asd123 1 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Witam. Posiadam 4790k z boxowym chlodzeniem. Podczas Black Ops 3 i Crysis 3 temperatury są w granicach 90-100C. W zależnosci od miejsca dobija do 100c. Zegary wachają się od 4ghz do 4,2 ghz. I przy 4.2 ghz sa takie tempy. W innych grach juz mam normalne, czyli od 70-80C.Czy to nie za wysoko mimo boxowego chlodzenia? Wydaje mi sie ze cooler jest dobrze założony.( pasta fabryczna ) Cytuj Link to post Share on other sites
dunloper 3 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Kup paste termoprzewodzącą i od razu zobaczysz efekty. Ostatnio założyłem 4690k z fabryczną pastą i miałem podobnie. Kupiłem pastę Arctic MX-2 i od razu zauważyłem różnicę. Cytuj Link to post Share on other sites
kladiator 750 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Pasta fabryczna nie jest z wysokiej półki. Wymień ją na jakieś MX-2. Coś mi się zdaje że jednak chłodzenie jest nie dociśnięte. Sprawdź jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jak dla mnie zbyt wysokie. Skąd masz pewność, że chłodzenie dobrze założone ? Podaj nam jeszcze jaką obudowę i kartę graficzną posiadasz (tak, te 2 czynniki mają wpływ na temperaturę procesora) Pierwsze od czego bym zaczął, to wymiana pasty termoprzewodzącej na jakąś lepszą, jak nie będzie poprawy, to będziemy myśleć dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
kladiator 750 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 heheh 3 ludzi napisało w tym samym momencie Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Podczas Black Ops 3 i Crysis 3 temperatury są w granicach 90-100C Też miałem podobny problem na takim chłodzeniu , sama zmiana pasty dużo nie da . Chłodzenie typu BOX zwyczajnie nie daje sobie rady.. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dlatego, jeśli zmiana pasty nie przyniesie rezultatów, można się pobawić napięciem (undervoltage), które często jest z automatu zbyt wysokie. Cytuj Link to post Share on other sites
asd123 1 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Ok a więc. Obudowa stara ( jest otwarta bez panelu bocznego ): Cooler Master Centurion 590. Karta graficzna Asus Strix 980 Ti. Podczas Black Ops 3 temperatury sa w granicach 80C-100C ( w zaleznosci od momentu ). W crysis 3 w misji Welcome to Jungle od 90-100C. W innych grach jest 70-80C. Czy to normalne temperatury jak na takie małe chłodzenie? ( pasta jest fabryczna ). Kolega mi skladal kompa i chlodzenie jest dociśnięte z tego co mowil. Edytowane 8 Listopada 2015 przez asd123 Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Czy to normalne temperatury jak na takie małe chłodzenie? ( pasta jest fabryczna ). Raczej normalne. Ja gdy grałem w Crysis 3 to miałem na tym chłodzeniu 80 kilka stopni, właśnie w misji Welcome to Jungle.. Zmiana chłodzenia dała mi temperatury mniejsze o około 20C. Moja obudowa jest dobrze wentylowana.. Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Może być jeszcze przypadek, że IHS nie jest równy i cokolwiek zrobisz temperatury będą wysoko. W takich przypadkach dopiero lapping, czy demontaż IHS dadzą efekty. Glut pod blachą to tylko glut - w odróżnieniu od lutowanych czapek, tutaj procek prockowi nie równy... Niestety najpierw trzeba przejść przez zmianę pasty, zmianę coolera - a do tego czynności, które wymieniłem wcześniej wiążą się z utratą gwarancji... Cytuj Link to post Share on other sites
asd123 1 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Heh dzieki za odpowiedzi. Za tydzien mam wyplate takze chyba kupie chlodzenie nowe. A do tego czasu moge grac z tymi temperraturami? Gram w Black Ops 3 i tempy wachają sie od 80 do 100 C ( bardzo rzadko dochodzi do 100C ). I najwazniejsze pytanie. Czy tak wysokie temperatury to normalny wynik jak na boxowe chlodzenie? A tak jak pisalem wczesniej kolega mi kompa skladal i mowil ze dobrze chlodzenie docisnal. W innych grach juz mam znacznie mniejsze temperatury bo od 70-80C. Cytuj Link to post Share on other sites
ToRutek 7 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Napisz czy podczas tych 100C radiator ma również tak wysoką temperaturę? Dotknij ręką i obczaj. Taka temperatura normalna nie jest i może okazać się zabójcza dla procesora Twój procesor w specyfikacji ma podaną temperaturę maksymalną całego procesora 74C TCASE 74.04°C http://ark.intel.com/pl/products/80807/Intel-Core-i7-4790K-Processor-8M-Cache-up-to-4_40-GHz Temperatura poszczególnych rdzeni nie powinna przekraczać 80C Edytowane 9 Listopada 2015 przez ToRutek Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2748 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 W przypadku tak wysokich temperatur przynajmniej załóż nową pastę. Za 20 zł kup arctic mx2 lub Zalman stg2 i porządnie zamontuj boxowe chłodzenie. A później zmiana coolera jak najbardziej wskazana. Szkoda marnować literki "k" :-) Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Zaraz, zaraz - skoro TCASE tego CPU to 74°C, temperatura chipu to max 80°C, to czy komp nie powinien się wyłączyć po przekroczeniu tej temperatury? Biorąc to pod uwagę, oraz fakt że kolega asd123 podaje, iż dobija do nawet 100°C to ten cep już dawno zakończył by swój żywot. A dobijając do limitu throttling nie pozwoliłby w nic zagrać płynnie. Żaden krzem nie ma takiego marginesu temperatury do przekroczenia... Jakim programem odczytujesz wskazania i jak wygląda temperatura w UEFI? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Myślę, że można spokojnie uznać iż intel podaje wartości z pewnym zapasem. Zabezpieczenia obniżające napięcie i taktowanie załączają się przy ~100°C a wyłączenie następuje przy temperaturze o kilka °C wyższej. Wg. tego co podaje intel, to chyba większość i7-4790k nie spełnia tego warunku podczas obciążenia na domyślnych ustawieniach z referencyjnym chłodzeniem, aczkolwiek dobijanie do 100°C podczas grania to już zdecydowanie zbyt dużo. Na już zmiana pasty termoprzewodzącej wysoce zalecana, a w między czasie można zamówić i czekać na lepsze chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
asd123 1 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 W wymagajacych grach mam od 90C-100C. Chlodzenie jest dobrze zalozone bo mi to kolega robil i mówi ze dobrze założył. Procesor strasznie jest głośny. Odczytuje temperatury przez REAL TEMP. W idle temperatury są 33C,czyli normalne. Czyli jakby chlodzenie bylo zle zamontowane to chyba w IDLE tez bylo znacznie wyzej?W biosie tez wykrywa tak samo,czyli 33-38c. Jedynie w grach rozgrzewa sie do 90C-100C ( W Crysis 3 i Black Ops 3 ) . Czyli co zmiana pasty na początek tak, pomoże? Bo chcialem kupic MX-4 Cytuj Link to post Share on other sites
JCown 40 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 napisały Ci to już 3 osoby, napiszę i ja - upewnij sie czy radiator jest dobrze zamontowany - nie ufaj koledze na słowo możesz podać napięcie jakie na procku masz, niektóre płyty miały problem i dawały niepotrzebnie trochę wyższe napięcie niż inne. Sprawdź czy radiator na procku się nagrzewa Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Noo, nie musisz powtarzać tyle razy że kolega dobrze założył, wszyscy już to zdążyli przeczytać. Zapytaj go, czy daje sobie ręce uciąć i trzymaj przy sobie nóż, kiedy będziesz dociskał chłodzenie Zmiana pasty powinna w pewnym stopniu pomóc, podczas zmiany pasty teoretycznie wyeliminujesz problem z osadzeniem radiatora o ile jest. Chyba, że masz pecha i skamieniał glut między ihs a rdzeniem ale to raczej mało prawdopodobne. Edytowane 9 Listopada 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) MasterBarti, dzięki za wyjaśnienie Moja przygoda z Intelem skończyła się na Pentium II 350 MHz i jakoś od tego czasu AMD. Bez "fanboystwa", po prostu nie było potrzeby Dziś wracam do Intela przez okazję, ale o temperatury martwić się nie będę - i7, które odpalę w sobotę ma TDP 45W, a nad czapą będzie be quiet! Dark Rock Pro 3, który nawet bez wentylatorów by sobie pewnie poradził z nim w tej chwili Phenom II 960T (TDP 107W), kręcony na 3.8GHz (4.0GHz Turbo) ma pod tą bestią w idle 33°C, w OCCT nie dochodzi do 52°C - a wentylatory ustawione jedynie ciut wyżej niż minimum Wracając do kolegi asd123, to jeżeli jego kolega założył radiator z fabryczną pastą to bezwzględnie do wymiany. Obawiam się tylko, że jeżeli spędzasz godziny na graniu w takich temperaturach to pod IHS już jest proszek niestety. Współczynnik TCASE to właśnie nic innego jak limit IHS - czyli pasty pomiędzy nim, a krzemem... Edytowane 9 Listopada 2015 przez TMStoke Cytuj Link to post Share on other sites
asd123 1 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Czyli radzicie najpierw paste zmienic np na MX-4 a jak nie bedzie poprawy to wtedy chlodzenie tak?Chce kupic Noctua NH-U12S da rade? Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ja mam MX-4 i polecam, wcześniej miałem MX-2. Różnica jest taka, że MX-4 nie wysycha nawet po dwóch latach - tyle osobiście sprawdziłem - producent zapewnia o bodajże ośmiu latach. MX-2 po dwóch latach sucha jest jak wiór. Trochę przez nieudolność, trochę przez brak wiedzy o tym znajomy wyrwał radiator z FX-em i socketem Po wygrzaniu z MX-4 jest chłodniej niż z MX-2 o około 2-3°C. Jeżeli chcesz Noctua to lepiej kupić Noctua NH-U14S - jeśli się zmieści. Będzie efektywnie i ciszej, a jest tylko około 30-35zł droższy Cytuj Link to post Share on other sites
asd123 1 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Dobra panowie . Zmieniam od razu chlodzenie nie bede sie patyczkowal z pastami tylko. CO lepsze:BE QUIET !SHADOW ROCK za 187zl http://www.arest.pl/produkt/,,,shadow%20rock%202,,,,Magazyn:0,/39507/BE-QUIET!-SHADOW-ROCK-2-Intel-2011-1366-115x-775-AMD-AM2-AM3-FM1-FM2-25-dB/ czy Silentium PC FORTIS 3? za 140zl http://www.arest.pl/szukaj/?search_txt=Silentium+PC+FORTIS Edytowane 9 Listopada 2015 przez asd123 Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) asd123, a to jak Ty wolisz - który bardziej Ci przypada do gustu, bądź kieruj się ceną - oba to kosmos w porównaniu do "stockowego" chłodzenia i oba świetnie sobie z Twoim CPU poradzą Oba można śmiało polecić Napisz jaką masz budę - sprawdzimy czy się zmieszczą w ogóle Edytowane 9 Listopada 2015 przez TMStoke Cytuj Link to post Share on other sites
CraftSkill 6 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Kolego z tematu.. napiszę to jako następny. Wyjmij sobie płytke z budy, po czym odwróć ją na drugą strone i zobacz czy te zatrzaski od boxa są zaciśnięte i taki czarny mały bolec wystaje, druga sprawa to pasta.. U mnie na AMD A8-7650K jest coś takiego że na paście boxowej tej od chłodzenia temperatury były w ciul duże a gdy zmieniłem na AAB TG2 były takie same.. CCo dziwne zmieniłem chłodzenie na Spartana HE924 i te temperatury też się nie obnizyły. Możliwe że masz padnięty czujnik temperatury... Pobierz sb program AIDA 64 po czym wejdz w zakładke komputer i czujnik.I tam sprawdzaj temperatury. Jeśli sprawdzasz temperatury HWmonitorem to niekiedy ten program jest trochę tandetny bo raz mówi ok raz nie... Jeśli w AIDA 64 temperatura np jest 50 a na HWmonitor 90'c to wierz AIDA 64 bo ten program jest bardziej wiarygodny. Możesz jeszcze zobaczyć dotknąć ręką coolera. Cytuj Link to post Share on other sites
asd123 1 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Dobra napisze. Moja obudowa to Cooler Master Centurion 590. Mozecie napisac czy nie bedzie problemu z montazem?? Silentium PC FORTIS 3 http://www.arest.pl/szukaj/?search_txt=Silentium+PC+FORTIS Wpiszcie w google nazwe mojej obudowy i zerknijcie na rozmiary. Dzięki Wrzuce zdjecie z neta jakies: http://s24.postimg.org/z20d5j4tx/image.jpg Do CraftSkill: Sluchaj sprawdzalem w HWMONITOR i REALTEMP i oba programy tak samo pokazuja wiec chyba rzeczywiscie mam takie wysokie. Edytowane 9 Listopada 2015 przez asd123 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts