miedzianos 0 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 witam ! mam zamiar kupić MSI GTX 980 GAMING 4G jak sprwadzałem kosztuje on 2400zł lecz przeglądałem dzisiaj morele.net i znalazłem coś takiego http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx980ti-6gb-ddr5-384bit-dvi-hd-3dp-box-gtx-980ti-6gd5-743820/ 980TI , lecz moim zdaniem jest dziwnie tani . sprawdzałem wersje gaming 980TI od MSI i kosztuje 3300zł w specyfikacji różni sie taktowaniem rdzenia, teraz pytanie. opłaca się kupić tą wersje za 2700 zł ? niestety na wersje gaming TI mnie nie stac, albo wersja 980TI która jest w linku albo 980 gaming 4g prosiłbym o szybką odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Ten msi co dałeś link, to taki referent i dlatego taka cena. Czyli może być głośne chłodzenie. Takie wersje to najlepsze do wodowania. Edytowane 2 Listopada 2015 przez huckincharlie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
miedzianos 0 Napisano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 a no wiem właśnie , lecz jak to wygląda z kultura pracy i temperaturami ? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozpruwacz 14 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Referent to taka suszarka czyli głośna he he he,nie wiem czy się opłaca. Na moje nie Edytowane 2 Listopada 2015 przez Rozpruwacz Cytuj Link to post Share on other sites
miedzianos 0 Napisano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 czekam na więcej opinii. Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 wiem właśnie , lecz jak to wygląda z kultura pracy i temperaturami ? Porażający przykład lenistwa, obejrzyj film podany powyżej przez Huckincharlie, to uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Nie musisz rozumieć angielskiego, dane podane są liczbowo, dodatkowo jest nagranie mające dać pogląd na poziom dźwięku Tutaj masz tego referenta za 2450 zł z dwoma grami (Wiedźmin 3 i NFS shift 2) Plus dla Huckincharlie Referencyjne chłodzenie stosowane w tych kartach uchodzi za przyzwoite, zdecydowanie nie jest to poziom referencyjnego R9 290. Jego wydajność w stosunku do kart niereferencyjnych zależy od zastosowanej obudowy. Dzięki wydmuchiwaniu powietrza poza obudowę, w słabo wentylowanym komputerze, temperatury osiągane przez tę kartę mogą być zbliżone do kart autorskich. W takim przypadku procesor będzie również się mniej nagrzewał niż w duecie z wersjami autorskimi kart. Wiem to na swoim przykładzie gdzie przed założeniem bloku wodnego, chłodzenie Windforce było bardzo głośne, a karta mocno się nagrzewała. Dokładnie ta sama karta, zamontowana u mojego znajomego w dużo lepszej obudowie, jest niemalże niesłyszalna i zachowuje niskie temperatury. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ciężko Ci autorze sprawdzić w google, serio ? http://www.guru3d.com/articles_pages/nvidia_geforce_gtx_980_ti_review,11.html Cytuj Link to post Share on other sites
Rozpruwacz 14 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Autorowi ciężko jest sprawdzić w Google na to wychodzi Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 No, bo ma 10 lat. Darujmy mu Cytuj Link to post Share on other sites
WarMateusz 1 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Jaka wyrozumiałość z Waszej strony Nie ma tragedii z referentami nvidii. Gdyby to były złe chłodzenia, nvidia nie montowała by tych i tylko i wyłącznie tych chłodzeń na kartach gtx titan. Edytowane 2 Listopada 2015 przez WarMateusz Cytuj Link to post Share on other sites
Bo.o.t manager 13 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Może nie ma tragedii z referentami, ale by wyczyścić zapchany kurzem radiator w moim gtx260, musiałem go całego rozebrać. Upewnił bym się na Twoim miejscu że ten referent jest łatwo rozbieralny. Cytuj Link to post Share on other sites
xNice 5 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Akurat to chłodzenie jest bardzo udane. NVidia wrzuca je od gtx690, przez wszystkie Titany, gtx 780 770 980 970. widziałem to chłodzenie w każdej z tych kart. Jedynie w Titan Z trochę kuleje. W reszcie jak najbardziej polecam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Używałem gtx780 referencyjnego z evga i złego słowa powiedzieć nie mogę. Ja swoją kartę czyściłem powietrzem z aerografu ze 2 razy do roku i było bez problemów. Temperatury były takie jak mają być czyli max koło 80 stopni, a w spoczynku koło 30. Głośność podobna do obecnej g1 z gigabyte, tylko trochę inny dźwięk. