kabaret10 0 Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Posiadam taki dysk http://www.ebay.pl/itm/Hitachi-HTS543232L9SA00-PN-0A57357-MLC-DA2387-320gb-Sata-2-5-Hard-Drive-/360567497959 Został wyjęty z laptopa i chciałbym go jeszcze wykorzystać jako przenośny. Są kieszenie pod usb 2.0 i 3.0 - każdy z nich będzie działać? Czy jest taka możliwość , że po kupnie danego case'a ten się nie zmieści? Albo będzie niekompatybilny? P.S Laptop obsługiwał tylko usb 2.0 a 3.0 by się przydało Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 szukaj obudowy na 2.5' i 9.5mm wysokości ( tyle ma ten dysk ) Ps. szukaj obudów z USB 3.0 ( bo one nie mają dodatkowego zasilania ( choć nie zawsze ) ) Dysk jest dość energooszczędny 1.7 W do pracy i 0.9A do rozruchu więc przy podłączeniu pod USB 3.0 prądu mu wystarczy. P.S Laptop obsługiwał tylko usb 2.0 a 3.0 by się przydało Trochę jaśniej ? I gdzie będziesz używać dysku ? Nie mam pojęcia jak będzie działać gdy taką obudowę podepniesz pod USB 2.0, które daje max tylko 0.25A ( bo albo będzie dłużej rozkręcał talerze, albo nie rozkręci, bo przekroczy czas na to i będzie tak próbował w nieskończoność ) Cytuj Link to post Share on other sites
kabaret10 0 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Trochę jaśniej ? I gdzie będziesz używać dysku ? Nie mam pojęcia jak będzie działać gdy taką obudowę podepniesz pod USB 2.0, które daje max tylko 0.25A ( bo albo będzie dłużej rozkręcał talerze, albo nie rozkręci, bo przekroczy czas na to i będzie tak próbował w nieskończoność ) W laptopie były porty tylko usb 2.0. Dysk używać będę w domu do magazynowania filmów , Btw. Podpięty przez OTG do tabletu z androidem będzie zapisywał na nim pliki? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Podpięty przez OTG do tabletu z androidem będzie zapisywał na nim pliki? Nie ma szans ( smart-fon musiałby zasilić silnik dysku i rozkręcić talerze do 5400rpm ) Nie mam pojęcia czy się uda na USB 2.0, więc o smartfonie możesz zapomnieć Sam mam dysk przenośny WD ( "natywnie" przenośny, one pobierają jeszcze mniej prądu ), i o ile jeszcze uda się go odpalić pod USB 2.0, to pod tabletem zaczyna się kręcić, ale nic nie czyta, pod smart-fonem nawet się nie kręci. musiałbyś kupić sobie obudowę z dodatkowym zasilaniem ( ale wiem, ze s tym zwykle więcej problemów niż pożytku ) wszystkie tańsze obudowy HDD USB 2.0 są z dodatkowym zasilaniem ( niestety podpinanie tego trochę zajmuje ) i pamiętaj, dysku HDD nie ruszamy podczas pracy ( i najlepiej aby pracował poziomo ), więc nie mam pojęcia jak ty chcesz go do smatfona podłączyć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts