Skocz do zawartości

Zwieszanie, "zamarzanie" komputera

Recommended Posts

CPU: i5-4690k

MOBO: MSI Z97 Gaming 5

GPU: Asus GTX660

PSU: SilentiumPC Deus m1 550W

RAM: 2x4GB GoodRAM

Witam,

Mój problem polega na tym że podasz grania (nie zawsze) zawiesza się komputer tak jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=o-wJ4-eAAWw (nie mój filmik) czasami pomaga zminimalizowanie gry ale jeżeli ją przywrócę ilość generowanych FPS drastycznie spada

np. CS:GO z 250 do 50-80 z przycinkami. Zaczęło się to dziać po wymianie CPU MOBO I PSU. 

U mnie zaczyna się to od lekkich przycięć aż do totalnej ściny.

Ma ktoś jakieś pomysły jak temu zaradzić, co może być przyczyną?

Obstawiam problemy z chłodzeniem, możliwe, że wymieniając płytę, chłodzenie na procesorze zostało niewłaściwie zamontowane.

Procesor przegrzewając się zmniejsza taktowanie, żeby uniknąć dalszego wzrostu temperatury, a to skutkuje spadkami płynności gier.

Sprawdź temperatury i podaj je.

Nic ciekawego tam nie znalazłem może źle szukam :/ A podejrzewa ktoś którego podzespołu może dotyczyć problem?

Kara graficzna to około 58-65 

Procek przy graniu około 55-60

Pasta na grafice była wymieniana 2 miesiące temu. Ilość FPS po zacięciu się gry i ponownym jej uruchomieniu (lub zminimalizowaniu i przywróceniu) jest wtedy 3 razy niższa a i temperatura karty wynosi wtedy około 40 stopni czyli ponad 20 stopni mniej.
Benchmark dysku http://zapodaj.net/7871cc6db8454.png.html

Pobrałem funmark i i nawet w nim karta graficzna nie wkręca się na obroty jej temperatura to 40 stopni a przecież program ten powinien wywołać u niej minimum 65 stopni. To samo jest z grami dopiero po resecie kompa wraca to do normy. Ktoś jakieś pomysły?