jazon 8 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Witam. Posiadam głośniki komputerowe Creative Inspire 5.1 5100. Od jakiegoś czasu mam problem z głośnikami, przerywa mi działanie satelitarnych głośników (prawa strona głównie tył). A nawet kiedy działają dźwięk często jest lekko przytłumiony. Według moich testów problemem jest jednostka centralna (subwoofer) do którego podłączone są wszystkie głośniki. Chciałbym wymienić sam głośnik główny subwoofer zamiast całego zestawu. No i tu pojawia się problem bo głośniki komputerowe sprzedawane są w zestawach. Więc pytam ludzi obeznanych w temacie, czy mogę podłączyć jakikolwiek inny subwoofer i będzie działać ? Z tego co patrzyłem subwoofery od kina domowego to zazwyczaj mają inne wejść trochę. (5 wejść, u mnie jest 3 wejścia od karty dźwiękowej). Moja karta dźwiękowa to zewnętrzna Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Nie lepiej oddać do naprawy płytę wzmacniacza jednostki subwoofera? Teoretycznie można dobrać odpowiedni inny subwoofer ale będzie to trochę skomplikowane bo musi mieć wzmacniacz napędzający też resztę głośników, odpowiednie parametry bo jak będzie miał inaczej ustawione odcięcie i głośniki też to będzie dziursko w paśmie, wyjścia dla satelitek by nie trzeba było przerabiać kabli i końcówek, można poszukać suba od innego zestawu Creative. Normalny aktywny subwoofer kina domowego głównie ma wejścia audio, high - low i napędza tylko głośnik niskotonowy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jazon 8 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 W moim mieście raczej nie ma specjalistycznego zakładu naprawy głośników. Jakiś elektronik z serwisu RTV/PC/CB dałby rade to zrobić ? Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Napisz do Luksona może podejmie się naprawy, ma olbrzymie doświadczenie i wiedzę co do takich sprzętów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jazon 8 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Dzięki za rady. Temat można zamknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Jeśli chcesz podmieniać to tylko na taki pochodzący z takiego samego zestawu. To nie jest tylko subwoofer ale też końcówki mocy napędzające wszystkie pozostałe głośniki. I tak jak wyżej napisał kolega - tego się nie podłącza "na pałę". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts