flyklm 0 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witam, po małym podrasowaniu 6-letniego PC (zamiana HD4x na7x) postanowiłem na czysto przeinstalować system (win 7 od jakichś 2 lat). Problem w tym, że czas potrzebny na rozruch instalacji (od uruchomienia PC do wyboru dysku systemowego) jest nieadekwatnie długi - 15-20 minut. Dla porównania, na kilkuletnim lapku ten sam proces zajmuje 1-2 minuty. Myślałem, że to wina napędu, więc uruchomiłem instalatora z bootable USB, bez widocznego efektu. Nie odważyłem się na formatowanie c: z obawy, że instalacja się nie powiedzie. Wykonałem skany memtest86 (5 passes, 0 errors), win chckdsk - 0 błędów, hd tune pro - 0 złych sektorów w hdd Czy warto próbować instalacji systemu w żółwim tempie, czy dalej szukać usterek? Z góry dziękuję z pomoc. Płyta główna: Gigabyte GA-790XT-USB3 RAM: Samsung DDR3 2GB 1333 MHz CL9 (2 sztuki) Zasilacz: Chieftec GPS-500AB-A 500W bulk Procesor: AMD Phenom II Quad-Core 945 BOX Karta graficzna: Gigabyte HD7770 (w pełni sprawna, chłodna, w testach wypada dobrze) Monitor: 22' Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 19 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 pytanko mam do Ciebie ile razy stawiałeś system ? Ja robię zawsze formata tego dysku lub partycji gdzie jest zainstalowany system, po formacie dopiero stawiam system. Po formacie jeśli będziesz miał problemy to wtedy będziesz się martwił dalej. A nie masz innego dysku by na próbę postawić system. a dwa sprawdź swój dysk na ewentualną obecność bad sektorów - paczka diagnostyczna hirens boot (uruchamiasz jak instalkę systemu - paczka zawiera szereg programów diagnostycznych w tym narzędzia do sprawdzenia dysku) Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Też tak miałem kiedyś z siódemką ale system się wgrał (długo niestety),a potem wszystko w porządku.... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts