Skocz do zawartości

Słuchawki (youtube/muzyka) w bliżej nieokreślonej kwocie

Recommended Posts

Witam,

Rozglądam się teraz za słuchawkami na wymianę wysłużonych już Shure SRH-240.

Budżet Maksymalna kwota to około 300zł, jednak nie wiem czy potrzebne mi są słuchawki w takiej cenie - być może na moje potrzeby wystarczy coś za 100zł.

Czego potrzebujesz? Słuchawki do PC, nauszne.

Przeznaczenie Głównie muzyka/publicystyka z youtube, również gry (ale nie wymagające żadnych specjalnych słuchawek), czasami jakieś .FLAC'i z dysku.

Źródło : Integra na płycie lub Xonar DG - mam dwa komputery i jedną kartę dźwiękową, więc jeszcze nie wiem czy głośniki czy słuchawki podpiąć na integre.
Oczekiwania Obecne słuchawki generalnie nie sprawdziły się najlepiej - brakowało mi zdecydowanie basów a i inne tony były jakieś takie suche (chodziły na tym Xonarze). Prawdopodobnie trzeba mieć lepsze uszy lub lepsze źródło bo słuchawki podobno były na swoje czasy całkiem niezłe - w każdym razie po zamianie z typowego dziadostwa typu Creative Fatality na te Shure nie byłem specjalnie zadowolony. Trochę czuć oczywiście na średnich i wysokich tonach szersze spektrum, ale dźwięk jest dla mnie jakiś taki płaski, plus wyraźnie mniej basów (a muzyki klasycznej nie słucham, raczej rock/coś z pierdolnięciem).

Reasumując, nie wiem czy w związku z powyższym wystarczą mi jakieś słuchaweczki koło 100zł czy też jest sens iść w coś klasy tych Shure i wydać ~300zł. Prosiłbym o podpowiedzi i ewentualnie podanie jakiś propozycji.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Shure nie mają dużej ilości basu, one są równe i właśnie nie mają podbić w dolnym paśmie. To nie są złe słuchawki, a fakt, że Tobie się nie podobają tylko oznacza, że lubisz po prostu inne brzmienie. Musisz mieć więcej basu.

Ja na Twoim miejscu bym poszedł w HD681EVO, HD669 lub HyperX Cloud. Poczytaj o nich.

http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-superlux-hd681-evo-mkii/

http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-superlux-hd669/

http://zakupek.pl/test/sluchawki/recenzja-hyperx-cloud-ii/

HyperX Cloud jeśli już to w wersji I, bez tej dodawanej karty. Recenzja przedstawia głównie jakość brzmienia bez tego badziewia :)

SRH-240 są równe i mają peak na 10kHz przez to grają jasno, ale one nie są przesadnie detaliczne, bo detaliczność nie jest pochodną jasności. Ciemne słuchawki też potrafią zagrać detalicznie. Bas jest prowadzony bardzo zachowawczo, między 100Hz a 300Hz widać dołek i on odpowiada za odchudzenie brzmienia.

Tu wykres SRH240

http://en.goldenears.net/en/files/attach/images/254/312/005/e3a0f7f9a27b2430f1fc53ebcd1ecb30.png

Tutaj CAL!

http://en.goldenears.net/en/files/attach/images/254/446/004/2e50c73596610331d82960bc0edcbf3a.png

Widać od razu mocną stopę basową w CALach, która ciągnie się do niskich częstotliwości bez tego spadku, jak w SRH240. Ja bym obstawiał HD681EVO lub CAL!

Właściwie to ten wykres wygląda tak dobrze, że kusi mnie kupno CAL! dla ich sprawdzenia na bardzo dobrym źródle, bo one są dość wymagające.

Jak chcesz CAL do rekablingu (kabel jest OK, grają OK, popękane jest to "usztywnienie" jacka) , nieco powycierane to oddam Ci za 100pln, wysyłka paczkomat w cenie. Pierwsza wersja, ta najlepsza. Powinienem znaleźć pudło.

Edytowane przez cooger
  • 2 tygodnie później...

Najbardziej do gustu przypadły mi (i cenowo i jakościowo) Superlux'y HD669, ale ciężko obecnie je dostać - są tylko bodaj w 3 sklepach wysyłkowych, a wolałbym nie płacić dodatkowo za przesyłkę.

Co do HD681 to podobno aktualne modele mają zmienione przetworniki i grają kiepsko, więc wolałbym się nie nadziać na jakąś minę. Chyba, że to już nie aktualne?

A co ze słuchawkami CAL!? Opłaca się je obecnie kupować (190zł)? Jestem w stanie tyle dać, ale czytałem, że potrzebują solidnego źródła a więc nie wiem czy mój Xonar DG podoła. No i to już bardzo leciwy model na rynku, choć podobno najlepszy w tym przedziale cenowym w stosunku cena/jakość.

Dobra, sformułuje pytanie inaczej - co jest lepszym wyborem w stosunku do ceny - HD669 za 149zł (z wysyłką), czy CAL! za 189zł (na miejscu)? Przypominam, że do karty Asus Xonar DG. Te 40zł nie robi dla mnie żadnej różnicy, chodzi więc tak na prawdę o to, które dla całkowitego amatora z kiepskim źródłem i zamiłowaniem do niskich tonów będą lepsze.

Edytowane przez baka1408