Napisano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Chodzi mi o to żeby mieć backup na bieżąco, bez dotykania i gdyby SSD padł bym mógł bez problemu odpalić system z HDD. Ale nie chce jednocześnie rezygnować z szybkości SSD, gdybym chciał z tej szybkości zrezygnować to kupiłbym kolejny HDD i połączył w najzwyczajniejszy RAID 1. Edytowane 29 Listopada 2015 przez radek1348 Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 29 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 jeżeli chcesz mieć szybkość SSD to kup drugi SSD i płytę obsługującą RAID. Jeżeli nie chcesz to zrób obraz system za pomocą Nortona/Acronisa lub nawet narzędzia z Windowsa i trzymaj razem z danymi na dysku HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Na pewno nie da rady zrobić tego przez sprzętowy kontroler raid ( przynajmniej nie tak, jak byś chciał ) Pozostaje tylko programowy backup, ale Windowsa raczej trudno będzie odzyskać z czegoś takiego, jak coś to same dane Edytowane 29 Listopada 2015 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts