Martion 16 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Cześć, Chcę podkręcić CPU i GPU, dlatego pomyślałem nad dodaniem wentylatorów w obudowie (dokładnie to 3 szt. po 120mm każdy). Będą one pracowały w pozycji poziomej (góra obudowy) i będą one dostarczać powietrze z zewnątrz do środka obudowy. Chcę żeby pasowały kolorystycznie (mam w planach projekt w skali szarości (od białego przez szary do czarnego)). Nie wiem czy jest sens wymieniać pozostałe 3 140mm wentylatory (dołączone do obudowy) bo spisują się dobrze. Chcę też dokupić kontroler obrotów wentylatorów. Specyfikacja komputera: Obudowa: Corsair Obsidian 800D CPU: Intel Core i7-3770K 3.50GHz GPU: Palit GTX 980 JetStream 4GB Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Będą one pracowały w pozycji poziomej (góra obudowy) i będą one dostarczać powietrze z zewnątrz do środka obudowy. W projektowaniu układu chłodzenia powinno się uwzględniać naturalne procesy. Chodzi mi o konwekcję, zgodnie z nią, ciepło unosi się do góry, a Ty w ten sposób zaburzysz ten proces. Cytuj Link to post Share on other sites
Martion 16 Napisano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Na frazpc.pl jest test z którego wynika, że przy wentylatorach na górze niższe temp. są przy dostarczaniu powietrza z zewnątrz do środka obudowy, niż na odwrót. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Więcej nie czytaj takich testów tylko sam eksperymentuj. Na to ma wpływ wiele czynników, u mnie wentylatory wciągające na topie psuły obieg i wpływały na wyższe temperatury. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 @Martion Ciekawy test, wynika z niego, że w obudowie jak Twoja, gdzie brakuje miejsc, którymi powietrze dostaje się do środka, dodatkowy nadmuch daje lepsze efekty niż jego brak W sumie to kwestię kierunku przepływu powietrza, tak jak zauważył gtr76 rozstrzygniesz sobie empirycznie.Z nami możesz podzielić się swoimi doświadczeniami, będziemy mieli odpowiedź czy warunki w jakich odbywał się test są wymierne i powtarzalne. Co do samych wentylatorów, to większość osób poleca BQ Silent WingsZachęcam Cię do przejrzenia tego tematu z naszego forum Cytuj Link to post Share on other sites
Martion 16 Napisano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 A jaki kontroler obrotów wentylatorów? NZXT LXE odpada bo nie mam miejsca na biurku. Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ja mam NZXT Sentry 2 do zatoki 5.25. W sprzedaży jest też wersja NZXT Sentry 3 Krótko opiszę oba: Wersja Sentry 2: Plusy: - obsługa niezależnie 5 wentylatorów do 10W każdy - praca w trybie automatycznym lub manualnym w zakresach 0 oraz 40-100% obrotów w przeskokach po 10% - 5 czujników temperatury - wskaźnik temperatury C/F - dotykowy ekran - możliwość wyłączenia podświetlenia przy jednoczesnym działaniu sterownika - alarm dźwiękowy przy przekroczeniu progowej temperatury, którą ustalasz oddzielnie na każdy czujnik w zakresie 30-90 stopni z dokładnością do jednego stopnia.' - możliwość sterowania jednym bądź wszystkimi 5-cioma kanałami jednocześnie. Minusy: - nieodpinane kable - śmiesznie lapidarna instrukcja, właściwie nic z niej nie wynika, opisane jest w niej rozmieszczenie przycisków, ale już ich sposób konfiguracji nie. W efekcie wszystkich funkcji musisz się doszukać/domyślić we własnym zakresie - zgłaszany przez wielu użytkowników problem głośnej pracy wentylatorów typu PWM w zakresie 100%. Potrafią być wtedy głośniejsze niż bez sterownika. Ja osobiście tego nie sprawdzałem, bo nigdy u mnie wentylatory nie miały potrzeby pracować na 100%. Po to właśnie kupiłem sterownik, żeby nie pracowały z taką prędkością - ciągłe przełączanie się z trybu manualnego w tryb automatyczny. Powiedzmy włączam komputer, ustawiam prędkość pracy wentylatorów w trybie manualnym np. na 0 i wszystko działa pięknie, do momentu wyłączenia komputera. Po ponownym włączeniu najprawdopodobniej sterownik ustawi się w tryb automatyczny i od nowa będę musiał ustawić prędkość w trybie manualnym. Może robię coś nie tak, ale jest to irytujące, czasami kilka dni tryb manualny pozostaje włączony na stałe, żeby bez żadnego znanego mi powodu przełączyć się nagle w tryb automatyczny przy nowym uruchomieniu komputera. - w kontekście powyższej wady brak możliwości zapamiętania prędkości na stałe dla trybu manualnego Co do Sentry 3, to nie widziałem tego sterownika na żywo, więc napisze tylko o znanych mi różnicach względem mojego sterownika: Plusy: - do 15W na kanał - dwa tryby pracy automatycznej, quiet i performance - odpinane kable - licznik prędkości wentylatorów w RPM, u mnie w % - możliwość ustawiania wentylatorów w dowolne grupy, którymi sterujesz jako całość Minusy: - tylko jeden czujnik temperatury - brak alarmu temperatury Nic więcej nie wiem o jego ewentualnych wadach, czy występują dalej problemy z głośnością itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Martion 16 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Dzisiaj do mnie dotarły, kupiłem Be Quiet! Silent Wings 2 120mm i Lamptron CW611. Gdzie rozmieścić czujniki temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts