Skocz do zawartości

Win 7 - nieadekwatnie długi czas instalacji

Recommended Posts

Witam, po małym podrasowaniu 6-letniego PC (zamiana HD4x na7x) postanowiłem na czysto przeinstalować system (win 7 od jakichś 2 lat). Problem w tym, że czas potrzebny na rozruch instalacji (od uruchomienia PC do wyboru dysku systemowego) jest nieadekwatnie długi - 15-20 minut. Dla porównania, na kilkuletnim lapku ten sam proces zajmuje 1-2 minuty.

Myślałem, że to wina napędu, więc uruchomiłem instalatora z bootable USB, bez widocznego efektu.

Nie odważyłem się na formatowanie c: z obawy, że instalacja się nie powiedzie. Wykonałem skany memtest86 (5 passes, 0 errors), win chckdsk - 0 błędów, hd tune pro - 0 złych sektorów w hdd

Czy warto próbować instalacji systemu w żółwim tempie, czy dalej szukać usterek?

Z góry dziękuję z pomoc.

Płyta główna: Gigabyte GA-790XT-USB3

RAM: Samsung DDR3 2GB 1333 MHz CL9 (2 sztuki)

Zasilacz: Chieftec GPS-500AB-A 500W bulk

Procesor: AMD Phenom II Quad-Core 945 BOX

Karta graficzna: Gigabyte HD7770 (w pełni sprawna, chłodna, w testach wypada dobrze)

Monitor: 22'

• 2 tygodnie później...

pytanko mam do Ciebie ile razy stawiałeś system ? Ja robię zawsze formata tego dysku lub partycji gdzie jest zainstalowany system, po formacie dopiero stawiam system. Po formacie jeśli będziesz miał problemy to wtedy będziesz się martwił dalej. A nie masz innego dysku by na próbę postawić system. 

a dwa sprawdź swój dysk na ewentualną obecność bad sektorów - paczka diagnostyczna hirens boot (uruchamiasz jak instalkę systemu - paczka zawiera szereg programów diagnostycznych w tym narzędzia do sprawdzenia dysku)