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozpruwacz 14 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Karta referent nie jest zła ale jeśli ktoś ceni ciszę to na pewno zadowolony nie będzie,miałem karty referent i wiem jak one działają (głośność chłodzenia). Temperatury są akceptowalne lecz jakbym ja miał kupić referenta to od razu jest zmienione chłodzenie Edytowane 3 Listopada 2015 przez Rozpruwacz Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Karta referent nie jest zła ale jeśli ktoś ceni ciszę to na pewno zadowolony nie będzie,miałem karty referent i wiem jak one działają (głośność chłodzenia). Temperatury są akceptowalne lecz jakbym ja miał kupić referenta to od razu jest zmienione chłodzenie Jeżeli masz na myśli referenta 980Ti to owszem - chłodzenie jest dość głośne ze względu na ustawioną większą prędkość turbiny ale referent 980 czy 970 są cichsze niż 90% kart niereferencyjnych. Edytowane 3 Listopada 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Jeżeli masz na myśli referenta 980Ti to owszem - chłodzenie jest dość głośne ze względu na ustawioną większą prędkość turbiny ale referent 980 czy 970 są cichsze niż 90% kart niereferencyjnych. Mam GTX 980ti referenta i dla mnie jest cichy, zaskakujaco cichy jak na takie chlodzenie. Najlepsze jest to ze reszta wenytlatorow w obudowie ledwo sie kreci, moga nawet byc wylaczone i nie ma wplywu na temperature procesora itd. Jesli nastepny odpowiednik Nvidi bedzie podobnie sie zachowywal z referencyjnym chlodzeniem to napewno taka karte kupie, nie autorska. Znaczenie ma natezenie halasu, ale i rodzaj. Mialem wiele innych GPU z autorskimi chlodzeniami i niektore byly cichsze, niektore moze cichsze ale wyly nieprzyjemnie. GTX 780ti GHZ WF3 byl nawet glosniejszy pod kazdym wzgledem. GTX 980ti przyjemnie szumi Cytuj Link to post Share on other sites
miedzianos 0 Napisano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 po prostu mi sie nie chcialo sprawdzac, bo po to jest te forum i mam 23 lata Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 No, ale to, że Tobie się nie chciało to jeszcze bardziej świadczy o Tobie, bo marnujesz czas innych, a mi to zajęło 10 sekund, a Ty czekałeś na posta dłużej. Cytuj Link to post Share on other sites
miedzianos 0 Napisano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 nie marnuje bo wystarczy zignorować mój temat, a nie spamować mi bez sensu tutaj w ten sposób panie kolego. odpuść Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dostałeś już wszelakie informacje i teraz wiesz, czy brać referenta czy nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie DjXbeat 1045 Napisano 3 Listopada 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Mam GTX 980ti referenta i dla mnie jest cichy, zaskakujaco cichy jak na takie chlodzenie. Najlepsze jest to ze reszta wenytlatorow w obudowie ledwo sie kreci, moga nawet byc wylaczone i nie ma wplywu na temperature procesora itd. Jesli nastepny odpowiednik Nvidi bedzie podobnie sie zachowywal z referencyjnym chlodzeniem to napewno taka karte kupie, nie autorska. Znaczenie ma natezenie halasu, ale i rodzaj. Mialem wiele innych GPU z autorskimi chlodzeniami i niektore byly cichsze, niektore moze cichsze ale wyly nieprzyjemnie. GTX 780ti GHZ WF3 byl nawet glosniejszy pod kazdym wzgledem. GTX 980ti przyjemnie szumi Niestety referent 980Ti jest dość głośny i na tle niereferencyjnych GTX980Ti zajmuje końcowe miejsca w klasyfikacji. Co innego referent GTX980 - tutaj taktowanie i napięcia zbijane są już od 80C a turbina przy tej temperaturze pracuje w granicach 2150rpm. W przypadku GTX980Ti taktowanie i napięcie zbijane są przy 83C a turbina przy tej temperaturze dobija do 2800rpm i wyraźnie słychać szum tłoczonego powietrza. Jeżeli miał bym porównać referencyjne chłodzenie do Inno3D to referent z ~2150rpm generuje bardzo zbliżony hałas do Inno3D ~1400rpm tyle, że Inno3d skręcam na ~950rpm i mam temperaturę poniżej 55C i kompletną ciszę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Jeżeli miał bym porównać referencyjne chłodzenie do Inno3D to referent z ~2150rpm generuje bardzo zbliżony hałas do Inno3D ~1400rpm tyle, że Inno3d skręcam na ~950rpm i mam temperaturę poniżej 55C i kompletną ciszę Inno3D to najcichsze i najwydajniejsze chlodzenie powietrzem jakie mozna chyba wsadzic na GTX 980ti, wiec nie ma sie co dziwic. Cytuj Link to post Share on other sites
miedzianos 0 Napisano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 temat do zamknięcia, GIGABYTE wybrałem 980TI , różnica od ref jakieś 200zł Cytuj Link to post Share on other sites
hafexo 4 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) no to wybrałeś absolutnie nagłośniejszą z najbardziej denerwującym dźwiękiem karte może do wodowania/podkręcania na powietrzu dla głuchych jest świetna (rewelacyjna sekcja jak na tą klase cenową) ale należy do najgłośniejszych nawet na tym nowym "cichym" biosie może referent jest głośniejszy ale w większości jest to szum powietrza a nie suszarka Uwierz bo pozbyłem się szczęśliwie tego upiora @edit o tu masz ss podczas sesji w wieśku 3 - a mam rewelacyjnie wentylowaną obudowę http://screenshooter.net/102681934/chhgxbr Edytowane 5 Listopada 2015 przez hafexo Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Wydajność g1 a referenta jest odczuwalnie większa, a chyba kupuje się kartę by na niej grać a nie jej słuchać. Jak ktoś trzyma obudowę obok głowy na biurku, to nie ma cudów by karty nie było słychać. Ja po przesiadce z referenta 780tki na 980ti WF3 szczerze nie widzę wielkiej różnicy, głośność podobna, tylko dźwięk trochę inny, ale nie jest to coś co mi przeszkadza podczas gry. Temperatury za to są bardzo dobre, bo podczas gry 65-73 stopnie, a nie ponad 80 jak w referencie, który przez to zbija sam sobie boosta. Mam wrażenie, że noctua z procesora mi bardziej hałasuje na maks obrotach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts